Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nová hrozivá zbraň v rukách Putina: Jadrová strela môže zasiahnuť akýkoľvek cieľ na svete

Raketa je schopná zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi. Zobraziť galériu (2)
Raketa je schopná zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi. (Zdroj: SITA/Roscosmos Space Agency Press Service via AP)

MOSKVA - Rusko v stredu popoludní otestovalo novú interkontinentálnu raketu (ICBM). Putin je nadšený, že zbraňový systém by mohol prekonať všetky moderné prostriedky protiraketovej obrany. Jeho kódové označenie je SS-X-30 Satan 2. 

Rusko má novú ICBM – a USA o ňom vedeli: Podľa amerického ministerstva obrany Moskva vopred informovala USA o teste ICBM. Kremeľ „náležite oznámil Spojeným štátom, že plánuje test ICBM“, ako súčasť svojich záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy o jadrovom odzbrojení New Start, uviedol v stredu vo Washingtone hovorca Pentagonu John Kirby. Skratka ICBM znamená Intercontinental Ballistic Missile.

Rusko uprostred vojny na Ukrajine otestovalo svoju novú ICBM typu Sarmat. NATO používa pre tieto rakety kódové označenie SS-X-30 Satan 2. "Takéto testy sú rutinné a nie sú prekvapením," povedal hovorca Pentagonu John Kirby. Test sa nepovažuje za hrozbu pre USA alebo ich spojencov.

Putin hovorí o skutočne jedinečnej zbrani

Raketa, ktorá môže byť vybavená jadrovými hlavicami, značne posilní ruský jadrový potenciál, oznámilo v stredu tamojšie ministerstvo obrany. Žiadna raketa na svete nemôže dosiahnuť také vzdialené ciele ako táto, píše Daily Mail. Sarmat má dolet 18 000 kilometrov, čo Rusku umožňuje zaútočiť na severný aj južný pól a dosiahnuť ciele prakticky kdekoľvek. 

Nová hrozivá zbraň v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Roscosmos Space Agency Press Service via AP)

Vladimir Putin povedal, že ešte dlho nevznikne na svete nič, čo by bolo podobné tejto rakete. Zbraňový systém má "najlepšie taktické a technické vlastnosti a je schopný prekonať všetky moderné prostriedky protiraketovej obrany", uviedol šéf Kremľa. "Ide o skutočne unikátnu zbraň, ktorá zvýši bojový potenciál našich ozbrojených síl a spoľahlivo ochráni bezpečnosť Ruska pred vonkajšími hrozbami." Zbraň "prinúti tých, ktorí sa v zápale agresívnej rétoriky snažia ohroziť našu krajinu, aby si to dvakrát rozmysleli", povedal Vladimir Putin v stredu v televíznom prejave.

Testovacia oblasť na polostrove Kamčatka

Raketu odpálili v stredu popoludní z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti, informovalo ministerstvo obrany. Nejadrové hlavice použité na test zasiahli lokalitu Kura na polostrove Kamčatka na ďalekom východe. Rusko uviedlo svoje jadrové zbrane do zvýšenej pohotovosti pred ôsmimi týždňami na začiatku svojej vojny na Ukrajine. Raketa Sarmat je jednou zo série zbraní, ktoré Putin predstavil v roku 2018. V tom čase predstavil aj hypersonické rakety typu Kinžal a Avangard. Podľa ruských zdrojov boli rakety Kinžal prvýkrát použité v konflikte s Ukrajinou.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoInterkontinentálna raketaICBMSarmat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu