Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V ukrajinských prístavoch uviazlo 22 miliónov ton obilia: V niektorých regiónoch hrozí hladomor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

KYJEV - Blokáda ukrajinských prístavov Ruskom môže viesť ku globálnej potravinovej kríze a v niektorých regiónoch dokonca až k hladomoru. Vo štvrtok to uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko, informuje americká televízia CNN.

"Zhruba 22 miliónov ton obilia uviazlo v prístavoch a nemôže sa dostať k spotrebiteľom, najmä v Afrike a Ázii," povedal Nikolenko. Tento problém podľa neho nevyrieši iba pozemná preprava. Nikolenko tvrdí, že Rusko taktiež kradne ukrajinské obilie v okupovaných oblastiach, aby ho následne nezákonne predalo tretím krajinám. "Ruská armáda zamínovala časti mora a neustále sa snaží prelomiť obranu Odesy a ďalších miest na pobreží Čierneho mora," pokračoval Nikolenko.      

Výzva pre Rusko

Ukrajinský rezort diplomacie vyzval Rusko, aby "stiahlo svoje jednotky z teritoriálnych vôd Ukrajiny" a poskytlo bezpečnostné záruky, že ruská armáda nebude útočiť na ukrajinské prístavy a lode. "Vyzývame všetky krajiny, ktorých potravinová bezpečnosť je najviac ohrozená ruskou agresiou voči Ukrajine, aby využili svoje kontakty s Moskvou a prinútili ju zrušiť blokádu ukrajinských námorných prístavov a ukončiť vojnu," povedal Nikolenko.

Ukrajina tiež s partnermi diskutuje o "spôsoboch vytvorenia medzinárodnej misie" pod záštitou Organizácie Spojených národov, ktorá by zabezpečila priechodnosť námorných trás v Čiernom mori, dodal Nikolenko.      

Viac o téme: ObiliePrístavBlokádaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu