Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty tretí (27. apríl 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov, SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ruská armáda priviedla svet na pokraj katastrofy, keď ovládla areál bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 36. výročia černobyľskej jadrovej havárie. Britský premiér Boris Johnson v utorok však vyhlásil, že neočakáva, že ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine taktické jadrové zbrane v prípade viacerých neúspechov Ruska na bojisku. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE:

  • Lavrov varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny.
  • Ukrajinská armáda napadla viaceré ruské sklady
  • Boje prebiehajú najmä na východe Ukrajiny
  • Ruska okupácia Černobyľu priviedla svet na pokraj katastrofy, vyhlásil Zelenskyj

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku

Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku (Zdroj: mil.ua)

ONLINE

21:59 Približne polovica z troch miliónov Ukrajincov, ktorí od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine prekročili poľské hranice, plánuje v Poľsku ostať, uviedol v stredu komisár poľskej vlády pre utečencov Pawel Szefernaker. 

21:36 Španielsko zakázalo vstup do svojich vôd maltskej lodi prevážajúcej náklad z ruského pravidla. Krok Madridu bol v súlade so sankciami Európskej únie (EÚ) v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine, oznámilo v stredu španielske ministerstvo dopravy. Informovala o tom agentúra AFP.

21:35 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v stredu varoval, že Kyjev má pred sebou mimoriadne náročné týždne. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na príspevok Reznikova na sociálnej sieti Facebook.

"Čaká nás niekoľko mimoriadne ťažkých týždňov," napísal Reznikov. "Rusko už zhromaždilo sily na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny," doplnil s tým, že Moskva sa "pokúsi spôsobiť čo najväčšiu bolesť", pričom varoval pred "skazou a bolestivými obeťami".

20:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas telefonátu s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovu uviedol, že sankcie Európskej únie mierené proti Rusku musia zahŕňať aj ropné embargo. Informoval o tom denník The Guardian.

20:00 Slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi sa ruské jednotky pokúšali v stredu rozohnať proukrajinskú demonštráciu v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra s tým, že zranenia utrpeli najmenej štyria ľudia. 

19:59 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu prostredníctvom aplikácie Telegram reagoval na výbuchy v troch ruských oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc. Udalosti označil za karmu, teda za osud, ktorý si Rusko tvorí vlastným konaním. Informovala o tom agentúra AP.

19:12 Veliteľ ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny v stredu vyhlásil, že situácia vo vnútri podniku je čoraz zúfalejšia, a vyzval svetových lídrov na evakuáciu ľudí. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

19:11 Ruským silám sa napriek silnému ostreľovaniu nedarí prelomiť ukrajinské obranné línie na východe. Ukrajinská armáda 27. apríla informovala, že ruské jednotky dopĺňajú svoje zásoby v okupovaných častiach južných ukrajinských oblastí.

18:15 Generálny tajomník OSN Antonio Guterres dorazil na Ukrajinu. 

18:13 Teriér Jacka Russella pracuje na frontových líniách na Ukrajine a od začiatku vojny vyčuchal už vyše 150 výbušných zariadení a pozemných mín. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

18:00 Taliansky premiér Mario Draghi v stredu telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému povedal, že Rím plne podporuje Ukrajinu a je pripravený prispieť k nájdeniu trvalého riešenia krízy na Ukrajine. Oznámila to kancelária talianskeho premiéra. 

17:00 Pri ostreľovaní nemocnice v meste Severodoneck na východe Ukrajiny prišla v stredu o život jedna žena, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:55 Ruský prezident Vladimir Putin varoval v stredu iné krajiny pred zasahovaním do situácie na Ukrajine, inak budú podľa neho čeliť rýchlej reakcii zo strany Ruska. Informuje o tom denník The Guardian.

15:59 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že vyhostilo osem japonských diplomatov. Išlo o odvetný krok za vyhostenie ruských diplomatov z Tokia. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:29 Rusko vyhosťuje troch nórskych diplomatov v odvete za krok Osla, ktoré vyhostilo rovnaký počet ruských diplomatov v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Oznámilo to v stredu nórske ministerstvo zahraničných vecí. 

15:01 Zamestnanci rakúskeho veľvyslanectva na Ukrajine sa z Užhorodu vrátili do hlavného mesta Kyjev. Ako uviedlo v stredu pre agentúru APA ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni, Rakúsko bolo jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré si napriek ruskej ofenzíve nepretržite zachovali svoju diplomatickú prítomnosť na Ukrajine.

14:59 Moskva oznámila, že vymenila bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Trevora Reeda, väzneného v Rusku za útok na príslušníkov polície, za ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorý bol v roku 2010 v USA odsúdený za pašovanie drog na 20 rokov väzenia. Podľa agentúry AFP o výmene väzňov informovala prostredníctvom platformy Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s tým, že výmene väzňov, ktorá sa uskutočnila v stredu, predchádzal dlhý vyjednávací proces.

13:16 Požiadavka platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch nie je vydieraním, vyhlásil dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Rusko podľa neho obnoví dodávky plynu Poľsku a Bulharsku, akonáhle za ne tieto krajiny "náležitou formou" zaplatia. Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických surovín, dodal hovorca.

13:14 Rusko zaviedlo personálne sankcie proti 287 členom britskej Dolnej snemovne. Je to odplata za britské sankcie voči ruským poslancom, ohlásilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Na ruskom "čiernom zozname" sa ocitol aj predseda snemovne Lindsay Hoyle.

13:01 Napriek vojne na Ukrajine Turecko naďalej rokuje s Ruskom o dodávke druhej série jedného z najmodernejších systémov protiraketovej obrany S-400, ktoré vyrába Rusko. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, pričom pripomenula, že prvú sériu rakiet zem-vzduch ruskej výroby prevzalo Turecko v roku 2019.

12:54 Ruskí vojaci dnes zasiahli proti demonštrantom v juhukrajinskom Chersone. Mesto je od marca v rukách ruských jednotiek, ľudia dnes proti okupačným silám opäť vyšli do ulíc. Napísala o tom agentúra Unian, podľa ktorej sú na mieste aj zranení.

12:46 Nórsko vyčlení 44 miliónov dolárov na nákup zbraní pre Ukrajinu. Nórsky premiér Jonas Gahr Store dnes uviedol, že rozhodnutie je súčasťou britskej iniciatívy na nákup zbraní pre Ukrajinu.

12:37 Vedúci regionálnej správy v Donecku Kirilenko uvádza, že ruská armáda použila fosforové zbrane dvakrát v meste Avdiivka. V Avdiivke dnes došlo aj k leteckému útoku, ktorý zasiahol obytnú budovu a zranil jednu osobu.

12:31 Rusko vystupuje zo Svetovej organizácie turizmu OSN (UNWTO), ktorá to oznámila v stredu pred hlasovaním výkonnej rady o pozastavení členstva Ruskej federácie v UNWTO v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

12:12 Pápež František počas stredajšej generálnej audiencie opäť apeloval na dosiahnutie mieru na Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA. "Žiadam vás, vytrvajte v nepretržitej modlitbe za mier," povedal pápež, podľa ktorého po ukončení vojny volá celé ľudstvo. "Umlčte zbrane, aby tí, ktorí majú moc ukončiť vojnu, mohli počuť volanie celého ľudstva po mieri," povedal pápež.

Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne
Zobraziť galériu (7)
Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

11:59 Hasiči odstraňujú škody po bombardovaní obytných štvrtí v Luhanskej oblasti. 

Hasiči odstraňujú škody po nočnom bombardovaní v Luhanskej oblasti
Zobraziť galériu (7)
Hasiči odstraňujú škody po nočnom bombardovaní v Luhanskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Hasiči odstraňujú škody po nočnom bombardovaní v Luhanskej oblasti
Zobraziť galériu (7)
Hasiči odstraňujú škody po nočnom bombardovaní v Luhanskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

11:48 Rakúsky kancelár Karl Nehammer vyvracia tvrdenia ruských médií, že Rakúsko sa chystá platiť za ruský plyn v rubľoch.

11:35 Ruská tajná služba FSB v Belgorode zadržala dvoch ruských podporovateľov Kyjeva, ktorí podľa nej v tejto oblasti susediacej s Ukrajinou pripravovali sabotáže. Informovala o tom agentúra TASS. Ide o ďalší z radu obvinení zo sabotáže či príprav útokov, ktoré Moskva v posledných dňoch zverejnila a ktoré predtým Ukrajina či západné krajiny odmietli, vrátane údajne chystaného atentátu na ruského moderátora.

11:28 Vláda SR schválila návrh na darovanie vojenského materiálu pre Ukrajinu v hodnote 2.052.221,51 eura. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet.

11:10 Ruské tajné služby sa snažia destabilizovať situáciu v separatistickom Podnestersku a odradiť Moldavsko od podpory Ukrajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešnom vyhlásení. Podnesterské úrady zároveň ohlásili ďalší bezpečnostný incident. Z Ukrajiny bola podľa nich ostreľovaná pohraničná dedina. Kyjev vyjadruje obavy, že ruské sily sa chystajú územia neuznávanej proruskej republiky Podnestersko používať na podnikanie ďalších útokov na Ukrajinu.

11:02 Ruské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že sily Ruskej federácie zničili veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

10:54 Pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska zadržali v poľskom meste Bialystok dve osoby - občana Ruskej federácie a Bielorusa. Informoval o tom v stredu spravodajský web Dziennik.pl. Hovorca ministra pre koordináciu tajných služieb Stanislaw Žaryn v rozhovore pre Poľský rozhlas spresnil, že podľa poľskej vojenskej kontrarozviedky podozriví muži zbierali informácie o poľských a spojeneckých vojenských jednotkách. Špionáž sa týkala aj prítomnosti armády v poľsko-bieloruskom pohraničnom pásme.

10:46 Ministerstvo vnútra Rusmi okupovaného Podnesterska zverejnilo vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že naň zaútočila Ukrajina. Podnestersko tvrdí, že drony boli cez noc videné nad moldavskou dedinou Kolbasna a ráno boli z Ukrajiny vypálené výstrely. Vo vyhlásení sa uvádza, že v Kolbasnej sa nachádza „najväčší muničný sklad v Európe“. Informuje o tom The Kyiv Independent. 

10:38 Nemecká ponuka samohybného protilietadlového systému Gepard pre ukrajinskú armádu prišla nečakane, pretože pôvodnú žiadosť Kyjeva na začiatku ruskej invázie Berlín odmietol. V rozhovore s nemeckou televíziou n-tv to povedal ukrajinský veľvyslanec Andrij Melnyk. Možnú dodávku Gepardov uvítal, povedal ale, že bez potrebnej munície nebude môcť jeho krajina ponuku využiť. Muníciu pre obrnené protilietadlové systémy má Nemecko od Švajčiarska, ktoré ale reexport na Ukrajinu vetovalo. Svoj postoj alpská konfederácia zdôvodnila neutralitou.

10:25 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 27. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:11 Pentagon zriaďuje v Nemecku riadiace centrum pre vojenskú pomoc Ukrajine, informuje o tom CNN. Podľa nezverejneného vysokého predstaviteľa obrany USA ministerstvo obrany USA vytvorilo Riadiace centrum EUCOM Ukrajiny v Stuttgarte s cieľom „zefektívniť poskytovanie“ vojenskej pomoci.

10:05 Most cez rieku Dniester pri Odese bol opäť ostreľovaný. Informoval o tom šéf Ukrajinských železníc. Alexander Kamyshyn: "Žiadni železničiari neboli zranení. Stupeň poškodenia infraštruktúry budeme vedieť určiť na konci leteckého poplachu."

9:56 Európska únia chystá spoločnú reakciu na zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá označila krok Moskvy za pokus využiť plyn na vydieranie európskych krajín. Úniová exekutíva je podľa nej na tento scenár pripravená a je v kontakte so všetkými členskými krajinami, s ktorými rieši zabezpečenie dostatočných dodávok pre celú EÚ.

9:41 Čínska technologická spoločnosť DJI, ktorá je najväčším svetovým výrobcom bezpilotných lietadiel, oznámila, že prerušuje všetky obchodné väzby s Ruskom a Ukrajinou. Čínska vláda odmieta odsúdiť ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, pričom čínske firmy sa zväčša verejne nevyjadrujú k tomu, ako sa postavia k sankciám Západu proti Rusku. V stredu o tom informuje TASR podľa správy AFP.

Na archívnej snímke dron DJI Phantom 4
Zobraziť galériu (7)
Na archívnej snímke dron DJI Phantom 4  (Zdroj: TASR/AP Photo/Shizuo Kambayashi, File)

9:28 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v utorok (26. 4.) 2960 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 732 mužov, 1699 žien a 529 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 281 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2208 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

9:12 Ukrajina v stredu oznámila, že ruské sily - v rámci ofenzívy zameranej na ovládnutie Donbasu - dobyli niekoľko tamojších dedín. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Ministerstvo obrany v Kyjeve uviedlo, že ruské jednotky vytlačili ukrajinské ozbrojené sily z obce Velyka Komyšuvacha a Zavody v Charkovskej oblasti a získali kontrolu nad mestečkom Zarične a obcou Novotoškivske v Doneckej oblasti.

Rezort obrany varoval, že ruské sily "pokračujú v ofenzíve smerom na Nižne a Orichiv" v Záporožskej oblasti.

8:51 Poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Michaylo Podoľak oznámil rozšírenie sortimentu zbraní pre Ukrajinu.

8:42 Gazprom úplne pozastavil dodávky plynu do Bulgargazu (Bulharsko) a PGNiG (Poľsko) z dôvodu neplatenia v rubľoch. Uviedla to spoločnosť. Poľsko už nemieni nakupovať plyn od Ruska. Oznámil to Piotr Naimski, predstaviteľ poľskej vlády pre strategickú energetickú infraštruktúru.

8:20 Ukrajinky, ktoré pred vojnou ušli z vlasti do okolitých krajín, čelia všadeprítomnej hrozbe sexuálneho násilia. V stredu o tom informovala Colleen Robertsová z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Moldavsku. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

8:04 Úrady regiónu Voronež v Rusku oznámili, že systém protivzdušnej obrany zostrelil „malé prieskumné bezpilotné lietadlo“ neďaleko Voronežu.

7:51 Video z horiaceho muničného skladu v Starej Nelidovke v Rusku.

7:34 Ukrajina si zachováva kontrolu nad väčšinou svojho vzdušného priestoru. Podľa aktualizácie ministerstva obrany Spojeného kráľovstva z 27. apríla Rusko nedokázalo účinne zničiť ukrajinské letectvo alebo jeho protivzdušnú obranu, zatiaľ čo Ukrajina naďalej ohrozuje ruské vzdušné prostriedky. 

Ruská letecká činnosť sa primárne zameriava na južnú a východnú Ukrajinu s cieľom poskytnúť podporu ruským pozemným silám, uvádza sa v aktualizácii.

Aktualizácia tiež uviedla, že väčšina ruských náletov v Mariupole je pravdepodobne vedená pomocou neriadených voľne padajúcich bômb, ktoré sú neúčinné pri zasahovaní cieľov a zvyšujú riziko civilných obetí.

 

7:26 Oblasť Dnepropetrovska bola cez noc silne ostreľovaná. V oblasti vypukol aj rozsiahly požiar na mieste energetickej infraštruktúry. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko uviedol, že ruské jednotky ostreľovali Zelenodolsk, Maryanske a Veľkú Kostromku, pričom poškodili energetickú infraštruktúru a spôsobili úniky ropy a požiar.

7:17 Po ruskom ostreľovaní v Charkovskej oblasti zahynuli 3 civilisti a 7 bolo zranených. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synegubov uviedol, že Rusko pokračuje v ostrom ostreľovaní mesta Charkov a Charkovskej oblasti, pričom zabíja a zraňuje civilistov.

7:10 Ozbrojené sily Ukrajiny začínajú s prechodom na zbrane od NATO, informuje minister vnútra Dmytro Kuleba.

Viac o téme: VojnaOnlineRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu