Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bilancia banských nešťastí v Poľsku stúpla na 18: Sedem osôb je stále nezvestných

Leteckí záchranári čakajú na prevoz zranených z bane. Zobraziť galériu (2)
Leteckí záchranári čakajú na prevoz zranených z bane. (Zdroj: SITA/AP Photo)

VARŠAVA - Dve minulotýždňové banské nešťastia v Poľsku si vyžiadali dovedna už 18 obetí po tom, ako záchranári v stredu objavili telá ďalších štyroch baníkov. Sedem ľudí je stále nezvestných. Aktualizovanú bilanciu v stredu priniesla agentúra AP.

Záchranná akcia v bani Zofiówka na juhu Poľska sa skončila po tom, ako boli vyhlásení za mŕtvych poslední nezvestní baníci. Celkový počet mŕtvych tak dosiahol desať. Počet obetí v neďalekej bani Pniowek stúpol na osem po tom, ako v utorok večer zomrel jeden zo zranených v nemocnici. Sedem ďalších baníkov a záchranárov zostáva nezvestných. Pátranie po nich však pozastavili po tom, ako následné výbuchy zranili desiatich členov záchranného tímu. Obe bane sa nachádzajú niekoľko kilometrov od seba neďaleko hraníc s Českou republikou a vlastní ich ťažobná spoločnosť JSW.

Bilancia banských nešťastí v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Väčšina poľských uhoľných baní sa nachádza v Sliezskom vojvodstve. Približne 70 percent energie v Poľsku pochádza z uhlia. Varšava je za to kritizovaná zo strany Európskej únie aj ekologických aktivistov, ktorí sa obávajú, že Poľsko nesplní stanovené ciele v oblasti boja proti klimatickým zmenám.

Viac o téme: NezvestníBaneNešťastiaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu