Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severná Kórea otestovala balistickú strelu: S vysokou presnosťou môže do cieľa dopraviť jadrovú hlavicu

Cestujúci sledujú televízne správy o odpálení strely zo strany KĽDR na železničnej stanici v Soule. Zobraziť galériu (2)
Cestujúci sledujú televízne správy o odpálení strely zo strany KĽDR na železničnej stanici v Soule. (Zdroj: TASR/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Severná Kórea v sobotu pravdepodobne otestovala balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM), informovala agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu.

Podľa Zboru náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády bola strela vypálená z oblasti mesta Sinpcho ležiaceho v provincii Južný Hamgjong okolo 14.07 h miestneho času (o 07.07 h SELČ). JCS tvrdí, že mohlo ísť o balistickú strelu krátkeho doletu, pravdepodobne SLBM (submarine-launched ballistic missile). K odpáleniu strely prišlo tri dni po tom, ako Severná Kórea (KĽDR) vykonala test balistickej rakety, pripomenula AFP. 

Severokórejská armáda uskutočnila vojenské cvičenie, v rámci ktorého nacvičovala údery strelami dlhého doletu.
Zobraziť galériu (2)
Severokórejská armáda uskutočnila vojenské cvičenie, v rámci ktorého nacvičovala údery strelami dlhého doletu.  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SLBM je balistická strela odpaľovaná z ponorky, ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou. V oblasti KĽDR, odkiaľ bola strela vypálená, sa nachádza veľká vojenská lodenica. Na družicových snímkach zariadenia v Sinpcho boli predtým zobrazené i ponorky, píše AFP. Severokórejský vodca Kim Čong-un v apríli varoval, že KĽDR by mohla "preventívne" použiť svoje jadrové zbrane proti nepriateľským silám.

Severná Kórea ignoruje ponuky na rokovanie o mieri 

Severná Kórea napriek sankciám zdvojnásobila svoju vojenskú modernizáciu a tento rok vyskúšala množstvo zakázaných zbraní, pričom ignorovala ponuky Spojených štátov na rokovanie o mieri. KĽDR v plnom rozsahu v marci po prvý raz od roku 2017 otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu; družicové snímky zároveň potvrdili aktivitu na mieste jadrových skúšok. Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok varovalo, že Pchjongjang by mohol vykonať jadrový test "už tento mesiac".
      

Viac o téme: PonorkaSoulSeverná KóreaBalistická strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu