Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pouličné boje v Severodoneckej oblasti pokračujú: Vojaci budú o územie bojovať až do konca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Ruskí vojaci vo štvrtok pomaly postupovali k obsadeniu východoukrajinského mesta Severodoneck, kde pokračovali pouličné boje.

VIDEO Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Generálny štáb ukrajinskej armády hlásil útoky ruských síl v oblasti Severodonecka. Toto priemyselné mesto v Luhanskej oblasti je kľúčovým cieľom Moskvy. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že Rusko má v súčasnosti pod kontrolou 80 percent tejto oblasti. "Pouličné boje pokračujú," napísal na sociálnej sieti Telegram a dodal, že ukrajinské sily "budú o Severodoneck bojovať až do konca". Ukrajinci Rusku zabránili obsadiť hlavné mesto Kyjev; ruské vojenské ťaženie na východe Ukrajiny však spôsobuje vysoké straty, konštatuje AFP. "Najnáročnejšia situácia je v Luhanskej oblasti, kde sa nepriateľ usiluje vytlačiť našich vojakov z ich pozícii," povedal hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Rusko má podľa jeho vyjadrení výhodu v oblasti delostrelectva. Zalužnyj v telefonickom rozhovore s generálom Thierrym Burkhardom – náčelníkom francúzskeho štábu obrany - takisto vyjadril požiadavku poskytnúť ukrajinským jednotkám zbrane rovnakého typu, aké používa NATO. "Zachráni to životy našich ľudí," povedal. Washington v utorok oznámil, že Ukrajine dodá moderné raketové systémy, vrátane salvových raketometov HIMARS, ktoré dokážu súčasne vypáliť viacero navádzaných rakiet. Tieto systémy však obrat spôsobia len s nízkou pravdepodobnosťou, upozorňujú analytici, na ktorých sa AFP odvoláva. Ukrajinskí vojaci potrebujú čas na to, aby sa ich naučili účinne ovládať.

Viac o téme: BojeUkrajinaKonfliktVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu