Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Taliansku chcú vyhlásiť výnimočný stav: Hrozí prídelový systém na vodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Lombardsko, bohatý región na severe Taliansku, chce vyhlásiť výnimočný stav pre rekordné sucho, ktoré ohrozuje úrodu a prinútilo mestá v Pádskej nížine, aby čiastočne zaviedli aj prídelový systém na vodu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Najvyšší predstaviteľ regionálnej samosprávy Attilio Fontana vysvetlil, že údolie, kde sa rozvíja najmä poľnohospodársky sektor, zažíva najhoršie sucho za posledných 70 rokov. Fontana informoval, že výnimočný stav bude pravdepodobne vyhlásený v Lombardsku, kde sa nachádza aj mesto Miláno, ako aj v ďalších troch susedných regiónoch Piemont, Benátsko a Emilia Romagna.

Niektoré oblasti sú už viac ako 110 dní bez vody

Rieka Pád je najväčšou zásobárňou sladkej vody v Taliansku a veľkú časť z nej využívajú práve poľnohospodári. Niektoré oblasti v Pádskej nížine sú bez zrážok už viac ako 110 dní. Sucho ohrozuje viac ako 30 percent celoštátnej poľnohospodárskej produkcie a polovicu chovu dobytka v údolí, informovalo vo štvrtok najväčšie talianske poľnohospodárske združenie Coldiretti.

Zvýšia objem vody vypúšťanej z priehrad a jazier

Nízka hladina rieky Pád vedie aj k prenikaniu slanej morskej vody do nízko položených poľnohospodárskych oblastí, čo ešte viac zhoršuje problémy farmárov. Medzičasom správcovia vodných elektrární oznámili, že zvýšia objem vody vypúšťanej z priehrad a jazier, aby podporili poľnohospodárov.

Viac o téme: VodaVýnimočný stavLombardskoPrídelový systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu