Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty deviaty (23. máj 2022)

Na snímke zľava poľský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Na snímke zľava poľský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo, SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol dobré vzťahy so susedným Poľskom. Sú založené na úprimnosti, sú bez sporov a starého konfliktného dedičstva, uviedol Zelenskyj v najnovšom videopríhovore zverejnenom v noci na pondelok na oficiálnej stránke svojho úradu, na ktorý sa odvoláva agentúry DPA.

  • Ukrajina exhumovala telá Rusov, vrátane vysokopostaveného ruského dôstojníka, z hrobov vykopaných miestnymi obyvateľmi v Charkovskej oblasti.

  • Zelenskyj očakáva, že na Ukrajinu bude zhodených viacero raketometov.

  • Prezident Zelenskyj povedal, že Rusko kradne ukrajinskú úrodu. 

  • Rusko zakázalo vstup na svoje územie viac ako 900 Američanom vrátane prezidenta Joea Bidena.

  • Ruská armáda tvrdí, že "úplne oslobodila" oceliarsky komplex Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)
​​​​​

ONLINE

21:59 Estónsko, Litva, Lotyšsko a Slovensko budú v utorok na stretnutí ministrov financií členských krajín EÚ žiadať zhabanie ruských aktív zmrazených Európskou úniou s cieľom použiť ich na obnovu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na spoločný list týchto štyroch krajín.

21:38 Litva stiahne 1. júna svojho veľvyslanca z Ruska, vyplýva z dekrétu prezidenta Gitanasa Nausédu. Informovali o tom v pondelok agentúra Reuters a denník The Guardian.

20:56 Kyjevský súd v pondelok nariadil zatknutie bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v jeho neprítomnosti na základe obvinenia z vlastizrady. Oznámila to generálna prokuratúra Ukrajiny.

20:23 Spojené štáty zvažujú vyslanie špeciálnych jednotiek na Ukrajinu s cieľom ochraňovať americké veľvyslanectvo v hlavnom meste Kyjev. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov to v pondelok uviedol denník The Guardian.

19:38 Približne 13.000 prípadov podozrenia z ruských vojnových zločinov sa podľa ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej v súčasnosti vyšetruje, pričom procesu bude čeliť ďalších 48 ruských vojakov. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

19:22 Viac než 6,5 milióna ľudí už opustilo Ukrajinu s cieľom ujsť pred vojnou, vyplýva z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

19:00 Litva od prvého júna tohto roku stiahne svojho veľvyslanca z Ruska. Žiadny jeho nástupca nebol menovaný. Vyplýva to z dnes podpísaného prezidentského dekrétu, informovala agentúra Reuters.

18:08 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská vyzvala v pondelok Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby pomohla vyriešiť rozsiahlu krízu súvisiacu s duševným zdravím v jej krajine. Zároveň varovala, že dôsledky vojny, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, môžu pretrvávať celé desaťročia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:48 V ukrajinskej Chersonskej oblasti sa oddnes bude používať popri ukrajinskej hrivne aj ruský rubeľ. Oznámil to súčasný šéf Chersonskej oblastnej správy Volodymyr Saldo, ktorý bol do funkcie dosadený koncom apríla po tom, čo nad časťou oblasti získali kontrolu ruskej sily. Informovala o tom ruskojazyčná redakcia stanice BBC.

17:10 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyjadril v pondelok obavy, že kroky, ktoré podniká Západ, povedú k "roztrhaniu" Ukrajiny. Informuje o tom stanica Sky News.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

16:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zvolená členka amerického najvyššieho súdu Ketanji Brownová, ruský prezident Vladimir Putin či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sú medzi stovkou najvplyvnejších ľudí vybraných časopisom Time.

16:09 Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estónsko v utorok vyzvú na zabavenie ruských aktív mrazených Európskou úniou. Chcú, aby nimi bolo možné financovať obnovu Ukrajiny po ruskej invázii. S odvolaním sa na spoločný list týchto štyroch krajín to dnes uviedla agentúra Reuters.

15:46 Americký kaviarenský reťazec Starbucks odchádza po takmer 15 rokoch z ruského trhu. Spoločnosť to podľa zahraničných médií uviedla vo svojom dnešnom oznámení. Nasleduje tak ďalšie západné firmy, naposledy McDonald's, ktoré sa týmto spôsobom rozhodli zareagovať na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

15:06 Dlhoročný ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý pôsobil v ruskej misii pri Úrade OSN v Ženeve, rezignoval na svoju funkciu. Oznámil to v otvorenom liste, v ktorom kritizoval "agresívnu vojnu, ktorú rozpútal prezident Vladimir Putin na Ukrajine". V liste tiež uviedol, že sa "hanbí za svoju krajinu". Ako prvá o tom v pondelok informovala mimovládna organizácia UN Watch. Správu následne prevzala agentúra AP, podľa ktorej ide o najvyššie postaveného ruského diplomata, ktorý odsúdil ruskú inváziu.

15:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že ruský útok na vojenskú základňu na severe Ukrajiny, ku ktorému došlo tento mesiac, si vyžiadal 87 obetí na životoch. Oblasť, v ktorej sa útok odohral, neskôr opätovne ovládli jednotky Kyjeva. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

14:55 Ruský prezident Vladimír Putin sa stal pred časom terčom atentátu. K pokusu došlo po ruskej invázii na Ukrajinu, ale akcia podniknutá Kaukazanmi sa vôbec nepodarila. Uviedol to náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v rozhovore, ktorého úryvok dnes zverejnil na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Tvrdenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

14:17 Komplikovaná situácia v ruskej ekonomike si vyžaduje zvláštne úsilie vlády, ale Rusko dopady západných sankcií zvláda, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin pri stretnutí s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom v letovisku Soči na brehoch Čierneho mora. Lukašenko od svojho ruského spojenca zvyčajne požaduje nové pôžičky a lacnejšie dodávky ruských surovín.

13:57 Sankcie medzinárodného spoločenstva voči Moskve by mali byť "maximálne" vrátane embarga na ruskú ropu či úplného zákazu obchodovania s Ruskom. V prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose (WEF) to dnes podľa agentúry AP povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval tiež na urýchlenie dodávok zbraní Ukrajine.

13:40 Spoločnosť YouTube zo svojho serveru v súvislosti s vojnou na Ukrajine odstránila za porušovanie užívateľských pravidiel cez 9000 kanálov a 70.000 videí, ktoré z veľkej časti šírili propagandu ruskej vlády. V rozhovore s denníkom The Guardian to povedal hlavný produktový manažér platformy Neal Mohan. Okrem iného uviedol, že youtube zostáva pre Rusov zdrojom necenzurovaných informácií o agresii proti susednej krajine, ktorú Moskva klamlivo prezentuje ako osloboditeľskú misiu.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu