Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Bitcoiny padajú na historické dno! Za pár dní prišli ľudia o miliardy aj o prácu, blokovanie prevodov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

NEW YORK - Ten, kto si v týchto dňoch pozrie vývoj akcií na burze či aktuálnu silu virtuálnej kryptomeny Bitcoin, musí mať hlavu v smútku. Tí, ktorí tam dokonca investovali viac, ako len nevyhnutné úspory, musia doslova zúriť. Ich bohatstvo sa za niekoľko dní totiž premenilo na bezcenné alebo podhodnotené príjmy a hľadajú, ako z tohto východiska von. Trh sa takto nespráva náhodou. Aktuálna inflácia a pesimistické ovzdušie zrejme spôsobilo dominový efekt aj na samotné kryptomeny.

archívne video

Sulík vracia úder: Matovičov návrh je absurdný, budeme ho vetovať! Toto sú detaily vyjednávania o embargu (Zdroj: Topky/Maarty)

Cena teraz tak veľmi populárnych kryptomien za jediný týždeň totiž klesla veľmi hlboko a z trhov sa stiahlo celkovo 300 miliárd amerických dolárov. Informuje o tom portál News.com.au.

Prudký a strmhlavý pád, niektorí prišli o prácu

Problém však zachádza ešte ďalej a niektorí ľudia dokonca už aj prichádzajú o prácu. Keďže niektorí bohatí investori hlásili svoje vlastné straty v miliardách dolárov, stovky zamestnancov boli prepustení z tzv. krypto búrz. Tie sa až do posledného momentu snažili zabrániť strmému pádu. Ten sa však už nepodarilo oddialiť a dnes mnohí mohli vidieť na svojich grafikách veľmi nepeknú krivku. Hodnota jedného bitcoinu, ktorá sa ešte v novembri pohybovala na úrovni takmer 60-tisíc eur je dnes už sotva na hodnote 20-tisíc eur. 

MIMORIADNE Bitcoiny padajú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto Kraken)

Bitcoin sa počas stredy prepadol až o 7 percent. To všetko len ​​za krátkych 24 hodín. Jeho hodnota je teraz asi na úrovni 21 033,99 amerických dolárov. Tohtotýždňový pokles bol dokonca taký zdrvujúci a taký strmý, že dve hlavné kryptoburzy pozastavili vlastné transakcie. Nemôžu takto ďalej pokračovať.

Platformy zakazovali výbery v nádeji zmiernenia pádu

Medzi nich patrí aj platforma na požičiavanie kryptomien The Celsius Network. Tá bola jednou z tých, ktoré zakázali výbery pre svojich odhadovaných 1,7 milióna používateľov s odvolaním sa na „extrémne trhové podmienky“. Tým zrejme chceli zabrániť ďalšiemu pokračovaniu pádu.

MIMORIADNE Bitcoiny padajú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dnes podnikáme tieto kroky, aby sme Celsius dostali do lepšej pozície, aby si postupom času plnil svoje povinnosti týkajúce sa odstúpenia od zmluvy," zverejnila stanovisko táto spoločnosť cez internet. Dnešné dianie na scéne kryptomien je len zrejme sekundárnou reakciou na poklesy trhov aj v iných svetových segmentoch. Niektorí už hovoria o medveďom trhu, čo je slangové pomenovanie na stav pesimistických ekonomických vyhliadok v obchodovaní.

Viac o téme: EkonomikaPoklesInfláciaBitcoinKryptomeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu