Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Úprimný odkaz Zelenského: Rozhoduje sa o budúcich pravidlách sveta spolu s hranicami možného

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV/SINGAPUR - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý na diaľku prehovoril k účastníkom konferencie v Singapure, povedal, že výsledok terajšej vojny Ruska proti Ukrajine sa dotkne nielen jeho vlasti, ale aj budúceho medzinárodného poriadku vo svete.

Ukrajinské sily sa snažia vytlačiť Rusov z oblastí, ktoré obsadili na začiatku vojny, a bránia sa zúrivým útokom ruských síl na východe krajiny, najmä pri meste Severodoneck. Zelenskyj ocenil doterajšiu pomoc Západu a jeho ázijských spojencov uviedol, že je kľúčové, aby partnerské krajiny nepoľavili v poskytovaní pomoci bojujúcej Ukrajine.

"Som vďačný za vašu podporu, ale táto podpora je určená nielen Ukrajine, ale aj vám samým," povedal ukrajinský prezident podľa agentúry Reuters. "Práve na ukrajinských bojiskách sa rozhoduje o budúcich pravidlách tohto sveta spolu s hranicami možného," dodal.

VIDEO Úprimný odkaz Zelenského:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Svet môže čeliť akútnej a vážnej potravinovej kríze

Upozornil, že Rusko blokovaním prístavov v Čiernom a Azovskom mori bráni vývozu ukrajinských potravín na svetový trh, čo poškodzuje nielen Ukrajinu, ale aj celý svet. "Ak v dôsledku ruskej blokády nebudeme schopní vyvážať naše potraviny, svet bude čeliť akútnej a vážnej potravinovej kríze a hladomoru v mnohých ázijských a afrických krajinách," varoval.

Zelenskyj priamo spojil počínanie Ruska s rastúcimi cenami komodít, keď uviedol, že Rusi najprv zablokovali energie, aby zvýšili ich ceny, a teraz to isté robia s potravinami. Rusko nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, ktorá dnes pokračuje 108. dňom, "špeciálnou operáciou", a tvrdí, že cieľom nie je okupácia územia, ale "demilitarizácia" a "denacifikácia" susednej krajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

Ukrajinská armáda nemá v úmysle preniknúť do Ruska

Zelenskyj pred 575 delegátmi zo štyroch desiatok krajín uviedol, že ukrajinská armáda nemá v úmysle preniknúť do Ruska. "Prosím, pamätajte, že vojna sa vedie na našom území. Ukrajinci zomierajú. Nechceme ruskú zem," vyhlásil. Ukrajinská veľvyslankyňa v Singapure Kateryna Zelenková zdôraznila naliehavosť ďalšej medzinárodnej pomoci. "Chápeme, že to zaberie čas, ale čas je to, čo nemáme," povedala podľa Reuters.

Viac o téme: SvetPravidláRuskoVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu