Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Moskva poslala Washingtonu varovnú nótu: Žiadajú zastavenie vyzbrojovania Ukrajiny

Joe Biden a Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Joe Biden a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

WASHINGTON - Moskva zaslala Spojeným štátom diplomatickú nótu, v ktorej varovala, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať "nepredvídateľné" bezpečnostné dôsledky. Informuje o tom spravodajská televízia Sky News.

Informáciu pôvodne zverejnil americký denník The Washington Post, ktorému sa podarilo dostať k textu uvedenej nóty. Rusko ju podľa denníka zaslalo americkej strane tento týždeň. Ukrajina sa bráni ruskej vojenskej agresii už 50 dní, v čom jej okrem bojového odhodlania pomáhajú aj dodávky zbraní od západných spojencov.

"Vyzývame USA a ich spojencov, aby prestali s nezodpovednou militarizáciou Ukrajiny, ktorá môže mať nepredvídateľné dôsledky pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť," uvádza sa v texte ruskej nóty, z ktorej citoval The Washington Post. Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Súčasťou dodávok budú aj delostrelecké systémy a delostrelecká munícia.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/Greg Nash/Pool via AP)

Spojené štáty už Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, poskytli alebo prisľúbili pomoc v celkovej výške 1,7 miliardy dolárov, uvádza Sky News. Okrem iného nedávno avizovali, že Kyjevu pošlú protitankové raketové komplety Javelin za 100 miliónov dolárov zo zásob americkej armády.

Viac o téme: VyzbrojovanieRuskoUSAUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu