Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán vyslal do sveta jasný odkaz: Amerika neoslabuje, Čína posilňuje a Európa trpí

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Spojené štáty neoslabujú, Čína posilňuje a Európa trpí, napísal v piatok na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého dnes už každý vidí, že vojna na Ukrajine spôsobuje najviac škôd Európe. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

Vplyvom vojny pri hraniciach Maďarska a Európy sa podľa slov premiéra objavila po druhej svetovej vojne opäť vojnová inflácia. "Ceny energií drasticky stúpajú, čo oslabuje Európu. Vojna a sankcie spolu spôsobili, že cena energií je najvyššia v Európe a preto euro voči doláru oslabuje."

Dodávky energií sú zabezpečené

Premiér ubezpečil občanov Maďarska, že dodávky energií sú zabezpečené. "Máme stabilný rast ekonomiky, maďarský priemysel produkoval v máji o 9,4 percenta viac než pred rokom. V celom roku 2022 bude HDP rásť, v krajine máme takmer plnú zamestnanosť. Mimoriadne zisky bánk a spoločností, ktoré najviac zarábajú na vojnovej inflácii, sme zdanili a založili sme (z týchto finančných prostriedkov) fond na ochranu režijných výdavkov rodín a fond na obranu vlasti. Rozpočet dodržíme a rodiny ochránime všetkými možnými prostriedkami," zdôraznil.

Podľa Orbána Európa potrebuje mier, a nie vojnu. "Jediným riešením vojnovej inflácie je mier. Je potrebné dosiahnuť čo najskôr prímerie a rokovania," dodal ministerský predseda.

Viac o téme: USAČínaEurópaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu