Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čínsky prezident navštívi o pár dní Hongkong: Zúčastní sa aj na inaugurácii novej vlády

Čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

PEKING — Pri príležitosti 25. výročia prechodu Hongkongu pod správu Číny navštívi 1. júla túto jej osobitnú administratívnu oblasť a bývalú britskú kolóniu čínsky prezident Si Ťin-pching. Počas návštevy sa zúčastní aj na inaugurácii novej hongkonskej vlády, informovala v sobotu podľa agentúry AFP štátna tlačová agentúra Sinchua.

Návšteva Si Ťin-pchinga v Hongkongu bude jeho prvou cestou mimo pevninskej Číny od vypuknutia pandémie koronavírusu pred dva a pol rokom. V Hongkongu bol naposledy v roku 2017, keď sa funkcie správkyne ujala Carrie Lamová. Z Hongkongu sa stala osobitná administratívna oblasť na základe dohody, ktorú podpísali Čína a Veľká Británia 19. decembra 1984. Čína sa v nej zaviazala, že ďalších 50 rokov bude rešpektovať autonómiu a slobody v Hongkongu na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová
Zobraziť galériu (3)
Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Peking však tento svoj záväzok začal porušovať, čo vyvolalo viacero vĺn nespokojnosti. Prvá vyústila do protestov v roku 2003, ktoré boli najväčšie v Číne od roku 1989. V roku 2014 vypukli v Hongkongu rozsiahle protesty proti volebnej reforme schválenej centrálnou vládou v Pekingu, ktoré dostali prezývku dáždniková revolúcia.

Protestujúci v Hongkongu
Zobraziť galériu (3)
Protestujúci v Hongkongu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu, File)

Doteraz najmasovejšie protesty proti hongkonskej vláde vypukli na jar 2019. Zamerané boli proti pripravovanému zákonu, umožňujúcemu vláde vydávať určitých obvinených na trestné stíhanie do pevninskej Číny. Ďalšie protesty sa začali v máji 2020 na základe obáv demokratických síl z postupného odbúravania autonómie Hongkongu a súviseli s pripravovaným zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý čínska vláda schvália 28. mája. Zákon je v mnohých ohľadoch explicitnejší a tvrdší ako legislatíva z roku 2015 platná v pevninskej Číne.

Viac o téme: Návšteva VládaInauguráciaČínaHongkongSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu