Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti odhalili, ako zrejme prepukla nákaza opičích kiahní: Sex na dvoch podujatiach v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/WHO)

LONDÝN - Za záhadnou epidémiou opičích kiahní môže byť sex na dvoch veľkých podujatiach v Európe. Opičie kiahne však nepatria medzi sexuálne prenosné choroby. Faktom ale je, že sa prenášajú aj pohlavným stykom. Veľká skupina prípadov zaznamenaných v Európe sa totiž vyskytla práve u mladých mužov gayov a bisexuálov.

Vírus opičích kiahní sa prvýkrát objavil v Afrike, no zo súčasných prípadov necestoval nikto na tento kontinent. Profesor David Heymann, ktorý v minulosti viedol pohotovostné oddelenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), uviedol, že možným spúšťačom bol sexuálny prenos medzi homosexuálmi a bisexuálmi na dvoch festivaloch v Španielsku a Belgicku, informuje The Sun. 

Odborníci však zdôrazňujú, že opičie kiahne nie sú ochorením homosexuálov. Britský lekár Ranj Singh sa v rozhovore pre Attitude vyjadril, že je celkom možné, že preniknutie vírusu do komunity homosexuálov, kde sú intímne kontakty na dennej báze, umožnilo aj jeho rýchlejšie šírenie. "Musíme byť opatrní, pretože to vôbec nemusí znamenať, že ho priniesli homosexuáli. A rozhodne by sme sa nemali opakovať v komicky nepresnej hystérii o tom, že HIV je choroba homosexuálov." Singh doplnil, že komunita gayov mohla len náhodne poskytnúť vírusu ideálne podmienky na jeho šírenie. 

Dve veľké podujatia 

Ohniská nákazy sa môžu vyskytnúť aj medzi skupinami športových tímov alebo jednoducho v kruhu priateľov. Odborníci v tejto súvislosti dávajú do pozornosti dve európske udalosti, ktoré mohli naštartovať šírenie opičích kiahní. Mali byť nimi Gay Pride na španielskom ostrove Gran Canaria a veľký fetišistický festival v belgických Antverpách. Niektorým mužom sa začali po týchto podujatiach tvoriť na koži vyrážky a veľké pľuzgiere. 

Hlavným príznakom opičích kiahní je vyrážka, ktorá vyzerá ako pri ovčích kiahniach, no potom sa zmení na pľuzgier. Objaví sa niekoľko dní po príznakoch podobných chrípke, ako sú horúčka, bolesť hlavy a zimnica. Opičie kiahne sa môžu šíriť, keď dôjde k tesnému kontaktu s léziami infikovaného. Zdá sa, že sexuálny kontakt teraz tento prenos zosilnil. K rozsiahlemu šíreniu vírusu by podľa odborníkov dôjsť nemalo. 

Experti odhalili, ako zrejme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Žiadny koronavírus

Napriek narastajúcej obave experti ubezpečili, že opičie kiahne nie sú ďalšou formou koronavírusu. Nešíria sa vzduchom, hoci sa môžu prenášať kýchaním a kašľaním. Dôležité je podotknúť, že ľudstvo má proti tomuto vírusu vyvinuté vakcíny. Vakcína bola navrhnutá na boj proti kiahňam, ktoré boli v roku 1980 vyhlásené za eradikované (ničenie choroboplodných organizmov), kým sa prestali používať. Proti opičím kiahniam sú účinné na 85 percent, keďže ide o podobné vírusy z rovnakej skupiny. 

Viac o téme: SexOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu