Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty tretí (26. jún 2022)

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck Zobraziť galériu (5)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

KYJEV/MOSKVA - Ruské ostreľovanie dnes poškodilo výskumné jadrové zariadenie v Charkove na východe Ukrajiny. Úder zničil jednu z budov v areáli, nedotkol sa však skladu s jadrovým palivom a miera radiácie na mieste je v normále. Okrem toho je východoukrajinský Severodoneck už úplne pod kontrolou jednotiek ruskej armády a proruských separatistov, ukrajinské sily sa z týždňami obliehaného mesta kompletne stiahli.

Naživo z Ukrajiny

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny 

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:57 Proruskí separatisti v Donbase na východe Ukrajiny tvrdia, že z protileteckých krytov chemickej továrne Azot v meste Severodoneck evakuovali ďalších asi 250 ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. Vojenské veliteľstvo proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dodalo, že evakuantov previezli na bezpečné miesto. Následne im ministerstvo pre mimoriadne situácie LĽR nájde ubytovanie.

21:20 Lídri G7 sa vysmiali Putinovi. Počas úvodného dňa summitu G7 lídri žartovali, či by bolo vhodné vyzliecť si saká alebo byť dokonca viac nahí, aby sa postavili proti „hrozivému“ a „tvrdému“ obrazu Putina. Justin Trudeau dodal: "Zabezpečíme jazdu na koni s odhalenou hruďou." Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

20:35 Ruský prezident Vladimir Putin plánuje v najbližších dňoch cestu do Tadžikistanu a Turkménska. Presné dátumy návštevy zatiaľ nie sú známe, informovala v nedeľu agentúra DPA. DPA poznamenala, že pre Putina to bude prvá cesta do zahraničia od začiatku februára, keď sa zúčastnil na otvorení zimných olympijských hier v Pekingu.

18:15 Dievča zo zničeného domu v Kyjeve úspešne operovali. Dieťa má mínové výbušné poranenia strednej závažnosti. Fotografiu priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

17:05 Rusko tvrdí, že pri útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, ktorý sa odohral v nedeľu skoro ráno, zasiahlo továreň na výrobu zbraní. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, z ktorého citovala agentúra AFP. Ruské ministerstvo spresnilo, že továreň Arťom "bola cieľom ako vojenská infraštruktúra". Dodalo, že škody na neďalekej bytovej budove spôsobila raketa protivzdušnej obrany vypálená Ukrajinou.

14:30 Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky zaútočili na tri vojenské výcvikové strediská na severnej a západnej Ukrajine – vrátane jedného, ktoré leží pri hraniciach s Poľskom. K týmto útokom došlo len niekoľko dní pred summitom organizácie NATO, ktorý sa bude v dňoch 28.–30. júna konať v španielskom Madride, všíma si agentúra AFP.

13:43 V meste Čerkasy, ktoré sa nachádza v strednej časti Ukrajiny, hlásia výbuchy.

13:41 Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu vyhlásili, že na Ukrajine, ktorá bojuje proti ruským inváznym silám, vidia príležitosť na zvrátenie vývoja vojny. Londýn však zároveň varoval pred okamžitými pokusmi o urovnanie vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Informuje o tom agentúra AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader)

13:10 Spojené kráľovstvo je pripravené byť garantom pôžičky Ukrajine vo výške 525 miliónov dolárov. Vláda Spojeného kráľovstva 26. júna uviedla, že je pripravená poskytnúť Ukrajine záruky vo výške 525 miliónov dolárov za pôžičky Svetovej banky. "Spojené kráľovstvo bude naďalej podporovať Ukrajinu na každom kroku," uvádza sa vo vyhlásení.

12:40 Ukrajinská vláda vyzvala v nedeľu lídrov združenia ekonomicky najvyspelejších štátov sveta G7 – ktorí sa aktuálne stretávajú v Nemecku –, aby dodali Ukrajine viac zbraní a uvalili na Moskvu ďalšie sankcie. K tejto žiadosti prišlo niekoľko hodín po tom, čo ruské jednotky zasiahli ráno v Kyjeve obytné budovy. Píše o tom agentúra AFP.

12:21 "Myslím si, že sa cez toto všetko môžeme dostať a vyjdeme z toho silnejší," povedal Biden v súvislosti s vojnou na Ukrajine a spoločnou odozvou Západu na bezdôvodnú agresiu Moskvy. Dodal, že šéf Kremľa Vladimir Putin od začiatku dúfa, že "NATO a G7 sa nejako roztrieštia", avšak ako zdôraznil, dosiaľ sa tak nestalo a ani sa to nestane.

12:08 Letecký poplach bol v noci vyhlásený na mnohých miestach Ukrajiny, najmä na východe. Ostreľovaný bol v noci opäť aj Charkov, podľa agentúry Ukrinform rakety zasiahli priemyselnú štvrť. Ruská armáda sa teraz na východe krajiny sústredí najmä na dobytie mesta Lysyčansk, ktoré leží v Luhanskej oblasti na okraji mesta Severodonec. Dnes čelil Lysyčansk intenzívnemu ostreľovaniu, zničená bola televízna veža a vážne poškodený bol cestný most.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Nariman El-Mofty)

11:30 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil vojenské jednotky ruskej armády zapojené do ofenzívy na Ukrajine. V nedeľu o tom informoval rezort obrany v Moskve, na ktorý sa odvolali agentúra Reuters a spravodajská stanica Sky News.

11:09 Západ musí zostať voči Rusku jednotný. Dnes sa na tom pri rokovaní na okraji začínajúceho samitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7 zhodli americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz. Trojdňové vrcholné rokovanie predstaviteľov Británie, Francúzska, Spojených štátov, Kanady, Nemecka, Japonska a Talianska v bavorskom alpskom zámku Elmau sa začína dnes.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

10:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videoprejave sľúbil svojim krajanom, že Ukrajina sa bude snažiť získať späť všetky mestá okupované Ruskom. Výslovne spomenul mesto Severodoneck, ktoré v sobotu štyri mesiace po začiatku ruskej invázie úplne ovládli ruské jednotky. Len v sobotu Rusko podľa Zelenského ostreľovalo územie Ukrajiny celkom 45 raketami, podľa neho si to vyžiadalo opäť aj obete. Pri útoku na mesto Sarny na severozápade krajiny podľa ukrajinského velenia zomreli štyria ľudia a ďalšie dva zranenia sú v kritickom stave, uviedol server BBC.

Viac o téme: OstreľovanieRuskoUkrajinaCharkovVojna na UkrajineSeverodoneck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu