Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty druhý (16. apríl 2022)

Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov.
Zobraziť galériu (6)
Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA Po stiahnutí ruských síl našli v Kyjevskej oblasti už viac ako 900 tiel civilistov. Informovali o tom v piatok agentúry AP a AFP s odvolaním sa na tamojšiu políciu. Podľa portálu Nexta spustilo Rusko v noci raketový útok na Oleksandriiu

  • V okolí Kyjeva našli už vyše 900 tiel civilistov.
  • Svet by mal byť pripravený na to, že Putin použije jadrové zbrane, tvrdí Zelenskyj
  • Rusko spustilo raketový útok na Oleksandriiu
  • Podľa odhadov doteraz zahynulo do 3000 ukrajinských vojakov

Naživo z Ukrajiny

Prehľad priebehu vojny počas 51. dňa

Prehľad priebehu vojny počas 51. dňa (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )


ONLINE

21:01 Likvidácia aj posledných ukrajinských vojakov brániacich obliehaný Mariupol by znamenala koniec rozhovorov s Ruskom. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotňajšom rozhovore pre denník Ukrajinska pravda, z ktorého citovala agentúra AFP a stanica BBC.

"Likvidácia našich vojakov, našich mužov (v Mariupole), by ukončila akékoľvek rokovania (medzi Kyjevom a Mosvkou)," povedal Zelenskyj. Dodal pritom, že Ukrajina nebude s Ruskom vyjednávať o svojom území či ľude.

20:32 Ukrajina kritizuje pomalé a nedostatočné dodávky zbraní z Európskej únie. "EÚ dodáva Ukrajine zbrane, no nie tie, o ktoré sme žiadali," napísal v sobotu na Twitteri poradca prezidenta Mychajlo Podoľak. Dodávky zbraní navyše trvajú podľa neho príliš dlho. "Táto hra sa dá hrať dlho, no demokracia z toho rozhodne nebude mať prospech. Ukrajina potrebuje zbrane. Nie za mesiac. Teraz," cituje Podoľakov tvít agentúra DPA.

17:21 Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov chce pomôcť pri znovuvybudovaní juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré už bolo z veľkej časti zničené v dôsledku ostreľovania a leteckých útokov ruských inváznych vojsk. V troskách Mariupola v súčasnosti kladú odpor zvyšky ukrajinských obrancov. "Mariupol je pre celý svet tragédiou a príkladom hrdinstva. Pre mňa bol Mariupol vždy ukrajinským mestom a vždy nám aj zostane," vyhlásil oligarcha, v minulosti spájaný s proruskou Stranou regiónov.

15:56 Rusko upozornilo formou nóty Českú republiku na to, že bez jeho súhlasu nesmie poskytovať tretím krajinám bývalú sovietsku techniku. Oznámil to v sobotu český minister zahraničných vecí Ján Lipavský, podľa ktorého však ide o nezmysel a české ministerstvo na nótu nebude reagovať. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Lipavský uviedol, že na takýto materiál "reexportná doložka neexistuje" a zo strany Ruska ide o vecný nezmysel. Jeho slová pre portál iDNES.cz potvrdila aj hovorkyňa rezortu diplomacie. "Na nótu sme nereagovali, pretože je to nezmysel," dodala.

15:40 Takto dnes vyzerá Mariupoľ.

14:10 Guvernér Luhanskej oblasti tvrdí, že ruské sily ostreľovali ropnú rafinériu v Lysyčansku. Serhiy Haidai povedal, že po rannom útoku vypukol požiar na ploche 5000 metrov štvorcových. Ostreľovanie pokračuje v obytných štvrtiach Lysyčanska a miestnych obyvateľov žiadajú, aby zostali v úkrytoch.

13:50 Šéf regionálnej štátnej správy Luhansk Sergej Gaidai povedal, že Rusko opäť strieľalo na ropnú rafinériu v Lisičansku.

13:34 Nočný raketový útok v Kyjeve zabil najmenej jedného človeka. Niekoľko ľudí bolo hospitalizovaných a lekári teraz podľa primátora Vitalija Klička bojujú o život. Miesto útoku nebolo z bezpečnostných dôvodov zverejnené.

13:33 Ruskí okupanti sa pripravujú na uzavretie Mariupolu, zakazujú pohyb od 18. apríla, aby „filtrovali“ miestnych mužov. Podľa poradcu starostu Mariupolu je v pláne niektorých naverbovať do ruskej armády, iných poslať odpratávať trosky, izolovať nespoľahlivých.

Ukrajinský vojak v meste Mariupol'
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský vojak v meste Mariupol'  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

13:25 Rusko v diplomatickej nóte upozornilo českú stranu, že bez jeho súhlasu nesmie poskytovať tretím krajinám zbrane sovietskej proveniencie. ČTK to oznámil minister zahraničných vecí Jan Lipavský (Piráti). České ministerstvo podľa neho reagovať nebude. Ide o vecný nezmysel a na tento materiál neexistuje doložka zakazujúca jeho opätovný vývoz, uviedol.

13:17 Organizácia Spojených národov (OSN) zaevidovala na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už viac ako 1900 prípadov zabitia civilistov. Zároveň však upozornila, že "skutočný" počet obetí je zrejme oveľa vyšší, informovala v sobotu stanica BBC.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Rodrigo Abd)

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) zaznamenal medzi 24. februárom a 14. aprílom 1982 zabitých civilistov vrátane 162 detí. Zranených bolo v tomto období podľa jeho údajov najmenej ďalších 2651 civilistov vrátane 256 detí. Väčšinu z týchto úmrtí a zranení zapríčinilo ostreľovanie či nálety, spresňuje OHCHR.

13:10 Ruská armáda preskupuje a posilňuje svoje jednotky, najaktívnejšia je v smere na mestá Doneck a Slobožanske na východe Ukrajiny, uviedol dnes generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi tiež ďalej čiastočne blokujú mesto Charkov a ostreľujú ho delostrelectvom. Informácie zverejňované ukrajinským generálnym štábom nemožno nezávisle overiť, rovnako ako informácie poskytované ruským velením.

13:00 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v sobotu by malo byť na Ukrajine otvorených celkovo deväť humanitárnych koridorov určených na evakuáciu civilistov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. 

Jeden z koridorov by mal podľa vicepremiérky viesť aj z obliehaného Mariupola, ktorý čelí už od začiatku invázie neustálym ruským útokom. Vereščuková v tejto súvislosti uviedla, že civilistom, ktorí sa ešte stále nachádzajú v tomto juhoukrajinskom prístavnom meste, by v sobotu malo byť umožnené odpustiť ho súkromnými autami. 

12:48 Ruskí okupanti sa pripravujú na uzavretie Mariupolu, zakazujú pohyb od 18. apríla, aby „filtrovali“ miestnych mužov. Podľa poradcu starostu Mariupolu je v pláne niektorých naverbovať do ruskej armády, iných poslať odpratávať trosky, izolovať nespoľahlivých.

12:26 Rusko zakázalo vstup na svoje územie britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, oznámilo v sobotu ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Zákaz sa vzťahuje aj na šéfku britskej diplomacie Liz Trussovú, ministra obrany Bena Wallacea a ďalších 10 členov britskej vlády. TASR informáciu prevzalo z agentúry AFP a stanice Sky News. 

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (6)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

"Tento krok bol podniknutý v reakcii na bezuzdnú informačnú a politickú kampaň, ktorej cieľom je medzinárodná izolácia Ruska... a priškrtenie ruskej ekonomiky," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. 

Viac o téme: Raketový útokRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu