Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľký prelom! Turecko stiahlo svoje námietky: Podporia vstup Fínska a Švédska do NATO

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

MADRID - Fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok povedal, že Turecko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO. K prelomu v tejto otázke, a teda stiahnutiu námietok zo strany Turecka, podľa jeho slov došlo po tom, ako zmienené tri krajiny v utorok v Madride podpísali spoločné memorandum týkajúce sa vzájomnej spolupráce voči bezpečnostným hrozbám, informuje agentúra Reuters.

Správu medzičasom potvrdila aj kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Uviedla, že Turecko ešte pred súhlasom s podporou vstupu týchto krajín do Severoatlantickej aliancie od nich získalo "všetko, čo chcelo".  "Turecko dosiahlo významné zisky v boji proti teroristickým organizáciám... Turecko dostalo to, čo chcelo," uviedla kancelária.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg bezprostredne po týchto správach oznámil, že lídri NATO v stredu na madridskom summite oficiálne pozvú do Aliancie Fínsko aj Švédsko. "S potešením oznamujem, že v tejto chvíli máme dohodu, ktorá pripravuje pôdu na vstup Fínska a Švédska do NATO. Turecko, Fínsko a Švédsko podpísali memorandum, ktoré rieši obavy Turecka vrátane tých ohľadne vývozu zbraní a boja proti terorizmu," povedal v utorok Stoltenberg v reakcii na prelomové rokovanie tejto trojice krajín v Madride. 

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Turecko dosiaľ blokovalo proces vstupu uvedených severských štátov do NATO. Turecký prezident totiž tvrdil, že Fínsko aj Švédsko poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a tiež stúpencom exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary stojí za neúspešným pokusom o prevrat v Turecku z roku 2016. 

Johnson privítal rozhodnutie Turecka 

Britský premiér Boris Johnson v utorok privítal rozhodnutie Turecka upustiť od svojich výhrad voči vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom agentúra AFP. "Fantastické správy na začiatok summitu NATO. Vstup Fínska a Švédska urobí našu skvelú alianciu silnejšou a bezpečnejšou," napísal Johnson v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Viac o téme: VstupNATOTureckoŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu