Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa Bieleho domu by Severná Kórea mohla v máji vykonať test jadrovej zbrane

Jen Psakiová Zobraziť galériu (2)
Jen Psakiová (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena varovala, že Severná Kórea by mohla počas mája po prvý raz po piatich rokoch opätovne vykonať testy jadrovej zbrane. Informáciu sme prevzali z agentúr DPA a Reuters.

"Tieto informácie sme posunuli našim spojencom a partnerom," uviedla vo štvrtok vo Washingtone hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Prezident USA Biden plánuje v termíne 20.-24. mája absolvovať návštevu Južnej Kórey a Japonska, ktoré sú dvoma najdôležitejšími spojencami Washingtonu v regióne. Psakiová dodala, že Biden zvažuje aj návštevu demilitarizovanej zóny, avšak konečné rozhodnutie ešte prijaté nebolo.

Išlo by o podobný test po takmer 5 rokoch

Naposledy uskutočnila KĽDR test jadrovej zbrane v septembri 2017, pričom išlo o šiesty takýto test. Severná Kórea však vo štvrtok vystrelila do mora celkovo tri balistické rakety krátkeho doletu. Išlo v poradí už o 16. kolo severokórejských raketových testov v tomto roku. OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Viac o téme: Test ZbraneUSASeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu