Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Rusko čelí Armageddonu na Sibíri: Nový front, s ktorým musí Putin bojovať

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

SIBÍR - Zatiaľ čo sa vojna na Ukrajine pre ruské jednotky dostala do mŕtveho bodu, Vladimír Putin musí riešiť ďalší veľký problém, ktorý mu do cesty postavila samotná príroda. Tisíce akrov sibírskeho permafrostu sa ocitlo v plameňoch.

Dalo by sa povedať, že ruský prezident čelí "druhému frontu", ktorý sa "začal formovať" na Sibíri. Práve tam totiž vypukli obrovské požiare, ktoré sa rýchlo šíria ďalej. Plamene siahajú do výšky niekoľko desiatok metrov v troch rozsiahlych oblastiach - Omsk, Ťumen a Krasnojarsk, informuje Daily Star.

Desivý úkaz

Na videu boli zachytené vydesené divé zvieratá utekajúce z ohnivého pekla. Nemenovaná žena z Donbasu sa na kameru spýtala: "Prečo sa bohovia tak hnevajú?" Lesné požiare na Sibíri zvyknú prepuknúť oveľa neskôr. Tie tohtoročné už ale zúria na rozsiahlych územiach celej Sibíri. V Krasnojarskom kraji, vyše 2200 kilometrov východne od Ťumene, bolo zničených viac ako 60 domov. Štipľavý dym pohltil mestá Omsk, Novosibirsk a Krasnojarsk.

Organizácia Greenpeace Rusko uviedla, že lesné požiare na Sibíri pokrývajú dvojnásobne väčšiu oblasť v porovnaní s minulým rokom. "Požiare sú rozsiahlejšie, ako sa spočiatku uvádzalo. Niektoré lesy sú mimo kontroly," uviedol hovorca Alexej Jarošenko. Predpokladá sa, že mnohé spôsobili ľudia nelegálnym vypaľovaním trávy a situácii nepomohol ani silný vietor. 

Správa OSN o klíme vo februári varovala, že klimatická kríza v kombinácii so zmenami vo využívaní pôdy spôsobuje rozsiahlejšie a nevyspytateľnejšie lesné požiare v mnohých regiónoch sveta. Sibír spolu so západom USA, strednou Indiou, Austráliou a južnou Európou sú len niektoré z oblastí, ktoré v posledných rokoch zaznamenali masívne ničivé požiare. Podľa nedávnych údajov získaných z Ruskej lesníckej agentúry Rusko zažíva najhoršiu sezónu lesných požiarov v modernej histórii.

V Kalifornii, sužovanej lesnými požiarmi, zaznamenali rekordné teploty
Zobraziť galériu (3)
V Kalifornii, sužovanej lesnými požiarmi, zaznamenali rekordné teploty  (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Vogel)

Jessica McCartyová, ekologička z Miami University v Ohiu, sa pre National Geographic vyjadrila, že Sibír vždy horela a že sa tu vyskytujú extrémne obdobia požiarov. "Ale keď sa rozprávam so svojimi kolegami, ktorí tam žijú, nehovoria o tom. Ako keby to bolo pre nich niečo prirodzené." Požiare zničili v roku 2021 viac ako 112  630 kilometrov štvorcových ruského lesa, čo je rekord, odkedy sa tieto údaje zaznamenávajú. 

Viac o téme: PožiarRuskoVladimír PutinSibírPermafrost
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu