Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael tvrdí, že zmaril viaceré atentáty, ktoré plánoval Irán: Uzavrie hranice s Predjordánskom a pásmom Gazy

Naftali Bennett
Naftali Bennett (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

TEL AVIV - Izraelská tajná služba Mosad zmarila plány Iránu zavraždiť amerického generála v Nemecku, novinára vo Francúzsku a izraelského diplomata v Turecku, vyhlásila v nedeľu kancelária predsedu vlády židovského štátu Naftaliho Bennetta. Informovala o tom agentúra DPA.

"Tieto teroristické útoky boli nariadené, schválené a financované najvyšším vedením iránskeho režimu," uviedla Bennettova kancelária bez uvedenia akýchkoľvek dôkazov. "Mali ich vykonať Iránske revolučné gárdy (IRGC)," dodala.

Agent obvinený z útokov bol pred niekoľkými mesiacmi zadržaný a vypočutý na iránskej pôde, uvádza sa vo vyhlásení. Mosad ho následne prepustil a v súčasnosti sa údajne nachádza v Európe. Zadržaný muž sa mal priznať, že za prípravu útokov dostal 150.000 dolárov a po ich vykonaní mal dostať ďalších milión dolárov. Izraelské médiá zverejnili videozáznam, ktorý údajne zachytáva, ako sa agent priznáva k plánovaniu útokov a nad svojimi činmi vyjadruje ľútosť, píše DPA.

Izrael uzavrie hranice s Predjordánskom a pásmom Gazy

Velenie izraelskej armády oznámilo, že na budúci týždeň - v predvečer Dňa pamiatky na padlých a Dňa nezávislosti - uzavrie hraničné priechody so západným brehom Jordánu a pásmom Gazy. Uzávera sa začne v utorok o 15.00 h a potrvá do polnoci zo štvrtka na piatok 6. mája, informoval denník The Times of Israel (TOI).

Výnimky sa môžu urobiť v humanitárnych a iných závažných prípadoch, ale budú si vyžadovať súhlas styčného úradu koordinujúceho aktivity židovského štátu na palestínskych územiach, známeho ako  COGAT, dodal TOI. Takéto uzavretie hraničných priechodov je štandardnou praxou počas sviatkov a dní pracovného pokoja. Podľa izraelskej armády ide aj o preventívne opatrenie proti útokom v čase zvýšeného napätia.

Deň nezávislosti (Jom ha-acma'ut) pripomína vyhlásenie nezávislého štátu Izrael zo 14. mája 1948. Tento rok tento deň podľa hebrejského kalendára pripadne na 4. a 5. mája. Dňu nezávislosti predchádza Deň spomienky na padlých vojakov a obete terorizmu (Jom haZikaron). Obyvatelia židovského štátu si vtedy uctievajú pamiatku všetkých ľudí, ktorí prišli o život vo vojnách, alebo sa stali obeťou teroristických útokov.

Viac o téme: AtentátyIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu