Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turecko bude na budúci týždeň hostiť rozhovory o ukrajinskom obilí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecko bude na budúci týždeň hostiť predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a OSN na rozhovoroch zameraných na obnovenie vývozu obilnín cez Čierne more, ktorý zablokovalo Rusko. Informovali o tom v utorok turecké médiá, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

Stretnutiu v Istanbule bude predchádzať návšteva v Moskve, ktorú tento týždeň uskutoční delegácia tureckých ozbrojených síl, uviedli televízie NTV a CNN Türk s odvolaním sa na zdroje z tureckého prezidentského úradu.

V ukrajinských prístavoch sú v súčasnosti uviaznuté milióny ton pšenice a ďalších obilnín - prístavy buď blokujú alebo okupujú ruské sily a plavidlá ohrozujú aj míny v mori. Ako uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí, OSN predložila plán na umožnenie vývozu obilnín, podľa ktorého by sa vytvorili bezpečné koridory pomimo známych mín. Takýto plán si nevyžaduje zdĺhavé a zložité odmínovacie operácie, povedal minulý týždeň turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

Kyjev nechce diskutovať s Ruskom

Iniciatívu podporila aj Európska únia, ale Kyjev dal na ňu opatrnú odpoveď, pretože sa snaží nájsť vývozné trasy po súši, ktoré si nevyžadujú rozhovory s Rusmi. Čavušoglu hostil tento mesiac v Ankare svojho kolegu, ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, a diskutovali spolu práve o tejto záležitosti, ale bez záverečného výsledku. V správach tureckých médií sa neuvádzalo, kto konkrétne príde v delegáciách na budúcotýždňové stretnutie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan diskutoval v pondelok o dodávkach obilnín s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Turecko sa "snaží spolu s OSN zariadiť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more, aby odvrátilo celosvetovú potravinovú krízu", oznámil v utorok Erdoganov úrad.  

Viac o téme: ObilieRozhovoryTureckoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu