Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Predpoveď počasia na dnes: Pozor na horúčavy! Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V južnej časti Slovenska bude v pondelok popoludní mimoriadne teplo. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva teploty na úrovni 33 až 34 stupňov Celzia, v niektorých okresoch Banskobystrického a Košického kraja môže teplota dosiahnuť aj 35 stupňov.

Víkendová atmosféra na Vinianskom jazere (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Meteorológovia vydali pred horúčavou výstrahy prvého a druhého stupňa, ktoré platia od 14.00 do 18.00 h. Zvýšená výstraha platí pre okresy Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice-mesto, Košice-okolie, Trebišov, Michalovce a Sobrance.

Meteorológovia na sociálnej sieti uviedli, že už v nedeľu (26. 6.) namerali v Rimavskom Brezove takmer 35 stupňov Celzia. Vplyvom zosilneného prílivu tropického vzduchu očakávajú v pondelok prekročenie tejto hranice. Avizujú zároveň, že v priebehu týždňa bude ešte teplejšie. "Prílev horúceho vzduchu má vrcholiť vo štvrtok (30. 6.) a v piatok (1. 7.)," vysvetľujú.

Horúčavy zasiahnu najskôr južnú polovicu, postupne takmer celé Slovensko

Podobné hodnoty sa v južných okresoch Banskobystrického a Košického kraja očakávajú aj v utorok (28. 6.), v stredu (29. 6.) zasiahnu horúčavy okrem regiónu Vysokých Tatier celé Slovensko, pričom v južnej polovici krajiny môže teplota dosiahnuť až 36 stupňov.

Meteorológovia zároveň upozorňujú, že najmä na západe územia sa však bude trochu prejavovať vplyv studeného frontu, a tak niektoré dni tam nebude tak horúco ako napríklad na juhovýchode, kde bude táto vlna horúčav zrejme najdlhšia a najvýraznejšia. "Práve v určitej neistote polohy frontu spočíva aj neistý odhad najvyššej maximálnej teploty počas budúceho týždňa, to znamená, ako vysoko nad 35 stupňov Celzia teplota vystúpi a či budú ohrozené aj významnejšie rekordy," dodávajú.

Viac o téme: PočasieTeplotaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu