Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojna na Ukrajine výrazne ovplyvnila výsledky CoFoE, uviedol vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu

Na snímke vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek
Na snímke vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Ruská vojenská invázia na Ukrajinu výrazným spôsobom ovplyvnila aj výsledky Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). V rozhovore to uviedol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek, ktorý diskutoval o dosiahnutých odporúčaniach.

"Vojna na Ukrajine ovplyvnila CoFoE výrazne, hoci (invázia) bola až vo februári, keď sa už blížil záver konferencie a dokončovali sa výsledné odporúčania. Dá sa povedať, že v každej téme odporúčaní sa nejakým spôsobom vyskytuje zmienka o vojne na Ukrajine. Naozaj to tematicky ovplyvnilo také témy, ako je energetická bezpečnosť, ale aj hodnotové otázky," uviedol Sermek.

Podľa neho si občania EÚ pre vojnu uvedomili výhody plynúce z členstva v prestížnom európskom klube a aj samotné hodnoty, na ktorých Únia stojí.

Ľudia si uvedomili, že EÚ prináša mier

"Ľudia si uvedomili, že EÚ nie je len nejaký bankomat na peniaze, ale že prináša naozaj mier a stabilitu pre ľudí, ktorí sú súčasťou Európskej únie," povedal. V prípade konkrétnych odporúčaní občianskych panelov Sermek poukázal najmä na odporúčania v oblasti energetiky či zahraničnej politiky. "Pre vojnu sa do odporúčaní dostala napríklad dosť výrazná zmienka o potrebe spoločnej európskej obrannej politiky," spresnil vedúci kancelárie EP na Slovensku.

Sermek pri hodnotení výsledkov Konferencie o budúcnosti Európy poukázal aj skutočnosť, že nešlo o jedno podujatie, ale o ročný proces s celou sériou podujatí vo viacerých krajinách. V tomto smere vyzdvihol aj viacjazyčnú digitálnu platformu futureu.europa.eu, prostredníctvom ktorej mohli občania svoje návrhy a podnety prezentovať aj v slovenčine. "Každý z nás mohol písať svoje podnety, návrhy alebo nápady, takže (digitálna platforma) bola dôležitým elementom," povedal Sermek.

Slováci dostali priestor aj v tematických občianskych paneloch. V každom z nich boli zastúpení približne štyria občania našej krajiny. "Títo Slováci sa veľmi aktívne zapájali do práce tematických panelov, ktoré pripravili závery a tie sú aj súčasťou konečných odporúčaní," uviedol Sermek.

Po roku priamych rokovaní s občanmi sa CoFoE skončila 9. mája 2022. Na záverečnom ceremoniáli v Štrasburgu predsedovia Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Európskej rady dostali od účastníkov CoFoE záverečnú správu obsahujúcu 49 širších návrhov a 326 individuálnych opatrení.

CoFoE priniesla niektoré veľmi účinné návrhy občanov

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu debatuje o tom, ako naložiť s odporúčaniami občanov z Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Po príchode na zasadnutie Rady ministrov to povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

Klus pripomenul, že Rada ministrov sa v Luxemburgu bude zaoberať aj pokračovaním procesu CoFoE, najmä po tom, ako koncom minulého týždňa Európska komisia zverejnila svoje zámery ohľadom odporúčaní občanov.

"Veríme, že niektoré návrhy, ktoré načrtli občania, sú veľmi účinné a Slovensko ich víta," uviedol Klus. Diskusie o potrebe zmeniť základnú legislatívu EÚ Slovensko podľa neho nenamieta, ale neželá si zmenu pravidiel len pre zmenu samotnú. "Teraz sa treba sústrediť na tie veci a návrhy, ktoré si nevyžadujú potrebné zmeny legislatívy EÚ," dodal.

Viac o téme: BudúcnosťEurópsky parlamentCoFoEVojna na UkrajineRobert Sermek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu