Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko podporilo členstvo Švédska a Fínska v Severoatlantickej aliancii: Tento krok NATO posilní

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

MADRID - Švédska premiérka Magdalena Anderssonová ocenila v utorok "veľmi dobrú dohodu" s Tureckom, ktoré vďaka nej podporilo členstvo Švédska a Fínska v Severoatlantickej aliancii (NATO), a vyhlásila, že tento krok alianciu posilní. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americký prezident Joe Biden v utorok večer v Madride zablahoželal Fínsku, Švédsku a Turecku po tom, čo tieto tri krajiny podpísali trojstranné memorandum, ktoré umožní obom severským štátom stať sa členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Turecko chcelo predtým vetovať vstup škandinávskych štátov do Aliancie, ale zmenilo postoj. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a dánska premiérka Mette Frederiksenovou za prítomnosti prezidenta USA Joea Bidea
Zobraziť galériu (7)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a dánska premiérka Mette Frederiksenovou za prítomnosti prezidenta USA Joea Bidea  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Comas)

Fínsko a Švédsko v máji oficiálne požiadali o vstup do NATO

Memorandum sa týka vzájomnej spolupráce voči bezpečnostným hrozbám. Fínsko a Švédsko v máji oficiálne požiadali o vstup do NATO, čím sa po desaťročiach odchýlili od politiky neutrality. Urobili to z dôvodu ich obáv, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.

Biden na samite lídrov členských krajín NATO v Madride na Twitteri napísal: "Blahoželám Fínsku, Švédsku a Turecku k podpisu trojstranného memoranda - je to rozhodujúci krok, vďaka ktorému môže NATO pozvať do svojich radov Fínsko a Švédsko, ktoré posilnia našu alianciu a našu kolektívnu bezpečnosť - je to skvelý spôsob, ako začať samit."

Švédska premiérka ocenila dohodu s Tureckom ako "veľmi dôležitý krok" pre NATO

"Tento ďalší krok smerom k úplnému členstvu v NATO je, samozrejme, pre Švédsko a Fínsko dôležitý. Ale takisto je to veľmi dôležitý krok pre NATO, lebo naše krajiny budú v rámci NATO poskytovateľmi bezpečnosti," povedala Anderssonová v interview pre AFP. Anderssonová odmietla tvrdenia, že príliš ustúpila tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, aby ho tak presvedčila, nech nevyužije veto voči členstvu Švédska.

Turecko podporilo členstvo Švédska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Juanjo Martin/Pool photo via AP)

"Myslím si, že toto je dohoda, za ktorú sa môžem plne postaviť," povedala po dlhých rokovaniach v Madride s Erdoganom a svojím fínskym kolegom. Anderssonová uviedla, že načrtla tureckému prezidentovi zmeny vo švédskych protiteroristických zákonoch, ktoré majú vstúpiť do platnosti na budúci mesiac. "Samozrejme, budeme pokračovať v našom boji proti terorizmu a ako členovia NATO to budeme robiť v užšej spolupráci s Tureckom," povedala švédska premiérka.

Vyhlásila tiež, že švédske úrady pracujú na žiadostiach Turecka o vydanie určitých osôb, a to v súlade so švédskou legislatívou a európskym dohovorom o vydávaní osôb. Anderssonová dodala, že očakáva, že lídri NATO v stredu na summite v Madride oficiálne schvália žiadosť Švédska a Fínska o vstup do aliancie, a bez prekvapení. Upozornila, že proces úplného začlenenia do NATO môže určitý čas trvať a priniesť ďalšie prekážky. "Náš prístup do NATO musí podpísať tridsať krajín a schváliť to musí 30 parlamentov a človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Ale takisto viem, že členské štáty v NATO vnímajú ten fakt, že Švédsko a Fínsko zvýšia bezpečnosť aliancie ako celku, ak sa stanú jej členmi," vysvetlila.

Turecko podporilo členstvo Švédska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Turecko teda nakoniec podporí vstup Fínska a Švédska do NATO

Turecko teda nakoniec podporí vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie - Ankara sa rozhodla upustiť od svojich výhrad po podpise memoranda s Helsinkami a Štokholmom o vzájomnej spolupráci proti bezpečnostným hrozbám. Fínsko a Švédsko v máji oficiálne požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie, čím sa po desaťročiach odchýlili od politiky neutrality. Stalo sa tak z dôvodu ich obáv, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.

Turecko podporilo členstvo Švédska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Fínsko a Švédsko sa zaviazali, že Turecku vydajú teroristov

Fínsko a Švédsko sa v memorande s Tureckom zaviazali plne spolupracovať v boji proti Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorú považujú za teroristickú organizáciu okrem Turecka i západné krajiny. Oba severské štáty okrem toho prisľúbili, že podniknú konkrétne kroky smerom k vydaniu teroristov do Turecka a budú brániť teroristom v šírení protitureckej propagandy. Vyhlásilo to komunikačné riaditeľstvo tureckej prezidentskej kancelárie, informuje TASR.

Turecko podporilo členstvo Švédska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Čaputová, Korčok a Naď vítajú súhlas Turecka so vstupom Fínska a Švédska do NATO

Stretnutia na samite lídrov členských krajín NATO v Madride už priniesli prvé výsledky, napísala v utorok večer na Facebooku prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Reagovala tak na generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý na začiatku dvojdňového samitu potvrdil, že Turecko nakoniec súhlasilo s podporou členstva Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii.

Turecko podporilo členstvo Švédska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

Ďalšie dôležité rozhovory a rozhodnutia čakajú účastníkov samitu v stredu, dodala prezidentka Čaputová, ktorá v Madride zastupuje Slovenskú republiku. V utorok sa ešte na pozvanie španielskeho kráľovského páru - kráľa Filipa VI. a jeho manželky kráľovnej Letizie - zúčastnila na slávnostnej večeri. Členmi slovenskej delegácie, ktorá sprevádza prezidentku, sú tiež minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister obrany Jaroslav Naď.

Korčok označil prelomovú zmenu v postoji Turecka za historický míľnik pre NATO

Korčok označil na Twitteri prelomovú zmenu v postoji Turecka za "historický míľnik pre NATO a euroatlantickú bezpečnostnú architektúru". Minister napísal: "Fínsko a Švédsko, vitajte v rodine NATO!"

Súhlas Turecka s členstvom Švédska a Fínska v NATO privítal aj minister Naď, ktorý po stretnutí so švédskym kolegom Petrom Hultqvistom napísal na Facebooku: "Dnes večer sme mali dve skvelé témy na rozhovor: Okrem toho, že sa dnes dohodli s Turkami a pevne verím, že zajtra budú pozvaní stať sa členmi NATO, mi prišiel tiež poďakovať za rozhodnutie vlády SR podpísať medzivládnu dohodu so Švédskom na nákup novej pásovej techniky."

Viac o téme: VstupNATOTureckoŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu