Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinovo fiasko na Ukrajine: Problémy s logistikou, admirál prezradil, čoho sa boja ruskí generáli

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Yuri Kochetkov, SITA/AP/Vadim Ghirda)

MOSKVA/KYJEV - Vladimirovi Putinovi môžu dochádzať rakety a vybavenie potrebné na pokračovanie vojny na Ukrajine. Jeho generáli sa teraz navzájom obviňujú zo strachu, že budú odstránení za neúspešnú inváziu. Britský admirál Sir Tony Radakin, náčelník štábu obrany, povedal, že v Rusku je neuveriteľný tlak na kampaň, od ktorej sa očakáva, že prinesie výsledky.

Sir Tony Radakin sa v rozhovore pre TalkTV The News Desk vyjadril, že po desiatich týždňoch bojov sa ukazuje, ako Rusi používali rakety a inú výzbroj. Aby ich Moskva mohla zásobovať, zapojila sa do logistickej vojny. "Naskytá sa tu potenciálny problém, pretože miera výdavkov a veľký odpor ukrajinskej armády sú úplne odlišné od toho, čo Putin očakával na začiatku invázie 24. februára," povedal admirál Radakin.

Obavy ruských generálov 

Výsledkom je silný negatívny dopad na ruské ozbrojené sily. Ukrajine sa podarilo vyradiť 25 percent Putinových síl. Britský minister obrany Ben Wallace sa počas návštevy Fínska vyjadril, že ruskí generáli nedokázali zabezpečiť víťazstvo na Ukrajine, uvádza Daily Mail. "Boli obetnými baránkami za Putinovu neúspešnú inváziu a teraz sa navzájom obviňujú z tohto neúspechu. Obávajú sa, že ak sa ruská ofenzíva zmení na ústup, budú odstránení."

Wallace navštívil Fínsko pri príležitosti vojenského cvičenia s britskými jednotkami. "Ruskí generáli sa postupne približujú k frontovej línii v snahe dosiahnuť úspech. Sú však nervózni a kričia po svojich podriadených. Takýto prístup zvyčajne nedosahuje najlepší výsledok," uviedol. Na otázku, či bol generál Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálneho štábu, vyslaný na Ukrajinu za zlyhanie vo vedení vojny, Wallace povedal: "Buďte opatrní. Ak niečo v ruskom systéme ovládate iba vy, nemusí to trvať dlho. Aj keď Rusi rešpektujú Putina za to, akým je silným vodcom, generálny štáb sa stane obetným baránkom za jeho prešľapy." Wallace tiež uviedol, že pri Putinovi nestojí nikto, kto by ho odrádzal od plánov zmocniť sa Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

Admirál Radakin sa prikláňa k teórii, že Rusi by mohli získať časť územia v Donbase na východnej Ukrajine. Z pohľadu Moskvy to však bude predstavovať veľké riziko. Po ich neúspechu dobyť Kyjev mali málo času na preskupenie svojich jednotiek a zmenu stratégie. Povedal, že Rusov čaká poriadna drina a spochybnil úspešnosť Putinovho unáhleného plánu na dosiahnutie víťazstva. "Myslím, že to, čo teraz vidíme, je neuveriteľný politický a vojenský tlak," povedal.

Vojaci žalujú armádu

Skupina ruských vojakov žaluje armádu za to, že ich prepustila. Mali vzdorovať rozkazom svojich veliteľov napadnúť Ukrajinu. Vo verejnom spore vystúpilo 25 "refusenikov" Národnej gardy. Vojaci predvedú veliteľa severokaukazského okresu generálporučíka Sergeja Zacharova pred súd na vojenskej základni Vladikavkaz v juhozápadnom Rusku. Proces sa podľa právnika a bojovníka za ľudské práva Pavla Čikova má začať v zajtrajších hodinách (7. mája). Cieľom prípadu je vyhlásiť príkaz na prepustenie vojakov z armády za protiprávny.

Skutočný počet "refusenikov" môže byť oveľa vyšší, pričom niektorí odhadujú, že 20 až 40 percent odvedených vojakov sa odmietlo pripojiť k Putinovej vojne. Mnoho ruských bojovníkov sa sťažovalo, že musia zabíjať svojich slovanských susedov a údajne ich odradili aj kruté boje vo východnom regióne Donbas. Ruská národná garda je vnútorná bezpečnostná sila, ktorá je priamo podriadená Putinovi. Bola vyslaná na Ukrajinu na začiatku vojny, keď Kremeľ ešte veril, že miestni obyvatelia sa rýchlo vzdajú. Cieľom bolo, aby keho vojaci udržiavali poriadok v ukrajinských mestách. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu