Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macronovej koalícii chýbajú kreslá k väčšine: Politológ má jasno, Francúzsko nie je zvyknuté na kompromis!

Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Zobraziť galériu (4)
Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ – Po nedeľňajších parlamentných voľbách chýba centristickej koalícii francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona 44 kresiel k absolútnej väčšine. Podľa politológa Christiana Delporta z Univerzity Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines si to bude vyžadovať kultúru kompromisu, na akú Francúzsko nie je zvyknuté.

"Prezidentskému táboru chýba k absolútnej väčšine 44 poslancov, čo je veľa. Preto sa bude obracať na 64 poslancov pravice (strana Republikáni a Únia demokratov a nezávislých)," predpokladá analytik. Macronova koalícia Spolu! (Ensemble!) vo voľbách získala 38,63 percenta hlasov a obsadí 246 kresiel v 577-člennom parlamente. Na druhom mieste skončila ľavicová koalícia NUPES Jeana-Luca Mélenchona so 142 kreslami, tretie je krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej s 89 poslancami.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (4)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Delporte upozorňuje, že umiernená pravica deklarovala zotrvanie v opozícii voči "macronistom". Expert ale odhaduje, že niektorí pravicoví poslanci sa nechajú zlákať na spojenectvo výmenou za ministerské posty. "Celkovo však pochybujem, že sa podarí vytvoriť stabilné spojenectvo so všetkými z nich. Namiesto toho sa budú musieť o väčšinu usilovať pri každom návrhu zákona, v závislosti od jeho obsahu,". Francúzsko je prezidentskou republikou, ale tieto voľby dodali váhu Národnému zhromaždeniu, opisuje politológ.

"Zvyčajná prax je taká, že skupina koaličných poslancov hlasuje o návrhoch zákonov ako jeden muž a opozícia sa obmedzuje na pozíciu diváka. To už nebude možné. V záujme schválenia reforiem bude potrebné diskutovať a robiť ústupky," hovorí Delporte. Výsledkom toho bude spomalenie legislatívneho procesu a zmena alebo zrušenie základných reforiem – napríklad zvýšenia veku odchodu do dôchodku, myslí si expert. Macron podľa Delporta urobil tri veľké chyby, ktoré viedli k takémuto volebnému výsledku.

Macronovej koalícii chýbajú kreslá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Po prvé, oklamal sám seba, keď zabudol, že 40 percent voličov, ktorí ho znovuzvolili, tak urobilo preto, aby zablokovali krajne pravicovú Marine Le Penovú. Druhou chybou bolo zameranie kampane proti Mélenchonovi a jeho ľavicovej koalícii, pričom úplne zanedbali Národné združenie a jeho schopnosť mobilizovať svojich voličov. Napokon sa domnieval, že Francúzi zabudli na jeho prvý mandát: nespokojnosť s ním je však napriek jeho znovuzvoleniu mimoriadne silná," analyzuje  politológ.

Emmanuel Macron je oficiálnym víťazom prezidentských volieb (Zdroj: Profimedia)

Rast extrémov – ľavicových i pravicových – má na svedomí sociálna kríza, napríklad kúpyschopnosti, a kríza identity, ktorá sa týka prisťahovalectva, tvrdí expert. "Mnohí Francúzi majú pocit, že vláda sa o nich nestará, čo sa prejavuje v nízkej volebnej účasti alebo v snahe o radikalizmus: riešenia, ktoré navrhujú Le Penová a Mélenchon, sú veľmi odlišné, ale spája ich práve myšlienka radikalizmu, veľkého zásahu proti elitám, ktoré pohŕdajú ľuďmi a profitujú zo systému, ktorý udržiavajú. Hnutie žltých viest je príkladom. Demonštrácie zmizli, ale nie sila nespokojnosti, ktorá sa v nedeľu prejavila vo volebných urnách," zakončuje Delporte. Volebná účasť v nedeľňajšom druhom kole parlamentných volieb bola pomerne nízka – iba 46,23 percenta. Ide o najnižšiu účasť od roku 1958. Novozvolení poslanci budú mať päťročné volebné obdobie.

Viac o téme: PolitológFrancúzskoFrancúzska vládaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu