Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty piaty (8. júl 2022)

Vojnou zničený Charkov Zobraziť galériu (2)
Vojnou zničený Charkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Lietadlo ruských ozbrojených síl včera ráno uskutočnilo raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Výbuch tanku ruských okupantov v stepiach Donbasu

Výbuch tanku ruských okupantov v stepiach Donbasu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Bieloruské sily vykonávajú prieskum na severe Ukrajiny. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že jednotky bieloruskej armády vykonávajú prieskum a "posilňujú opatrenia na boj proti (ukrajinskému) prieskumu bezpilotnými lietadlami."

21:20 Ukrajinská armáda tvrdí, že zničila 2 ruské veliteľské stanovištia neďaleko Chersonu. Podľa hovorkyne spoločného južného velenia ukrajinských ozbrojených síl Natálie Humeniukovej ukrajinská armáda zasiahla veliteľské stanovištia raketovým delostrelectvom.

20:55 Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 400 miliónov dolárov. K dodávke budú patriť štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS, informoval v piatok predstaviteľ amerického rezortu obrany, na ktorého sa odvolávajú agentúra AP a stanica CNN.

20:45 Ukrajinské jednotky sa vylodili na ostrove Zmeiny, aby tam nainštalovali vlajku krajiny.

20:20 Dva ruské tanky s posádkou vytiahli z rieky v Černihovskej oblasti. Podľa očitých svedkov sa tanky potopili koncom februára. V prvom tanku bolo miesto pre vodiča prázdne, ale tí vojaci, ktorí boli vo veži, zomreli. V druhom tanku zahynula celá posádka.

19:35 Ukrajinské úrady zhabali jedenástim ruským firmám majetok v celkovej hodnote približne 70 miliónov eur, oznámila v piatok ukrajinská spravodajská služba. TASR o tom informuje na základe servisu agentúr DPA a Reuters. Na ukrajinský štát bolo podľa oznámenia prepísaných tiež 46 nehnuteľností. Firmy, ktorým majetok skonfiškovali, patrili ruským štátnym energetickým spoločnostiam Rosnefť, Gazprom a Rosatom, ktoré sa ich údajne pokúsili previesť na iných vlastníkov.

19:15 Rusko je pripravené zaviesť voči Litve a Európskej únii "tvrdé opatrenia", ak nebude obnovený tranzit tovaru z a do ruskej enklávy Kaliningrad. V piatok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Ak sa situácia v najbližších dňoch nestabilizuje, tak Rusko prijme tvrdé opatrenia voči Litve a Európskej únii," povedala Zacharovová. Tento problém sa podľa jej slov rieši už príliš dlho. Litva zastavila tranzit tovarov podliehajúcich sankčnému režimu EÚ do Kaliningradskej oblasti 17. júna. Ide napríklad o oceľ.

18:30 Člen moskovskej mestskej rady bol odsúdený na 7 rokov väzenia za to, že hovoril o vojne na Ukrajine. Moskovský súd odsúdil Alexeja Gorinova na sedem rokov väzenia za šírenie "vedome nepravdivých informácií" o ruskej armáde.

17:40 Plán Západu bojkotovať Rusko na zasadnutí skupiny G20 nebol úspešný. V piatok to napísala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnej sieti Telegram. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Zacharovová zároveň obvinila zo šírenia klamstiev nemeckú ministerku zahraničných vecí Annalenu Baerbockovú.

Tá na stretnutí šéfov diplomacií G20 na indonézskom ostrove Bali kritizovala Moskvu za to, že nemá záujem o dialóg so zahraničnými partnermi po tom, ako šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov po začatí jej prejavu opustil zasadaciu miestnosť. Lavrov bol podľa Zacharovovej v miestnosti prítomný, keď zasadnutie začalo, a "zhruba o dve hodiny neskôr začal viesť bilaterálne rozhovory s kolegami na rovnakom fóre vo vedľajšej miestnosti".

17:30 Činnosť bezpečnostného a obranného sektora Ukrajiny zabezpečuje približne 1 milión ľudí v rôznych štruktúrach. Uviedol to minister obrany krajiny Alexej Reznikov.

16:45 Propagandistické telegramové kanály zverejnili video so štartom „Tochka-U“ v oblasti Gulyai-Pole a po tom, čo si uvedomili celý rozsah problému, príspevok rýchlo vymazali.

16:00 Ukrajina by mohla zasadiť ničivý úder Kremľu útokom na most cez Kerčský prieliv spájajúci pevninské Rusko s Krymom. Bývalý veliteľ NATO generál Philip Breedlove povedal, že Ukrajina by mohla vykonať útok s novododanými raketami Harpún.

14:45 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková kritizovala v piatok Moskvu, že nemá záujem na dialógu so zahraničnými partnermi. Stalo sa tak po tom, čo na stretnutí šéfov diplomacií G20 na Bali ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po začiatku Baerbockovej prejavu opustil zasadaciu miestnosť. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

14:30 Z hrania "hry o život" obvinil v piatok Rusko ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Zároveň dodal, že Moskva "nemá miesto na nijakom medzinárodnom fóre". Kuleba to povedal počas svojho virtuálneho prejavu na ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, píše agentúra Reuters.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

Medzinárodné spoločenstvo podľa Kulebu nemá právo dovoliť Rusku, aby vydieralo svet vysokými cenami energií, hladom a bezpečnostnými hrozbami, uvádza sa vo vyhlásení jeho úradu.

14:05 Starosta Černihiv hovorí, že Zelenského spolupracovníci sa ho snažia odvolať z práce.

13:53 Na sedem rokov väzenia odsúdil v piatok súd v Moskve poslanca mestského zastupiteľstva Alexeja Gorinova, ktorý kritizoval ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine. Alexej Gorinov (60) bol uznaný za vinného zo šírenia "úmyselne nepravdivých informácií" o ruskej armáde na Ukrajine. Gorinov sa na súde objavil s plagátom s otázkou: "Ešte stále potrebujete vojnu?" Súdni zriadenci sa však tento protestný transparent snažili zakryť rukami, aby ho nebolo vidieť na kamere.

Gorinov, člen zastupiteľstva moskovského Krasnoseľského okresu, je prvým riadne zvoleným politikom z radov opozície, ktorý bol odsúdený na kritiku vojenskej invázie Kremľa na Ukrajine, konštatuje AFP. V reakcii na verdikt sa Gorinova manželka rozplakala a niektorí jeho prívrženci sa postavili a začali mu ako prejav podpory tlieskať, na čo ich odviedli z pojednávacej miestnosti.

13:27 Delegácia maďarskej armády vedená jej veliteľom Romuluszom Ruszinom-Szendim navštívila vo štvrtok Ukrajinu, kde sa stretla aj s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužným, informuje spravodajca v Budapešti s odkazom na správu zverejnenú v piatok na armádnej webovej stránke Honvédelem.hu.

Velitelia armád Maďarska a Ukrajiny rokovali o vývoji situácie rusko-ukrajinskej vojny, ale hovorili aj o vojenských vzťahoch medzi Maďarskom a Ukrajinou. "Veľmi si vážim profesionálne a priateľské vzťahy s maďarským kolegom a som spokojný s úrovňou vojenskej spolupráce medzi našimi štátmi," napísal Zalužnyj na Facebooku.

Ukrajinská strana informovala predstaviteľov maďarskej armády o bezpečnostnej situácii na Ukrajine a doterajšom vývoji bojov, ale aj o doposiaľ spáchaných ruských vojnových zločinoch. Po schôdzke maďarská delegácia v sprievode zástupcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Mykolu Balana navštívila miesta, ktoré ruské vojská počas bojov najviac zasiahli na Ukrajine.

10:41 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na piatkovom stretnutí šéfov diplomacií skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz obilia z Ukrajiny. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Západu, ktorý bol prítomný na rokovaniach za zatvorenými dverami, o tom informuje agentúra AFP.

"Ukrajina nie je vaša krajina. Obilie (na Ukrajine) nie je vaším obilím. Prečo blokujete prístavy? Mali by ste umožniť vývoz obilia," povedal Blinken na plenárnom zasadnutí G20. Blinken, ktorý sa na rokovaniach na Bali stretol aj s indickým šéfom diplomacie Subrahmanjamom Džajšankarom, tiež novinárom povedal, že na svete panuje silná zhoda, čo sa týka potreby ukončiť vojnu na Ukrajine.

10:24 Vztýčenie ukrajinskej vlajky na Haďom ostrove v Čiernom mori je znakom toho, že Ukrajina sa nezlomí. Vo svojom príhovore zverejnenom v noci na piatok to podľa agentúry Reuters povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko sa z ostrova stiahlo 30. júna, pričom tento krok označilo za gesto dobrej vôle. Kyjev dúfa, že to by mohol uvoľniť blokádu ukrajinských prístavov zo strany Moskvy.

Podľa Zelenského je dva mesiace trvajúca vojenská operácia zameraná na opätovné dobytie Hadieho ostrova varovaním pre všetky ruské jednotky. "Nech každý ruský veliteľ – či už na palube lode alebo lietadla - vidí ukrajinskú vlajku na Haďom ostrove a nech vie, že sa naša krajina nezlomí," dodal.

09:58 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na Slovensko 2578 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 642 mužov, 1457 žien a 479 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2509 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. Dodala, že o dočasné útočisko požiadalo 176 žiadateľov. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 24 policajtov, 26 hasičov, 88 colníkov, 92 vojakov, 48 dobrovoľníkov a 28 zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa.

08:50 Ruská prokuratúra požiadala vo štvrtok o sedemročný trest odňatia slobody pre poslanca moskovského mestského zastupiteľstva Alexeja Gorinova za kritiku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP. Gorinov (60), vyštudovaný právnik, bol zadržaný koncom apríla za šírenie "vedome nepravdivých informácií" o ruskej armáde. Podľa AFP je Gorinov prvým riadne zvoleným politikom z radov ruskej opozície, ktorému hrozí väzenie za kritiku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Prokurátor na pojednávaní obvodného súd v moskovskej štvrti Meščanskij obvinil Gorinova z podkopávania autority ruských ozbrojených síl, k čomu ho mala viesť "politická nenávisť". Gorinov kritizoval ruskú vojenskú inváziu v marci na pracovnom stretnutí, ktoré bolo nahrávané a neskôr zverejnené na platforme YouTube.

06:39 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny sa chystajú postaviť pred súd viac ako 500 zajatých vojakov ukrajinského pluku Azov a ďalších ukrajinských jednotiek kvôli vojnovým zločinom spáchaným v separatistickej Doneckej ľudovej republike (DNR), napísala dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek DNR.

"Vyšetrovacie orgány DNR spustili trestné stíhanie viac ako 500 bojovníkov z nacionalistického pluku Azov a ďalších ozbrojených jednotiek, ktoré sa vzdali do zajatia, a to aj v oceliarňach Azovstal v Mariupole. Všetky tieto prípady proti bojovníkom Azova budú po schválení obvinenia dozorným úradom odovzdané súdom," povedal zdroj.

Obvinenia podľa TASS siahajú od účasti v ozbrojenom zoskupení nepovolenom zákonom, cez pôsobenie proti záujmom DNR a spolupáchateľstva pri pokuse o násilné uchopenie moci pri porušení ústavy DNR až po postúpenie výcviku s cieľom spáchania zločinov.

06:15 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu podporili návrh, aby si ukrajinskí utečenci mohli v členských krajinách EÚ ponechať svoje národné vodičské preukazy. Nebudú mať teda povinnosť vymeniť ich za preukazy EÚ. Europoslanci schválili návrh, ktorý len pred dvoma týždňami predložila Európska komisia. Za prijatie návrhu sa vyslovilo 561 poslancov, šiesti boli proti a piati sa zdržali hlasovania.

Ukrajinci, ktorí utiekli pred agresiou Ruska na Ukrajine a získali v EÚ štatút dočasnej ochrany, budú môcť aj naďalej používať svoj ukrajinský vodičský preukaz bez toho, aby ho museli vymeniť za vodičský preukaz EÚ, alebo museli absolvovať novú vodičskú skúšku. V prípade straty alebo odcudzenia vodičského preukazu budú môcť krajiny EÚ vydať nové vodičské preukazy EÚ za predpokladu, že u ukrajinských orgánov overia, či je osoba držiteľom platného vodičského preukazu v krajine. Dotyčná osoba musí predložiť osvedčenie o tom, že je fyzicky a duševne spôsobilá viesť motorové vozidlo.

Ukrajinskí utečenci, ktorí pracovali ako vodiči nákladných vozidiel a autobusov, si budú môcť nechať uznať svoje osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydané na Ukrajine po krátkom kurze odbornej prípravy a skúške. To im umožní pracovať v EÚ počas obdobia dočasnej ochrany a pomôcť pri vývoze ukrajinského tovaru.

Česko pripravuje summit o Ukrajine, energetike a o koncepte širšej Európy

Česká republika pripravuje na začiatok októbra neformálny summit EÚ zameraný na pomoc Ukrajine a na koncept širšej Európy. Uviedol vo štvrtok večer český premiér Petr Fiala pred európskymi novinármi, ktorí do Prahy zavítali na pozvanie českého predsedníctva v Rade EÚ. Fiala pripomenul, že na medzinárodnej konferencii v Lugane (4.-5. júla), kde predstavitelia EÚ spolu s jej medzinárodnými partnermi diskutovali o tom ako bude možné pomôcť pri rekonštrukcii Ukrajiny, bol prekvapený pripravenosťou ukrajinských politikov.

"Ocenil som ako dobre boli pripravení naši ukrajinskí priatelia. Mali konkrétne plány o tom, čo presne treba urobiť, a v akých oblastiach," uviedol. Český premiér pred novinármi dodal, že podľa jeho názoru s prípravami na obnovu Ukrajiny - čo bude mimoriadne náročný proces - je potrebné začať už teraz, ešte pred skončením vojny, ktorú rozpútalo Rusko. Spresnil, že EÚ samotná túto úlohu nezvládne a chce na nej spolupracovať so svojimi medzinárodnými partnermi (USA, Británia, Kanada, Austrália) a svetovými finančnými inštitúciami.

Na otázku  ako a čím chce české predsedníctvo prispieť do série medzinárodných podujatí zameraných na podporu a obnovu krajiny - pretože spoločnú konferenciu na túto tému chystajú aj Európska komisia a skupina G7 - Fiala odpovedal, že české predsedníctvo spolu s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom pripravuje v dňoch 6. a 7. októbra mimoriadny summit v Prahe. Ten bude v súvislosti s dianím na Ukrajine prioritne zameraný na energetiku. Témou tohto summitu bude aj koncept európskeho politického spoločenstva, ktorý ako prvý predstavil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Tento koncept podporuje aj Charles Michel a hovorili o ňom aj lídri členských krajín na júnovom summite EÚ v Bruseli.

Fiala sa vyjadril aj k otázkam o ďalšom fungovaní Vyšehradskej štvorky (V4) - najmä v súvislosti s tým, že po napadnutí Ukrajiny Ruskom došlo k útlmu aktivít tohto zoskupenia a ochladenia vzťahov medzi Poľskom a Maďarskom. Český premiér uviedol, že touto otázkou sa teraz zaoberá Slovensko, ktoré od 1. júla prebralo ročné predsedníctvo vo V4 a ktoré musí naplánovať pracovnú agendu tejto regionálnej skupiny a oživiť jej aktivity. "Veľmi oceňujem aktivity V4 v minulosti. Musím povedať, že teraz máme nejaké rozdielnosti názorov, ale dúfam, že skupina bude pokračovať vo svojej práci a prinesie ďalšie výsledky," uviedol Fiala.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu