Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA vyjadrujú solidaritu s obyvateľmi Hongkongu: Británia sa nevzdá záväzkov voči tomuto mestu

Čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Selim Chtayti/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Solidaritu Washingtonu s obyvateľmi Hongkongu, ktorí pod nadvládou Číny zažívajú "eróziu autonómie", vyjadril vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyzval na obnovenie ich osobných slobôd, informovala agentúra AFP.

Z Hongkongu sa stala osobitná správna oblasť na základe dohody, ktorú podpísali Čína a Veľká Británia 19. decembra 1984. Čína sa v nej zaviazala, že ďalších 50 rokov bude rešpektovať autonómiu a slobody v Hongkongu na základe princípu "jedna krajina, dva systémy". Peking v roku 2020 zaviedol v Hongkongu prísny zákon o národnej bezpečnosti v reakcii na násilné protesty v meste v roku 2019. Podľa Blinkena viedlo zavedenie tohto zákona k "erózii autonómie".

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/Selim Chtayti/Pool Photo via AP)

"Teraz je zjavné, že úrady v Hongkongu a Číne viac nepovažujú demokratickú účasť, základné slobody a nezávislé médiá za súčasť modelu riadenia 'jedna krajina, dva systémy' z roku 1997," uviedol Blinken vo vyhlásení. "Vyjadrujeme solidaritu s ľuďmi v Hongkongu a posilňujeme ich výzvy na obnovenie sľúbených slobôd," dodal.

25. výročia britského odovzdania mesta Číne

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok viedol oslavy pri príležitosti 25. výročia britského odovzdania mesta Číne, pričom kedysi každoročné prodemokratické demonštrácie sú teraz umlčané, pripomína AFP. Si Ťin-pching vo štvrtok povedal, že po masových protestoch v roku 2019 sa Hongkong "znovuzrodil z ohňa a vynoril sa z neho s obrovskou vitalitou".

Nový výkonný riaditeľ Hongkongu John Lee
Zobraziť galériu (3)
Nový výkonný riaditeľ Hongkongu John Lee  (Zdroj: SITA/Selim Chtayti/Pool Photo via AP)

Podľa Blinkena však bola následná implementácia prísneho čínskeho bezpečnostného zákona – vrátane zatvárania médií a väznenia predstaviteľov opozície – súčasťou "snahy zbaviť Hongkončanov toho, čo im bolo sľúbené".

Británia sa nevzdá záväzkov voči Hongkongu

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok vyhlásil, že Británia sa nevzdá svojich záväzkov voči Hongkongu, pričom Čínu obvinil, že svoje záväzky nedodržiava. Johnson to uviedol pri príležitosti 25. výročia prechodu tohto mesta spod britskej pod čínsku správu. TASR prevzala správu od agentúry AFP. "Tomuto územiu a jeho obyvateľom sme dali istý prísľub a máme v úmysle ho dodržať a urobiť všetko preto, aby Čína dodržiavala svoje záväzky," povedal Johnson vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

"Nie je prekvapením, že sa touto cestou vydalo 120-tisíc Hongkončanov a ich rodiny," povedal Johnson vo videu. Britský premiér označil svoju krajinu za miesto, "kde sa sloboda prejavu, zhromažďovania a združovania rešpektuje a nie je kriminalizovaná". Kritici však jeho vládu obviňujú, že k protestom sama pristupuje čoraz tvrdšie, píše AFP.

Viac o téme: SolidaritaZáväzkyUSABritániaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu