Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Johnsonovu vládu opustilo už 31 členov: Britský premiér je odhodlaný zotrvať

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v stredu vyhlásil, že zostane vo funkcii aj po tom, ako v stredu podali demisiu ministri financií a zdravotníctva i ďalší členovia vlády. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Úlohou premiéra v ťažkých časoch, keď dostal silný mandát, je pokračovať, a to aj urobím," povedal Johnson v Dolnej snemovni britského parlamentu. Konzervatívny poslanec Tim Loughton sa ho predtým spýtal, či existujú nejaké okolnosti, za ktorých by odstúpil. Johnson odpovedal, že by to urobil, ak by "cítil", že vláda nemôže pokračovať vo svojej činnosti. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid a minister financií Rishi Sunak v utorok večer oznámili, že odstupujú zo svojich funkcií pre nesúhlas s politikou premiéra Johnsona, ktorého pozíciu v poslednom období oslabila séria škandálov.

Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne.
Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

Javid vo svojom vystúpení okrem iného povedal, že "stačilo" a že už nie je ochotný "riskovať stratu svojej integrity" tým, že bude pôsobiť v Johnsonovej vláde. "Obávam sa, že resetovacie tlačidlo nemôže fungovať donekonečna," uviedol Javid. Po tom, ako naposledy v júni vyjadril pochybnosti o fungovaní vlády, dospel k záveru, že hlavný problém je v osobe premiéra a neverí, že sa to zmení. Premiér oboch odchádzajúcich ministrov bezprostredne nahradil. Následne však svoj odchod z funkcií postupne oznámilo doteraz 16 členov vlády vrátane štátneho tajomníka ministerstva školstva Willa Quincea a námestníčky ministra dopravy Laury Trottovej, ktorí sú zároveň poslancami parlamentu.

Na odstúpenie premiéra Johnsona vyzvalo už viacero poslancov

Quince ako dôvod svojho odchodu uviedol aféru okolo konzervatívneho politika Christophera Pinchera obvineného z obťažovania. Trottová vo svojom vyjadrení napísala, že pre udalosti z posledných mesiacov stratila dôveru vo vládnu politiku. Zdôraznila však, že bude naďalej pôsobiť v parlamente ako poslankyňa Konzervatívnej strany.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Tolga Akmen/Pool via AP)

Na odstúpenie premiéra Johnsona vyzvalo už viacero poslancov jeho vlastnej Konzervatívnej strany a jej blízkych médií. Podľa pozorovateľov sa Johnsonovi kritici z radov konzervatívcov zrejme pokúsia zmeniť súvisiace vnútrostranícke pravidlá, aby mohli uskutočniť ďalšie hlasovanie o vyslovení nedôvery a dosiahli tak jeho odchod z premiérskeho postu, píše agentúra DPA. Johnson už v júni prežil hlasovanie o nedôvere a podľa platných pravidiel Konzervatívnej strany by sa ďalší takýto pokus mohol konať až o 12 mesiacov.

Johnsonovu vládu opustilo už 31 členov

Britský premiér Boris Johnson stráca rýchlo podporu v radoch vlastnej vlády. V stredu popoludní odstúpilo ďalších osem štátnych tajomníkov a tajomníčok a počet členov vlády, ktorí podali demisiu od utorkového večera, tým dosiahol 31. Informujú o tom Sky News a BBC a agentúra DPA. Je čoraz jasnejšie, že vláda už nefunguje, napísala pätica štátnych tajomníkov v spoločnom rezignačnom liste, v ktorom Johnsona vyzvali, aby "pre dobro" svojej Konzervatívnej strany i krajiny odstúpil. Podľa britských analytikov patrí k členom vlády v rôznej forme približne 150 konzervatívnych poslancov, čo je v Spojenom kráľovstve bežná prax, píše DPA.

Viac o téme: VládaOdstúpenieDemisiaČlenoviaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu