Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet prípadov KORONAVÍRUSU vo svete prekročil 500 miliónov: Pfizer požiada úrady o schválenie 3. dávky pre deti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete od začiatku pandémie vo štvrtok prekročil 500 miliónov. Oznámila to v noci na piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Správu sme prevzali z agentúry DPA.

WHO štvrtok večer vo svete registrovala 500,19 milióna potvrdených prípadov nákazy vrátane 6,19 milióna úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Prvé prípady koronavírusu hlásili koncom roka 2019 v Číne. Najviac prípadov odvtedy zaznamenali v Európe (209,5 milióna) a v Severnej a Južnej Amerike (151,7 milióna).

Na Afriku pripadajú len dve percentá celosvetového počtu prípadov, píše DPA. WHO však predpokladá, že veľké množstvo prípadov na tomto kontinente nie je nahlásených. Celosvetový počet prípadov dosiahol 400 miliónov začiatkom februára tohto roka. Hranicu 300 miliónov prípadov svet prekročil 7. januára.

Pfizer čoskoro požiada úrady o schválenie 3. dávky vakcíny proti covidu pre deti

Konzorcium spoločností Pfizer a BioNTech vo štvrtok oznámilo pozitívne výsledky klinických skúšok, týkajúcich sa bezpečnosti a imunitnej reakcie na tretiu dávku jeho vakcíny proti koronavírusu u detí vo veku päť až 11 rokov. Spoločnosti dodali, že čoskoro požiadajú regulačné úrady o schválenie. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Počet prípadov KORONAVÍRUSU vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tretia dávka vakcíny je už odporúčaná pre ľudí vo veku 12 rokov a viac; štvrtá dávka bola nedávno odporučená pre ľudí nad 50 rokov. Mladšie deti - s výnimkou tých, ktoré majú poškodenú imunitu (trpia imunosupresiou) - nie sú oprávnené dostať tretiu dávku, preto sú náchylnejšie na nákazu variantom koronavírusu omikron a jeho subvariantom BA.2, pripomína AFP.

Väčšina krajín vakcíny pre dojčatá a veľmi malé deti neschválila

BA.2 je v súčasnosti celosvetovo prevládajúcim subvariantom a pripisuje sa mu aj terajší prudký nárast v prípadoch infekcie na severovýchode Spojených štátov. Spoločnosti Pfizer a BioNTech vo fáze skúšky 2/3 analyzovali údaje od 140 detí vo veku päť až 11 rokov, približne šesť mesiacov po druhej dávke. Dávka v tejto vekovej skupine je desať mikrogramov a bola zvolená z bezpečnostných dôvodov, keďže deti sú náchylnejšie na vedľajšie účinky vakcíny. Dávka pre deti vo veku 12 a viac rokov je 30 mikrogramov.

Počet prípadov KORONAVÍRUSU vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri analýze údajov od 140 detí sa zistilo, že tieto osoby tretiu dávku znášali dobre a neboli odhalené žiadne nové zdravotné riziká. Pfizer a BioNTech plánujú tieto údaje čoskoro odovzdať americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), Európskej agentúre pre lieky (EMA) a ďalším regulačným orgánom. Väčšina krajín, vrátane USA, ešte vakcíny proti covidu pre dojčatá a veľmi malé deti neschválila, pripomína AFP. Minulý mesiac spoločnosť Moderna oznámila, že požiadala o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku šesť mesiacov až päť rokov, pričom režim má byť dvojdávkový.

Viac o téme: DetiOčkovanieKoronavírus3. dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu