Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kongres schválil obmedzenie strelných zbraní: Ide na podpis prezidentovi Bidenovi

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok schválila návrh zákona, ktorý má obmedziť násilie páchané strelnými zbraňami. Legislatívu musí ešte podpísať prezident Joe Biden. Informujeme na základe správy agentúry AP.

Snemovňa, v ktorej majú prevahu demokrati, návrh prijala pomerom hlasov 234 k 193. V noci na piatok ju odobrila aj horná komora Kongresu, Senát, kde ju podporilo 65 senátorov a 33 bolo proti. K demokratom sa pridalo aj 15 republikánskych senátorov. Na znení kompromisného návrhu tejto právnej normy niekoľko týždňov pracovala skupina zložená z demokratických aj republikánskych členov Senátu USA.

Sprísnia sa podmienky na nákup zbraní pre mladých ľudí 

Zákon výrazne sprísni podmienky na nákup zbraní pre mladých ľudí, znemožní vlastniť strelné zbrane osobám usvedčeným z domáceho násilia a pomôže miestnym úradom dočasne odobrať zbrane osobám, ktoré sú na základe posudku označené za nebezpečné. Ide o jedno z najvýraznejších opatrení v oblasti násilia páchaného zbraňami schválené Kongresom od zákazu útočných zbraní v roku 1994, píše AP. Ten bol v platnosti desať rokov a zakazoval výrobu niektorých poloautomatických zbraní pre potreby civilistov.

Tragické incidenty v USA

Súčasná legislatíva je reakciou na viaceré incidenty v USA, pri ktorých boli strelnými zbraňami usmrtené osoby. Pri jednej strelec na základnej škole v texaskom meste Uvalde 24. mája zabil 19 detí a dve učiteľky. Ďalší útočník niekoľko dní predtým zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov.

Viac o téme: SnemovňaJoe BidenStrelné zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu