Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dve banské nešťastia pár dní po sebe: Vyžiadali si 13 obetí a 11 nezvestných

Leteckí záchranári čakajú na prevoz zranených z bane.
Leteckí záchranári čakajú na prevoz zranených z bane. (Zdroj: SITA/AP Photo)

VARŠAVA - Na dovedna 13 mŕtvych sa zvýšil počet obetí, ktoré si na juhu Poľska vyžiadali dve minulotýždňové banské nešťastia, po tom, ako v utorok jeden zo zranených baníkov zomrel v nemocnici. Informovala o tom agentúra AP.

Baník zomrel v nemocnici v meste Siemianowice Slaskie, ktorá sa špecializuje na liečbu popálenín, kde 20 ďalším pracovníkom uhoľnej bane stále ošetrujú zranenia spôsobené výbuchom metánu, povedal lekár Przemyslaw Strzelec.

Na sedem mŕtvych sa v utorok zvýšil počet obetí nehody v uhoľnej bani Pniówek v obci Pawlowice, kde došlo minulú stredu krátko po polnoci k sérii výbuchov metánu. V bani sa v tom čase nachádzalo 42 baníkov, ktorí mali nočnú službu. Hospitalizovaných bolo vyše 20 baníkov; väčšina z nich utrpela popáleniny dýchacích ciest. Pátranie po siedmich nezvestných baníkoch boli záchranné čaty nútené prerušiť v dôsledku ďalších explózii, ku ktorým na mieste došlo vo štvrtok neskoro večer, keď sa tam záchranári snažili zaviesť nové vetracie potrubie.

O niekoľko dní došlo k ďalšiemu nešťastiu

O niekoľko dní neskôr došlo v Poľsku k ďalšiemu banskému nešťastiu. Uhoľnú baňu Zofiówka v neďalekom meste Jastrzebie-Zdrój postihol v sobotu skoro ráno otras sprevádzaný únikom metánu. Toto nešťastie si vyžiadalo zatiaľ šesť obetí na životoch. Trinásť tímov záchranárov aktuálne pátra po štyroch nezvestných baníkoch. Obe zmienené bane ležia niekoľko kilometrov od seba neďaleko hranice s Českom a vlastní ich ťažobná spoločnosť JSW.

Viac o téme: VýbuchyNezvestníMŕtviBanePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu