Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alarmujúce správy z Ukrajiny: Niektorí utečenci končia v odľahlom Rusku či na Sibíri, násilne ich oddeľujú od detí!

Utečenci končia aj v odľahlých častiach Ruska. Zobraziť galériu (4)
Utečenci končia aj v odľahlých častiach Ruska. (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits, Governor of Kemerovo region press office photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Z jedného pekla do ešte väčšieho. Asi takto by mohli popísať dnešné dni niektorí utečenci z Ukrajiny, ktorých situácia buď dobrovoľne alebo násilne prinútila utiecť pred vojnou aj do východne susediaceho Ruska. Hrozivé správy týchto dní však hovoria o tom, že takto odídení Ukrajinci majú v Rusku končiť v neľudských podmienkach na Sibíri a v podobných lokalitách.

archívne video

Ukrajinskí vojaci informujú o odrazení ruského protiútoku pri dedine Moščun pri Kyjeve (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

O týchto informáciách píše zahraničných portál Daily Mail, podľa ktorého dostupné dokumenty tvrdia, že tisíce Ukrajincov sú premiestnení do vzdialenej časti Ruska. Nejde teda o časť Ruska v blízkosti Moskvy a rozvinutej infraštruktúry, ale o tzv. "ďaleký východ".   

Alarmujúce správy z Ukrajiny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Je to šialené, takto deportovali už vyše 500-tisíc ľudí

To však nie je všetko. Niektorí končia v Čečensku, Ingušsku, Dagestane, či na odľahlom ostrove v Tichom oceáne Sachalin. Ten sa nachádza až pri Japonsku. Ani tento presun nebol bez problémov a okrem vojny sa museli údajne vysporiadať aj so sériami výsluchov, po ktorých nasledoval presun autobusmi na sever krajiny. O týchto neľudských presunoch informoval aj sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vraj ide o viac ako 500-tisíc ľudí, ktorí boli takto deportovaní.

Takmer 12-tisíc ľudí už má byť na Sibíri

Kremeľ podľa všetkého len minulý mesiac vydal núdzový príkaz na presun 95 739 ľudí do odľahlých oblastí v Rusku. To odôvodňovali tým, že vláda „schvaľuje rozdelenie“ občanov Ruskej federácie, Ukrajiny, Donecka a Luhanska a osôb bez štátnej príslušnosti. na „zakladajúce subjektu Ruskej federácie“. Dekrét mal obsahovať ustanovenia o vyslaní 11 398 ľudí na Sibír, 7 218 na ďaleký východ a 7 023 na severný Kaukaz, pričom tieto spomínané regióny údajne mali každý mesiac informovať Moskvu o príchodoch týchto ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ruské úrady podľa Zelenského odoberajú Ukrajincom doklady, bránia im v návrate do vlasti a deti oddeľujú od rodičov či ich pripravujú na nelegálne adopcie do cudzích rodín v Rusku. Po týchto informáciách už nemohol ostať ticho ani sám Zelenskyj a vyzval EÚ, aby boli tieto deportácie zastavené. "Naliehavo žiadam, aby sa na úrovni Európskej únie našli také nástroje vplyvu na Rusko, ktoré by mohli zastaviť deportácie a vrátiť všetkých deportovaných domov," dodal Zelenskyj.

Z Ukrajiny už ušlo 5 miliónov ľudí

Už viac ako päť miliónov ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z piatkových údajov Organizácie Spojených národov. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že do zahraničia utieklo 4.796.245 milióna Ukrajincov, pričom podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) cez hranicu uniklo do susedných štátov aj takmer 215.000 občanov tretích krajín.

Do Poľska od začiatku vojny prišlo z Ukrajiny viac ako 2,75 milióna utečencov, oznámila predtým poľská pohraničná stráž. Vo štvrtok eviduje príchod 26.800 ľudí, čo je nárast o osem percent oproti strede. Je to však zároveň výrazne menej než rekordných 142.300 ľudí zo 6. marca, pripomenula v správe stanice BBC.

Ukrajinu opúšťajú tisíce žien a detí.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinu opúšťajú tisíce žien a detí.  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Počty ľudí prekračujúcich hranicu smerom do Poľska v posledných týždňoch výrazne klesli, zatiaľ čo stúpajú počty Ukrajincov vracajúcich sa do vlasti. Niektorí utečenci už z Poľska odišli. Profesor Varšavskej univerzity Maciej Duszczyk, ktorý sa venuje výskumu migrácie, podľa BBC odhaduje, že v krajine zostáva 1,2 až 1,4 milióna Ukrajincov.

Viac o téme: UtečenciCivilistiRuskoUkrajinaKonflikt na UkrajineSIbír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu