Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemnásty (20. jún 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool, Efrem Lukatsky, Twitter.com/Christiaan Triebert)

BERLÍN/KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa obáva "iskry demokracie", ktorá by mohla zasiahnuť aj jeho krajinu. Vyhlásil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters. Situáciu počas 118. dňa vojny sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE:

21:43 Varšava dodala Kyjevu viac ako 240 tankov a 100 obrnených vozidiel, uviedol v utorok poľský prezident Andrzej Duda. Poľsko celkovo Ukrajine poskytlo vojenské vybavenie a materiál v hodnote viac ako 1,5 miliardy eur. Informovala o tom agentúra PAP.

"Ukrajine sme poslali okrem iného vyše 240 tankov, 100 obrnených vozidiel, raketové systémy, obrovské množstvo munície a pušiek, ako aj rôzne druhy vybavenia. Ide napríklad o nepriestrelné vesty či kevlarové prilby," povedal Duda počas stretnutia s veľvyslancami.

21:03 Počet obetí ostreľovania v Charkove sa zvýšil. 

Pätnásť obetí vrátane osemročného dieťaťa si v utorok vyžiadalo ruské ostreľovanie na východe Charkovskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. Informovala o tom agentúra AFP. "Pätnásť ľudí zahynulo a 16 utrpelo zranenia. Toto sú strašné dôsledky denného ostreľovania v Charkovskej oblasti," napísal Synjehubov na sociálnej sieti Telegram.

20:02 Ukrajina v utorok uviedla, že v Čiernom mori zasiahla plošinu na ťažbu ropy, ktorú ruské jednotky využívali ako vojenské zariadenie. Informovala o tom agentúra AFP. Útok, ku ktorému došlo ešte v pondelok, bol prvým zameraným proti energetickej infraštruktúre pri pobreží Krymu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Cieľom bola plošina so štyrmi vežami asi 70 kilometrov od Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

19:54 V dôsledku dnešného ostreľovania v Charkove zahynulo päť civilistov. Podľa polície utrpelo zranenia ďalších 11 ľudí.

19:28 Turecko bude na budúci týždeň hostiť predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a OSN na rozhovoroch zameraných na obnovenie vývozu obilnín cez Čierne more, ktorý zablokovalo Rusko. Informovali o tom v utorok turecké médiá, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

18:30 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v utorok potvrdil záväzok Spojených štátov identifikovať, zatknúť a stíhať osoby, ktoré počas ruskej invázie na Ukrajine zrejme spáchali vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Garland sa neďaleko západoukrajinského mesta Ľvov stretol s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovovou a potvrdil vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá bude skúmať, dokumentovať a zverejňovať údajné vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.

18:10 Zástupcovia členských krajín Európskej únie počas utorkového zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu podporili udelenie štatútu kandidátskej krajiny vojnou zničenej Ukrajine. Počas tlačovej konferencie to potvrdil štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune. Informovala o tom agentúra AFP.

17:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ktorého pozval na návštevu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský server telex.hu, podľa ktorého to vyplynulo zo Zelenského príspevku na Twitteri, nie však z oficiálnej správy Orbánovho úradu.

16:41 Diplomati členských krajín EÚ sa v utorok zhodli na tom, že Ukrajina a Moldavsko si zaslúžia kandidátsky štatút. Po skončení zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu to povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus.

Klus pripomenul, že medzi hlavné témy utorňajších diskusií európskych diplomatov patrila príprava tohtotýždňového summitu EÚ v Bruseli (23. – 24. 6.). Spresnil, že aj z pohľadu Slovenska bola tou najkľúčovejšou témou otázka ďalšieho rozširovania EÚ a udeľovanie štatútu kandidátskych krajín pre Ukrajinu a Moldavsko.

16:31 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok oznámil, že Ukrajina do svojej výzbroje zaradila nemecké húfnice Panzerhaubitze 2000. Ide o prvé ťažké zbrane z Nemecka, ktoré dorazili na Ukrajinu. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Panzerhaubitze 2000 sú konečne súčasťou arzenálu húfnic kalibru 155 milimetrov ukrajinskej armády," napísal Reznikov na Twitteri. Takisto ocenil úsilie nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej. Úspešné dodanie týchto húfnic potvrdil aj ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk.

16:22  Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok potvrdilo úmrtie druhého občana Spojených štátov pri bojoch na Ukrajine. Informovala o tom americká televízia CNN. "Môžeme potvrdiť smrť amerického občana Stephena Zabielského na Ukrajine," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie. "Kontaktovali sme rodinu a poskytli sme jej všetku možnú konzulárnu pomoc," dodal.

Podľa nekrológu zverejneného 1. júna v newyorských novinách The Recorder zahynul 52-ročný Zabielski 15. mája v boji pri ukrajinskej obci Dorožňanka v Záporožskej oblasti.

16:15 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil nasadenie nových systémov protivzdušnej obrany S-500 do arzenálu ruskej armády. Informovala o tom agentúra DPA. "Okrem zbraní, ktoré sme už otestovali na bojisku, nasadzujeme aj prvé systémy protivzdušnej obrany S-500, ktoré vo svete nemajú obdobu," povedal Putin na stretnutí s absolventmi ruských vojenských akadémií.

16:10 Vo Varšave a jej okolí žije približne 240.000 utečencov z vojnou sužovanej Ukrajiny, oznámil v utorok primátor poľského hlavného mesta Rafal Trzaskowski. Na tlačovej konferencii sumarizoval tri mesiace pomoci, ktorú utečencom poskytuje Varšava, uviedla tlačová agentúra PAP. "Cez Varšavu prešlo okolo 800.000 Ukrajincov a na vrchole krízy ich žilo vo Varšave a jej okolí 300.000," priblížil Trzaskowski.

16:06  Od začiatku ruskej invázie začalo v Česku pracovať viac ako 78.000 utečencov z Ukrajiny, prevažne žien. Povedal to český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po utorkovom rokovaní tripartity.Informuje o tom server Novinky.cz. „Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, predovšetkým mamičky, sú dnes na pracovnom trhu aktívni,“ povedal minister. Počet pracujúcich utečencov podľa neho vzrástol za necelé dva týždne približne o 8000. Rezort práce očakáva, že tempo rastu sa spomalí.

16:04 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v utorok neohlásene pricestoval do Kyjeva. Na programe má rokovanie s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovovou. Témou rozhovoru bude okrem iného stíhanie osôb, ktoré sa na od začiatku ruskej invázie dopustili na Ukrajine vojnových zločinov. Informovala o tom agentúra AFP.

16:02 Rusko v utorok oznámilo, že odrazilo "šialený" pokus kyjevských síl znovu dobyť čiernomorský Hadí ostrov, ktorý Moskva obsadila na začiatku vojenskej invázie. Informovala o tom agentúra AFP. Informácie nebolo možné nezávisle overiť. "Dňa 20. júna o 5.00 h sa kyjevský režim podujal na ďalší šialený pokus zmocniť sa Hadieho ostrova," uviedlo počas utorňajšieho brífingu ruské ministerstvo obrany.

15:10 Vojnou zničené predmestie ukrajinskej metropoly Kyjev, Boroďanka, je symbolom "nezmyselnej krutosti a násilia", povedal v utorok počas návštevy Ukrajiny luxemburský premiér Xavier Bettel. Informuje o tom agentúra AFP. Boroďanka "trpela až do bodu úplnej deštrukcie ruskou agresiou a dnes je symbolom nezmyselnej krutosti a násilia. Nič nedokáže vyjadriť hrôzu toho, čo sa tu udialo," napísal luxemburský premiér na sociálnej sieti Twitter.

14:22 Ukrajina v utorok oznámila, že ruským vojakom sa podarilo zmocniť obce Toškivka, ležiacej v Luhanskej oblasti na frontovej línii – neďaleko kľúčových miest Severodoneck a Lysyčansk, kde už celé týždne prebiehajú intenzívne boje. "Podľa našich informácií Toškivku od dnešného dňa úplne ovládajú Rusi," povedal šéf severodoneckého okresu Roman Vlasenko, ktorého citovala agentúra AFP. Dodal pritom, že boje o Donbas sú momentálne "v plnom prúde".

14:20 Požiar, ktorý vypukol v dôsledku ostreľovania ropných plošín pri čiernomorskom pobreží Ruskom anektovaného Krymu, sa blíži k ropnému vrtu, uviedla v utorok poslankyňa ruskej Rady federácie za Krym Oľga Kovitidiová. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na ruskú agentúru Interafx. Z ostreľovania ropných plošín, ku ktorému došlo v pondelok, obvinil Moskvou dosadený gubernátor ukrajinskú armádu. Dodal, že po tom, čo bola zasiahnutá jedna plošina, sú traja ľudia zranení a sedem ich zostalo nezvestných.  

13:50 Ukrajina bude možno potrebovať finančnú pomoc zvonka až vo výške 1 bilióna eur na obnovu po vojne vzhľadom na rozsah škôd. Vyhlásil to na brífingu vo Frankfurte nad Mohanom šéf Európskej investičnej banky (EIB) Werner Hoyer.

13:35 Dvaja Američania, ktorí boli zajatí na Ukrajine, sú údajne v zadržiavacom centre v meste Doneck na území samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na vchode Ukrajiny. Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj z bezpečnostných služieb DĽR citovaný agentúrou Interfax. Ak sa správa Interfaxu potvrdí, Andyho Huynha a Alexandra Druekeho pôvodom z amerického štátu Alabama by mohli stíhať v tomto separatistickom regióne.

12:55 Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorila s veľvyslancami krajín Európskej únie o vnútropolitických a medzinárodných otázkach a tiež o dosahoch vojny na Ukrajine na bezpečnosť v Európe. O utorkovom stretnutí informuje prezidentka na sociálnej sieti.

12:40 Európska komisia (EK) v utorok upozornila na svoj návrh zaviesť dočasné pravidlá týkajúce sa ukrajinských vodičských preukazov, ktoré umožnia ukrajinským občanom s pobytom v EÚ používať svoj ukrajinský vodičský preukaz bez toho, aby ho museli vymeniť za vodičský preukaz Európskej únie alebo absolvovať nový vodičský test. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:15 Ukrajinské deti má v triede viac ako polovica učiteľov základných škôl. Vyplýva to z prieskumu Komenského inštitútu na vzorke viac ako 6000 učiteľov. Tí vnímajú ochotu ukrajinských detí učiť sa po slovensky, ale narážajú na jazykovú bariéru a inú úroveň vedomostí a spôsobilostí týchto žiakov.

11:58 Krym, ktorý bol v roku 2014 anektovaný Ruskom, začal realizovať integračné projekty s Chersonskou a Záporožskou oblasťou, ktoré sú okupované ruskými jednotkami. Podľa agentúry RIA Novosti, na ktorú sa v utorok na svojom webe odvolal britský denník The Guardian, to tvrdí podpredseda krymskej rady ministrov Georgij Muradov. Muradov sa podľa britského denníka nechal počuť, že boli nadviazané tesné obchodné a hospodárske vzťahy. Jeho región sa tiež snaží s oboma oblasťami zlepšiť dopravné spojenia.

11:35 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval lídrov 27 členských štátov EÚ, aby Ukrajine a Moldavsku udelili štatút kandidáta na vstup do Európskej únie. S odvolaním sa na jeho pondelňajší list pre lídrov EÚ informuje o tom spravodajca TASR.

11:15 Ukrajina v utorok vyhlásila, že priemyselné mesto Lysyčansk v Donbase na východe krajiny čelí ťažkému ostreľovaniu ruskými silami. Donbas je už niekoľko týždňov centrom intenzívnych bojov medzi kyjevskou armádou a ruskými inváznymi jednotkami. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v príspevku na sociálnej sieti napísal, že boje prebiehajú v priemyselnej zóne mesta Severodoneck. Takisto spomenul "katastrofálne ničenie" v Lysyčansku. Priblížil, že počas pondelka podnikali ruské jednotky na Lysyčansk ťažké útoky, pri ktorých zomrel najmenej jeden človek. 

10:30 Ukrajina plánuje usporiadať v európskych metropolách výstavu zničenej ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zároveň poznamenala, že sa Kyjev snaží udržať pozornosť verejnosti pri ruskej vojenskej agresii v krajine. Podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova chce Ukrajina vystaviť zničenú ruskú techniku vo Varšave, Berlíne, Paríži, Madride a Lisabone.

Zničený ruský tank
Zobraziť galériu (3)
Zničený ruský tank  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

10:21 Výrazný vplyv na poľskú ekonomiku mal podľa denníka Gazeta Wyborcza príchod miliónov ľudí, ktorí od konca februára kvôli ruskej agresii utiekli z Ukrajiny. Do Poľska od ruského vpádu pricestovalo už viac ako 4,2 milióna ľudí zo susednej krajiny, uvádza poľská pohraničná stráž. Späť na Ukrajinu medzičasom odišlo vyše 2,24 milióna osôb.

10:10 Ruská vojenská invázia na Ukrajinu výrazným spôsobom ovplyvnila aj výsledky Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). V rozhovore pre TASR TV to uviedol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek, ktorý diskutoval o dosiahnutých odporúčaniach.

9:48 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková tvrdí, že Rusko zadržiava vo svojich väzniciach vyše 1500 ukrajinských civilistov. Vereščuková sa takto vyjadrila vo svojom pondelňajšom prejave v ukrajinskej televízii, informuje v utorok denník The Guardian. 

"V ruských väzniciach je zadržiavaných viac ako 1500 (ukrajinských) civilistov – sú v Rostove, Kursku, sú vo väzení, sú držaní ako vojnoví zajatci, hoci by nemali byť vojnovými zajatcami... Mali by byť prepustení," povedala ukrajinská vicepremiérka.

9:35 Najmenej traja ľudia zahynuli v pondelok pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Charkovskej oblasti. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. V utorok o tom informuje TASR na základe správy americkej spravodajskej televízie CNN.

9:15 Televízne veže v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti boli prekonfigurované tak, aby umožnili vysielanie ruskej televízie. V utorok to oznámila ruská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

9:05 Ukrajina minulý týždeň ohlásila prvé úspešné použitie Západom dodaných protilodných striel Harpoon proti ruským cieľom. Vo svojom pravidelnom zhrnutí vojnovej situácie na Ukrajine to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Udalosť podľa Londýna poukazuje na ťažkosti, ktorým čelí ruské námorníctvo v Čiernom mori.

8:50 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolá veľvyslanca EÚ v Moskve Markusa Ederera. Dôvodom je zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do Kaliningradskej oblasti. V pondelok to uviedol gubernátor tejto oblasti Anton Alichanov, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters.

8:20 Margarita Simonyan, šéfredaktorka ruskej štátnej televízie RT, úprimne hovorí, že dúfa v hladomor. Jeho organizovaním dúfajú, že prinútia Západ, aby sa spriatelil s Ruskom. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

7:45 Ruské vojská pokračujú v snahe plne ovládnuť Severodoneck. Ukrajinskí obrancovia odrazili útoky na obce v jeho bezprostrednom okolí, sú však pod neustálou paľbou ruského delostrelectva a letectva. V dnešnej rannej zvodke to uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

7:00 Obyvatelia Odesy si zariaďujú staré katakomby, ktoré už za druhej svetovej vojny slúžili ako úkryt, informovala BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Teraz tam dovážajú zásoby vody, potravín, spacákov a dokonca zaviedli aj wi-fi, a to pre prípad útoku ruskej inváznej armády, uvádza stanica, ktorá zároveň zverejnila videoreportáž z tunelov.

6:45 Na Ukrajine bol minulý mesiac zabitý 52-ročný Američan, ktorý pomáhal ukrajinskej armáde v obrane proti ruskej invázii. Podľa agentúry Reuters, ktorá dnes o úmrtí informovala, to vyplýva z nekrológu a informácií amerického ministerstva zahraničných vecí.

6:15 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil dvoch Američanov zajatých na Ukrajine za žoldnierov, na ktorých sa nevzťahujú ženevské konvencie. Zúčastnili sa nezákonných aktivít na území Ukrajiny a musia byť pohnaní k zodpovednosti za svoje zločiny, povedal vo včerajšom odvysielanom rozhovore pre americkú stanicu MSNBC hovorca ruského prezidenta.

6:00 Dmitrij Muratov, ruský šéfredaktor nezávislého denníka Novaja gazeta, v pondelok vydražil zlatú medailu prislúchajúcu k jeho Nobelovej cene za mier za 103,5 milióna dolárov v prospech detí vysídlených dôsledkom vojny na Ukrajine. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu