Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zosuvy pôdy odrezali od sveta tri obce na juhu Rakúska: K obyvateľom sa snažia dostať záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KLAGENFURT - Prudké dažde spôsobili v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska zosuvy pôdy a tri dediny boli odrezané od sveta. K ich obyvateľom sa v stredu usilovali dostať záchranári. Správu sme prevzali z agentúr AFP a DPA.

Búrky v noci na stredu spôsobili rozvodnenie vodných tokov v hornatom okrese Villach-vidiek, čo viedlo k zosuvom bahna a sutín, povedala pre AFP hovorkyňa Červeného kríža v tejto spolkovej krajine Melanie Reiterová. "Tri dediny boli kompletne odrezané... Armáda a hasiči sa usilujú vyčistiť ulice, aby sa sa mohli dostať do dedín," dodala.

Viacerých obyvateľov museli zachraňovať pomocou vrtuľníkov

Úrady vydali v stredu varovanie pre civilné obyvateľstvo v oblasti v okolí Ossiašského jazera a obce Arriach, píše DPA. Obyvateľom odporučili, aby sa z dôvodu bezpečnosti zdržiavali na prvých poschodiach svojich domov. Stanica ORF informovala, že viacerých obyvateľov museli zachraňovať pomocou vrtuľníkov.

Domy boli zasiahnuté zosuvmi až do výšky prvého poschodia

Nepriaznivé počasie spôsobilo škody najmä v doline Gegendtal neďaleko Villachu. Domy boli zasiahnuté zosuvmi až do výšky prvého poschodia. Víchrica so silou orkánu v utorok večer vyvracala stromy, strhávala strechy a spôsobila výpadky elektrickej energie.

Viac o téme: PôdaZosuvRakúskoKlagenfurt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu