Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tornádo v Holandsku, krúpy v Česku a roztavený asfalt v Poľsku: Počasie si z Európy robí dobrý deň! A čo Slovensko?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB / Lubuscy Łowcy Burz, Severe Weather Slovakia, Wetteronline)

BRATISLAVA - Extrémne horúčavy, ktoré vystriedali extrémne búrky. Taký bol pondelok prakticky v takmer celej Európe. Teploty dosahovali subtropických hodnôt a na mnohých miestach vystúpili aj nad 35 stupňov Celzia. V Poľsku sa dokonca kvôli vysokým teplotám topil asfalt. V ďalších štátoch však riešili iné problémy.

Teploty sa v mnohých štátoch Európy v pondelok zbláznili. Ortuť teplomera totiž dosahovala astronomických hodnôt, ktoré prekročili hranicu pre subtropický deň. V hlavnom meste a okolí teploty dosahovali takmer 36 stupňov Celzia. Väčšie peklo nás čaká v utorok, kedy majú byť teploty ešte vyššie. Avšak, nadránom prekvapili najmä obyvateľov juhozápadu Slovenska silné búrky, ktoré nad naše územie prišli okolo 5. hodiny. Avšak, podľa lovcov búrok bola búrka, ktorá prišla na Slovensko, veľmi fotogenická a produkovala silnú bleskovú aktivitu. 

Archívne VIDEO Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína

Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa meteorológov mali búrky supercelárny charakter a priniesli so sebou silný vietor a intenzívne zrážky. Najhoršie na tom bolo okolie Kolárova, kde spadlo až vyše 36 milimetrov zrážok za uplynulých 6 hodín. Búrlivo však bolo aj v okolí Dunajskej Stredy, Veľkého Medera, Hurbanova, ale aj Nitry či Topoľčian. Aktuálne sa búrka presúva smerom na východ a vyčíňa v okolí Ružomberka. 

Tornádo v Holandsku, krúpy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrkový komplex však na Slovensko dorazil z okolia Čiech, Rakúska a Nemecka, kde narobil poriadnu "šarapatu". Tam v pondelok priniesli silné krupobitie, pričom krúpy dosahovali až 4 centimetrov. Narobilo rozsiahle škody, najmä na úrode poľnohospodárov a záhradkárov. Búrky vyčíňali aj v noci, pričom spôsobili, že je neprejazdná železničná trať medzi Strakonicami a Horažďovicami, ide o hlavnú trať z Plzne do Českých Budějovíc. Oprava potrvá celé dopoludnie. Správa železníc (SŽ) zabezpečila náhradnú autobusovú dopravu.

Trať je podmytá, na trakčné vedenie spadli stromy. SŽ o tom informovala na twitteri. Ide o úsek Strelecké Hoštice - Strakonice, vyplýva z informácií na webe Českých dráh (ČD). Juhočeskí hasiči mali od pondelkového večera do dnešných 8: 30 vyše 90 zásahov spätých s búrkou, odpratávali stromy a odčerpávali vodu, informovala hovorkyňa hasičov Vendula Matejů. Juhočeskí hasiči odklepli kvôli búrke asi 40 popadaných stromov, asi päťdesiatkrát odčerpávali na rôznych miestach vodu. Do polnoci zasahovali len na Strakonicku, najviac v bývalom okresnom meste a obciach Drachkov, Katovice a Dražejov. Po polnoci bolo opäť najviac výjazdov na Strakonicku, zhruba desať na Českobudějovicku. 

Tornádo v Holandsku, krúpy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Severe weather Slovakia)

Najničivejší živel však vyčíňal v Holandsku, kde v pondelok popoludní zosadlo tornádo. To si vyžiadalo jednu obeť a niekoľko zranených. Tornádo pustošilo na juhozápade Holandska v mestečku Zierikzee. Tornádo vyprodukoval búrkový komplex, ktorý priniesol do Holandska veľmi intenzívne búrky. Veterná smršť strhla strechy z prinajmenšom štyroch domov a spôsobila zrútenie prednej časti jedného domu, spresnil bezpečnostný úrad provincie Zeeland, v ktorej zasiahnuté mesto leží. "Bohužiaľ, pri tornáde došlo k jednému úmrtiu. Okrem toho je podľa prvotných informácií aj ďalších desať zranených," priblížil ďalej zmienený úrad s tým, že záchranné zložky dosiaľ nevyčíslili celkový rozsah škôd. "Škody sú značné na viacerých uliciach v Zierikzee," dodal úrad. Škridly strhlo tornádo napríklad aj zo strechy miestneho kostola, informovala holandská verejnoprávna televízia NOS.

Iný problém riešili naši severní susedia, kde bol pondelok mimoriadne horúci. Konkrétne v gmine Tuplice bolo tak horúco, že sa tam roztopil asfalt. 

Tornádo v Holandsku, krúpy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Lubuscy Łowcy Burz)

Intenzívne teploty aj v utorok

Teplota v okresoch Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Lučenec, Michalovce a Trebišov môže počas dňa dosiahnuť 36 stupňov Celzia. V okresoch Revúca, Rožňava, Košice-mesto, Košice-okolie a Sobrance sa očakáva teplota vo výške 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Meteorológovia pre tieto okresy vydali výstrahu druhého stupňa, platí od 14.00 do 18.00 h. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornil ústav. Vysoké teploty vo výške 33 až 34 stupňov Celzia sa očakávajú vo viacerých okresoch v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V čase od 14.00 do 18.00 h v nich platí výstraha prvého stupňa.

Tornádo v Holandsku, krúpy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)


 

Viac o téme: PočasieTornádoČeskoHorúčavyBúrkySlovenskoPoľskoHolandskoTopenie asfaltu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu