Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Bývalý plukovník v ruskej televíznej debate otvoril všetkým oči: Sme v izolácii a upadáme, musíme to vyriešiť!

Chodarenok a jeho vyjadrenie v televízii zrejme prekvapilo všetkých v krajine, ktorí už niekoľko rokov konzumujú tvrdú prokremeľskú propagandu.
Chodarenok a jeho vyjadrenie v televízii zrejme prekvapilo všetkých v krajine, ktorí už niekoľko rokov konzumujú tvrdú prokremeľskú propagandu. (Zdroj: Reprofoto Rossija 1)

MOSKVA - Ruskí diváci zrejme nechápali čo sa deje a dokonca nešlo ani o žiadnu manipuláciu zo strany hackerov alebo tretích strán. V štátnej televízii Rossija 1 v televíznej diskusii vystúpil bývalý plukovník Michail Chodarenok, ktorý hovoril predovšetkým o situácii na Ukrajine. Pre Rusov to podľa neho zďaleka nevyzerá dobre a bude vraj horšie, ak sa čím skôr nespamätajú. Vraj ich už čoskoro môže tvrdá realita udrieť do tváre tak silno, že nebudú vedieť, čo sa deje!

Nie je žiadnou novinkou, že ruských konzumentov médií ako televízia, internet či rozhlas už roky Kremeľ kŕmi vlastnou propagandou a výkladom toho svojho, aj keď sa to častokrát líši od reality samotnej. Táto propaganda ešte zosilnela po tom, ako sa na Ukrajine počas konca februára objavili ruské vojská a informovali o akejsi špeciálnej vojenskej operácii na čele s Vladimirom Putinom.

Mesiace tvrdej propagandy a krutý úder reality od plukovníka vo výslužbe

Všetci sme už počuli šumy o tom, že táto operácia mala trvať pár dní, prinajhoršom týždňov. Dnes sme už však v takmer trojmesačnej vojne, ktorá na Ukrajine stále neutícha. Rusko pritom stále tvrdilo, že všetko ide podľa plánu. To sa zrejme zmení aj po vystúpení Chodarenka v televízii, ktorý divákom a moderátorke odhalil krutú pravdu. Ten bol totiž po otázkach moderátorky Olgy Skabajevovej až nečakane úprimný.

Rusko si na Ukrajine v posledných týždňoch nepočína vôbec dobre a zrejme to vie aj sám bývalý plukovník, ktorý "varoval" pred huževnatým odhodlaním Ukrajincov bojovať za svoju krajinu v prípade, že bude zmobilizovaných ďalších milión brancov. "V našich strategických plánoch to musíme zohľadniť. Situácia sa z nášho pohľadu zhoršuje," varuje Chodarenok.

Ten sa dokonca dostal do miernej konfrontácie s moderátorkou, keď sa účelovo pýtala, koľko "profesionálov" je v ukrajinských silách. "Profesionalita armády sa neurčuje náborom vojakov z povolania, ale úrovňou skúsenosti jednotiek, ich morálkou a pripravenosťou preliať krv za svoju krajinu. Armáda brancov môže byť vysoko profesionálna," doplnil plukovník vo výslužbe, ktorý odmietol reči politikov o tom, kto je a kto nie je vnímaný ako profesionál. Moderátorka sa navyše snažila vytvoriť naratív a tlačila na Chodarenka s tým, či je profesionálny vojak vnímaný automaticky ako ochotný zomrieť za svoju zem. "V žiadnom prípade. Ukrajinci majú odhodlanie brániť svoju krajinu. Sú pripravení bojovať," vysvetľuje Chodarenok.

Ak nezačneme uvažovať reálne, máme problém

Chodarenok rovnako tlmil ruské vášne aj snahy vyhrážať sa krajinám ako Fínsko, ktoré chcú vstúpiť do NATO. "Musíme uvažovať reálne. Ak tak neurobíme, skôr či neskôr nás realita zasiahne tak tvrdo, že nebudeme vedieť, čo sa deje. Nemôžeme sa, preboha, oháňať raketami proti Fínsku. Vyzerá to smiešne. Najväčší problém našej vojenskej a politickej situácie je, že sme v absolútnej geopolitickej izolácii. Situácia určite nie je normálna," bije na poplach explukovník.

"Pokiaľ ide o NATO, teda severoatlantickú alianciu, stojí proti nám koalícia 42 krajín a naše zdroje sú obmedzené. To skrátka nie je normálne a musíme to vyriešiť," pripustil ruské obmedzenie na suroviny v štátnej televízii Chodarenok.

Diskusia sa skončila teatrálnym vyhlásením moderátorky o tom, že Rusko je odhodlané bojovať a nakoniec určite vyhrá. Na sociálnej sieti sa medzitým spustili úvahy o tom, či Chodarenkovo vystúpenie nebolo účelové, keďže ho nikto počas tohto rečnenia nezastavil. V tomto prípade sa dokonca uvažuje, či niekto toto vystúpenie vopred schválil. Nateraz však nič nie je potvrdené.

Viac o téme: ModerátorkaDiskusiaRuskoMichail Chodarenok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu