Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Divoké PROTESTY vo Francúzsku: Ani Macron, ani Le Penová... revolúcia! Pri streľbe zomreli dvaja ľudia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Laurent Cipriani)

PARÍŽ - V niektorých veľkých francúzskych mestách vypukli po oznámení výsledkov prezidentských volieb protesty. V centre Paríža podľa médií polícia rozháňala demonštrantov nespokojných s výsledkom slzným plynom rovnako ako v Rennes, kde protestujúci aj zapálili v uliciach barikádu. V noci prišli o život aj dvaja ľudia.

Demonštrácie hlásili aj z Marseille, Toulouse, Lyon, Nantes či zo Štrasburgu. Zúčastnili sa ich stovky ľudí. Podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach polícia rozháňala nepovolené zhromaždenie pri námestí Châtelet v centre Paríža, na ktoré prišli prevažne mladí ľudia.

Policajti v Paríži spustili paľbu na vozidlo, ktoré ich ohrozovalo: Zabili dve osoby (Zdroj: Profimedia)

Niekoľko stoviek ľudí sa podľa médií zišlo aj na parížskom Námestí republiky. Prezident Emmanuel Macron porazil vo voľbách krajne pravicovú kandidátku Marine Le Penovú a Francúzsko tak nečaká výrazný politický obrat, ktorý by nastal v prípade jeho prehry. Voľby však sprevádzala najnižšia volebná účasť za viac ako 50 rokov, pretože mnoho voličov nechcelo dať svoj hlas ani jednému z kandidátov druhého kola volieb. Volieb sa zúčastnilo takmer 72 % ľudí.

Divoké PROTESTY vo Francúzsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Laurent Cipriani)

Ani Macron, ani Le Penová, revolúcia!

Mnohí ľavicoví voliči potom volili podľa expertov so zaprením Macrona, aby zabránili víťazstvu krajnej pravice. "Ani Macron, ani Le Penová; revolúcia!" písalo sa na transparente, ktorý podľa záberov na Twitteri niesli demonštranti v Toulouse. Na videu z mesta Rennes na západ od Paríža je vidieť horiacu barikáda a zásah policajtov proti prítomným protestujúcim.

Dvojtýždňové obdobie medzi prvým a druhým kolom volieb sprevádzali protesty študentov na Sorbonne aj ďalších francúzskych univerzitách, v ktorých demonštranti dávali najavo nespokojnosť s oboma kandidátmi.

Divoké PROTESTY vo Francúzsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Laurent Cipriani)

Policajti spustili paľbu na vozidlo, zomreli dvaja ľudia

Francúzski policajti spustili v nedeľu v Paríži paľbu na vozidlo, ktoré ich údajne ohrozovalo, pričom zabili dve osoby a tretiu zranili. V noci na pondelok o tom informovala spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na miestne médiá.

Spomínané vozidlo bolo nelegálne zaparkované neďaleko parížskeho mosta Pont Neuf, keď zrazu začalo vysokou rýchlosťou smerovať priamo na policajtov, ktorí následne spustili paľbu, približuje agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia polície.

Divoké PROTESTY vo Francúzsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Laurent Cipriani)

Podľa predbežných informácií pri incidente zahynul šofér vozidla a jeho spolujazdec. V okolí miesta incidentu bola zriadená bezpečnostná zóna. Očakáva sa, že na miesto bude vyslaná francúzska generálna inšpekcia policajného zboru (IPGN), ktorá sa bežne zaoberá situáciami, keď policajt použije strelnú zbraň, približuje AFP.

Viac o téme: Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu