Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty šiesty (30. apríl 2022)

Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - V Kyjevskej oblasti našli ďalší masový hrob. Prezidentov hovorca uviedol, že podľa Zelenského našli 900 tiel v rôznych masových hroboch v Kyjevskej oblasti. Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na dnešok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

  • Objavili ďalší masový hrob.
  • Rusko nepovažuje vojnu na Ukrajine za súboj s NATO.
  • Rusko chce Donbas vyľudniť, povedal Zelenskyj.
  • Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom na ukončenie konfliktu sa zastavili

Naživo z Ukrajiny  


Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom

Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom (Zdroj: Telegram)

ONLINE

21:30 Skupina 20 civilistov opustila v sobotu obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, uviedli ukrajinskí vojaci. Informáciu sme prevzali od agentúry AFP. "Dvadsať civilistov, žien a detí... bolo premiestnených na vhodné miesto a dúfame, že budú evakuovaní do Záporožia, na územie ovládané Ukrajinou," povedal Sviatoslav Palamar, zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov.

21:00 Ruské prieskumné lietadlo narušilo vzdušný priestor Švédska, uviedlo v sobotu švédske ministerstvo obrany. Túto informáciu sme prevzali od agentúry AFP.

20:20 Ukrajina dostala protilietadlové raketové systémy Mistral z #Nórska. Oznámil to nórsky minister obrany Bjorn Aril Gramm. Tieto zbrane vám umožňujú zostreľovať lietadlá a helikoptéry v malých výškach do troch kilometrov a môžu zasiahnuť aj riadené strely.

20:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu pre čínsku tlačovú agentúru Sinchua uviedol, že zrušenie sankcií voči Moskve je kľúčovou súčasťou mierových rokovaní s Ukrajinou. Jeho tvrdenia však poprel poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. Správu sme prevzali z agentúry Reuters.

"Ruská a ukrajinská delegácia v súčasnosti na každodennej báze rokujú prostredníctvom videokonferencie o návrhu možnej dohody," povedal Lavrov. Súčasťou týchto rokovaní sú podľa jeho slov okrem iného otázky "denacifikácie, uznania nových geopolitických skutočností, zrušenie sankcií, postavenie ruského jazyka," poznamenal  šéf ruskej diplomacie bez ďalších podrobností.

19:30 Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo vyše 200 ukrajinských vojakov a zničilo 23 obrnených vozidiel. Ruské rakety vraj navyše zasiahli 17 ukrajinských vojenských objektov a zničili aj jedno veliteľské stanovište a sklad rakiet a delostrelectva. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej armády. 

18:20 Úrady Odesy informovali o útokoch na mesto. Objektom útoku bola pristávacia dráha letiska Odessa. Jeho ďalšie využitie je nemožné.

17:50 Ukrajina a Rusko si vymieňajú zajatcov. Sedem ukrajinských vojakov a sedem civilistov sa vracia domov po výmene zajatcov. Jedna z vojenských osôb je tehotná žena, uviedla podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk.

17:35 Takto teraz vyzerá „Azovstal“ v Mariupole. Továreň úplne spadla. Dokazujú to satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, ktoré zverejnila CNN.

17:30 Ruskí okupanti údajne kradnú pľúcne ventilátory z nemocnice v Mariupole. Poradca starostu Mariupolu Petro Andrjuščenko uviedol, že Rusi rabujú väčšinou okupované mesto, vrátane kradnutia lekárskeho vybavenia, ako sú pľúcne ventilátory, a jeho odvážania do Ruska.

17:00 Rusko si najíma zločinecké gangy, aby plánovali provokácie a nepokoje v Odese. Polícia uviedla, že Rusko má v úmysle podnecovať protesty a nepokoje s cieľom zvrhnúť ukrajinskú vládu 2. mája. Odesa vyhlásila zákaz vychádzania od večera 1. mája do 3. mája.

16:00 Dva autobusy vyslané v piatok do ukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktoré mali zaistiť evakuáciu civilistov, sú údajne nezvestné. S odvolaním sa na zdroj z armády o tom informovala v sobotu spravodajská stanica BBC.

15:12 Herečku a filmárku Angelinu Jolie videli 30. apríla v kaviarni v meste Ľvov na západe Ukrajiny. Jolie je osobitnou vyslankyňou vysokého komisára OSN pre utečencov.

15:10 Telá troch osôb so spútanými rukami sa našli v piatok neďaleko ukrajinského mesta Buča v Kyjevskej oblasti. Oznámila to v sobotu ukrajinská polícia, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP. "(Dňa) 29. apríla sa v okrese Buča našla jama s telami troch mužov," uviedla polícia vo vyhlásení. "Obete mali zviazané ruky, na očiach mali kusy látky a niektorí mali zapchaté ústa. Na telách sú stopy po mučení, ako aj strelné zranenia rôznych častí tela," dodala polícia.

15:00 Primátor juhoukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov v sobotu potvrdil, že na evakuáciu z mesta čaká asi 6000 ľudí. Dodal, že svoje domovy opustila asi polovica z vyše 150.000 obyvateľov mesta, zvyšných menej ako 80.000 sa ich rozhodlo zostať.

V rozhovore pre britskú televíziu Sky News Fedorov poukázal aj na množiace sa prípady únosov ľudí ruskými vojakmi. Spresnil, že k nim dochádza na kontrolných stanovištiach ruskej armády i priamo na uliciach mesta. Podľa jeho slov je pohyb po meste a regióne teraz nebezpečný. Dodal: "Za posledné dva mesiace uniesli viac ako 200 občanov." Podľa jeho slov sú obeťou únosov najmä bojaschopní muži.

14:40 Donecká oblasť je pod ťažkou paľbou, pričom zahynuli najmenej 4 civilisti vrátane 1 dieťaťa. Regionálna polícia uviedla, že ruské sily za posledných 24 hodín ostreľovali 12 osád, pričom zničili najmenej 36 miest civilnej infraštruktúry vrátane školy a nemocnice.

14:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu avizoval, že Francúzsko zintenzívni poskytovanie vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Informovala o tom francúzska televízia TF1. V sobotňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Macron povedal, že počas svojho druhého funkčného obdobia chce aktívne pracovať "na obnovení bezpečnosti a územnej celistvosti Ukrajiny". Zelenského ubezpečil, že Francúzsko je naďalej "k dispozícii", aby "prispelo k dohode o poskytnutí bezpečnostných záruk Ukrajine".  

14:15 Rusko sa údajne snaží predstierať podporu krymských Tatárov vojne proti Ukrajine. Prokremeľské vedenie na Kryme podľa Refata Čubarova, šéfa Mejlisa Krymských Tatárov, zvoláva na dnes zjazd krymských Tatárov, aby oznámili svoju podporu vojne.

14:10 Ruskí okupanti zavádzajú v Energodare ruské ruble. V meste už existujú obchody, kde si môžete kúpiť výrobky privezené z Krymu, Bieloruska a Ruska za ruble.

14:00 Manželky dvoch z ukrajinských vojakov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol, apelovali na to, aby súčasťou akejkoľvek evakuácie civilistov bola aj evakuácia vojakov. Obávajú sa totiž, že ak vojaci zostanú v zničenom areáli oceliarní, zajmú ich ruské sily, ktoré ich môžu vystaviť mučeniu alebo ich dokonca zabiť. Správu sme prevzali z agentúry AP.

"Na životoch vojakov tiež záleží. Nemôžeme hovoriť len o civilistoch," povedala v rozhovore pre AP v Ríme 29-ročná Julija Fedusiuková, manželka Arsenija Fedusiuka, ktorý je členom pluku Azov. "Dúfame, že dokážeme zachrániť aj vojakov, nielen mŕtvych, nielen zranených, ale ich všetkých," dodala.

13:43 V noci 30. apríla zaútočila ruská armáda na obytné štvrte, nemocnicu a priemyselnú zónu okresu Nemyshlyansky v Charkove.

13:41 Putin trikrát odmietol výzvu pápeža Františka na vytvorenie humanitárnych koridorov v Mariupole. Pápež František sa pokúšal presvedčiť Vladimira Putina, aby povolil humanitárny koridor z Mariupolu, ale Kremeľ tvrdil, že „nemôže zaručiť bezpečnosť“, píšu talianske noviny Il Messaggero.

Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne
Zobraziť galériu (6)
Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

13:15 Do oblastí Ukrajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté inváziou ruských jednotiek, bolo zaslaných takmer 3000 balení núdzových antikoncepčných tabletiek. Poskytla ich Medzinárodná federácia pre plánované rodičovstvo (IPPF) a roznášajú ich dobrovoľníci, informovala v noci na sobotu britská rozhlasová stanica BBC. Caroline Hicksonová z IPPF pre BBC uviedla, že správne načasovanie distribúcie je veľmi dôležité. 

12:41 Ruská armáda informovala, že pri raketových a delostreleckých útokoch, ktoré podnikla v noci na sobotu, zasiahla na území Ukrajiny stovky vojenských objektov. Kyjev sa k týmto tvrdeniam, ktoré britská spravodajská televízia Sky News nedokázala overiť z nezávislých zdrojov, nevyjadril. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské delostrelecké jednotky počas noci na Ukrajine zasiahli 389 cieľov. Podľa Moskvy prišlo o život 120 ukrajinských vojakov.

Sky News citovala Moskvu, že medzi zasiahnutými cieľmi na Ukrajine je údajne aj 35 kontrolných postov, 15 skladov zbraní a munície a niekoľko miest koncentrácie ukrajinských vojakov. Moskva tiež tvrdí, že ruské letectvo v noci na sobotu na východe Ukrajiny zničilo štyri muničné sklady, jeden sklad paliva a 18 bezpilotných lietadiel, informovala agentúra DPA.

12:14 Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak povedal, že Rusko nie je ochotné povoliť humanitárny koridor z Mariupolu. "Je pre nich symbolické zničiť Mariupol a bojovníkov Azov."

Zábery zo zničeného Mariupolu.
Zobraziť galériu (6)
Zábery zo zničeného Mariupolu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

11:50 Riaditeľstvo pre spravodajské služby ministerstva obrany tvrdí, že pokračujúce boje v Chersonskej oblasti a občianske protesty v hlavnom meste regiónu zničia plány Ruska usporiadať falošné „referendum“. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

11:20 Ruskí okupanti ostreľovali obytný bytový dom v Charkove.

10:50 Z ruskej Brjanskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, dnes ráno úrady ohlásili explózie, pričom tlaková vlna podľa nich poškodila budovu ropného terminálu. Tamojší gubernátor Alexander Bogomaz uviedol, že ruské sily protivzdušnej obrany zaznamenali na oblohe ukrajinské bojové lietadlo, píše ruská služba stanice BBC, ktorá podotýka, že oznámenie Bogomaze možno vykladať rôzne.

10:25 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 30. aprílu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

09:55 Rusko vyslalo do obsadenej ukrajinskej jadrovej elektrárne pri Záporoží svojich špecialistov, ktorí teraz dohliadajú na ukrajinských pracovníkov a vyžadujú od nich pravidelné správy k "dôverným témam". Ukrajinský personál celkovo pracuje "pod neuveriteľným tlakom", uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) s odvolaním sa na oznámenie ukrajinských úradov.

09:20 Ruské sily na Ukrajine oslabili morálku. Podľa najnovšej aktualizácie britského ministerstva obrany čelí Rusko výzvam pri svojej invázii na Ukrajinu, ktoré je nútené zlúčiť a premiestniť „vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešných postupov na severovýchode Ukrajiny“. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

08:47 Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešného postupu na severovýchode Ukrajiny, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej rannej správe k situácii na Ukrajine. Mnoho z týchto inváznych jednotiek sa podľa neho pravdepodobne stretáva s oslabenou morálkou.

08:25 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre čínsku tlačovú agentúru Xinhua vyzval krajiny NATO, aby prestali na Ukrajinu dodávať zbrane .

08:00 Šéf regionálnej administratívy Luhansk Serhiy Haidai informoval, že 29. apríla bolo ostreľovaním zničených 20 obytných budov a dve školy. Zasiahnuté boli budovy v mestách Rubizhne, Novodruzhsk, Gorske, Orekhove a Severodonetsk.

07:28 V centre Belgorodu je počuť zvuky výbuchov z ukrajinskej hranice , uvádza RIA Novosti.

06:54 Od začiatku konfliktu na Ukrajine bol do Ruska evakuovaný milión ľudí. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra Nová Čína, to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Kyjev už predtým uviedol, že ruské jednotky zavliekli do Ruska násilím tisíce Ukrajincov. Podľa Lavrova mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou maria postoj Západu, napríklad jeho dodávky zbraní, napísala agentúra Reuters. Témou rozhovorov na diaľku medzi delegáciami oboch krajín je aj zrušenie sankcií zavedených proti Rusku.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu