Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Scholz v nemeckom parlamente: Sme pripravení podporovať Slovensko pri zabezpečení vzdušného priestoru

Olaf Scholz Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ubezpečil východných partnerov v rámci Severoatlantickej aliancie o plnej solidarite a podpore zo strany Berlína. V prejave konkrétne spomenul aj vyslanie jednotiek na Slovensko v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny. Informujeme o tom na základe Scholzovho vystúpenia v nemeckom parlamente.

"Budeme rozširovať našu vojenskú prítomnosť vyslaním ďalších vzdušných a námorných síl do Baltského mora. A sme pripravení vyslať ďalších vojakov a vojačky na Slovensko a podporovať Slovensko pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru," povedal nemecký kancelár pred poslancami Spolkového snemu (Bundestag).

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Budeme brániť každý meter štvorcový územia NATO," dodal Scholz. Podľa neho aj budúcotýždňový summit NATO v Madride "vyšle signál súdržnosti a odhodlania". Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1089 spojeneckých vojakov.V nedeľu to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Schválený mandát umožňuje pôsobenie celkovo najviac 3000 vojakov Aliancie. Zo Spojených štátov prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275, Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na ruskú anexiu Krymu v roku 2014. Po februárovej ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

Viac o téme: Vzdušný priestorNemeckoSlovenskoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu