Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brazília má nového prezidenta! Prisľúbil boj proti rasizmu a diskriminácii

Novozvolený Luiz Inácio Lula da Silva Zobraziť galériu (2)
Novozvolený Luiz Inácio Lula da Silva (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

SAO PAULO - Novozvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva prisľúbil počas svojho prejavu v meste Sao Paulo po vyhlásení výsledkov nedeľného hlasovania "vytrvalý boj proti rasizmu, predsudkom a diskriminácii". Apeloval tak na rovnaké práva a možnosti pre všetkých obyvateľov Brazílie - belochov, černochov aj pôvodné kmene. Informoval o tom denník The Guardian.

Da Silva vyzval podľa agentúry AFP na "mier a jednotu" v hlboko rozdelenej krajine. Konštatoval, že nie je v nikoho záujme žiť v "permanentnom vojnovom stave". "Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť," zdôraznil s tým, že táto latinskoamerická krajina už viac nie je medzinárodným vyvrheľom. Je "pripravená zaujať svoje miesto v boji proti klimatickej kríze", najmä čo sa týka ochrany Amazónie. V tejto súvislosti naznačil, že je otvorený medzinárodnej spolupráci s cieľom ochrániť Amazonský dažďový prales.

Apeloval na riešenie nedostatku jedla

Da Silva sa dôrazne vyslovil proti zbraniam. "Brazílčania chcú knihy namiesto zbraní," vyhlásil. Stanica BBC pripomína, že vláda súčasnej hlavy štátu, pravicového Jaira Bolsonara, schválila zmiernenie zákonov o zbraniach, čo prinieslo počas jeho funkčného obdobia obrovský nárast počtu vlastníkov zbraní. Da Silva dodal, že Brazílčania chcú mať znova nádej a Brazílii preto želá "mier, demokraciu a dôstojnosť". Apeloval na naliehavú potrebu riešiť krízu nedostatku jedla, ktorá postihla 33,1 milióna Brazílčanov. V druhom kole prezidentských volieb získal da Silva 50,9 percenta, zatiaľ čo Bolsonara podporilo 49,1 percenta voličov.

Biden a Macron gratulujú novému brazílskemu prezidentovi da Silvovi

Šéf Bieleho domu Joe Biden zagratuloval v noci na pondelok novému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi k víťazstvu v "slobodných, spravodlivých a dôveryhodných" voľbách. Informuje o tom agentúra AFP. Americký prezident Biden vo vyhlásení uviedol, že sa teší na pokračovanie vzájomnej spolupráce USA a Brazílie v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v tvíte uviedol, že víťazstvo da Silvu v nedeľných prezidentských voľbách, v ktorých porazil súčasnú pravicovú hlavu štátu Jaira Bolsonara, "otvára novú kapitolu v dejinách Brazílie". "Spoločne spojíme sily, aby sme zvládli mnohé spoločné výzvy a obnovili priateľské puto medzi našimi krajinami", uviedol Macron na sociálnej sieti Twitter po zverejnení konečných výsledkov druhého kola volieb v najväčšej krajine Latinskej Ameriky. Španielsky premiér Pedro Sánchez nazval víťazstvo da Silvu krokom smerom k "pokroku a nádeji", píše denník The Guardian. Kanadský premiér Justin Trudeau zdôraznil, že sa teší na spoluprácu ohľadom presadzovania spoločných priorít, medzi ktoré patrí napríklad ochrana životného prostredia.

Von der Leyenová a Tedros gratulujú Lulovi da Silvovi 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok zagratulovali Luisovi Ináciovi Lulovi da Silvovi k víťazstvu v nedeľňajších prezidentských voľbách v Brazílii. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti.

"Teším sa na spoluprácu s vami s cieľom riešiť neodkladné globálne výzvy, od potravinovej neistoty po obchod a klimatickú zmenu," napísala von der Leyenová na Twitteri. Tedros v mene WHO vyjadril pozitívne očakávania na spoluprácu pri presadzovaní rovnocenného prístupu k zdravotnej starostlivosti pre všetkých obyvateľov sveta, či v boji proti klimatickej kríze.

Viac o téme: VoľbyPrezidentBrazíliaLuiz Inácio Lula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu