Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty ôsmy (12. apríl 2022)

Viktor Medvedčuk Zobraziť galériu (17)
Viktor Medvedčuk (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

KYJEV - Vojna na Ukrajine pokračuje. Rusko posilňuje svoje vojenské jednotky okolo Donbasu, predovšetkým blízko ukrajinského mesta Izjum, zatiaľ však nespustilo ofenzívu s cieľom ovládnuť tento sporný región na východe Ukrajiny. Včera sa objavili nepotvrdené informácie o chemickom útoku v Mariupole. Ukrajinský prezident varuje pred použitým takýchto zbraní a vyzýva Západ na uvalenie ďalších sankcií voči Rusku. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE:


Naživo z Ukrajiny

Zhrnutie 47. dňa pokračujúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom

Zhrnutie 47. dňa pokračujúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom (Zdroj: Profimedia.sk)


ONLINE

21:55 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská varovala, že nikto na Ukrajine nie je pred ruskými silami v bezpečí. "Terčom číslo jeden je každý z nás," povedala v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN. Interview CNN v utorok zverejnila na svojom webe.

21:30 Ukrajinská pošta vydala v utorok novú sériu poštových známok, na ktorých je vyobrazený ukrajinský vojak ukazujúci prostredný prst ruskej vojenskej lodi. 

Poštová známka odkazuje na udalosť zo začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, keď sa ruské sily snažili zmocniť Hadieho ostrova v Čiernom mori. Udalosť sa stala známa po tom, ako bol zverejnený zvukový záznam komunikácie medzi ruskou vojnovou loďou, ktorá sa blížila k Hadiemu ostrovu, a ukrajinskými vojakmi nachádzajúcimi sa na ostrove. Po tom, ako loď vyzvala vojakov, aby sa vzdali, jeden obrancov ostrova, 32-ročný Roman Hrybov, odpovedal: "Ruská vojnová loď chod do p...!".

Tento výrok sa následne stal podľa DPA symbolom ukrajinského vzdoru a jeho autor sa stal ľudovým hrdinom. Výrok sa stal natoľko populárnym, že sa začal objavovať na tričkách i iných predmetoch. Aj samotná pošta tento výrok zakomponovala na niektoré zo známok. "Táto fráza... sa stala symbolom odvahy a nezlomnosti ducha ukrajinského ľudu v boji proti Rusku," uviedla ukrajinská pošta na svojej webovej stránke.

21:15 Ukrajinská tajná služba oznámila zadržanie "Putinovho kmotra" Viktora Medvedčuka 

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že pri "nebezpečnej špeciálnej operácii" zadržala Viktora Medvedčuka, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Informovali o tom v utorok večer agentúry AFP a Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojom účte na sociálnej sieti Telegram zverejnil oligarchovu fotografiu v putách. "Špeciálnu operáciu vykonala SBU. Výborne! Podrobnosti zverejníme neskôr," napísal Zelenskyj.

 

Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні! 🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, April 12, 2022

Medvedčuk je lídrom najväčšej ukrajinskej opozičnej strany s názvom Opozičná platforma – Za život. Jej činnosť bola úradmi pozastavená pre jej väzby na Rusko. Sám Medvedčuk bol od mája minulého roka v domácom väzení. Bol obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, na ruské orgány, ako aj z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek. Tri dni po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, však utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste.

Viktor Medvedčuk je považovaný za najvplyvnejšieho proruského politika na Ukrajine. V médiách získal prezývku "Putinov kmotor", pretože ruský prezident je krstným otcom jeho dcéry.

21:10 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 1892 civilistov, potvrdil dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Ďalších prinajmenšom 2558 civilistov utrpelo zranenie.

21:00 Spojené štáty v tejto chvíli nevedia potvrdiť správy o použití chemických zbraní na Ukrajine zo strany ruskej armády, avšak majú dôveryhodné informácie o tom, že Rusko by mohlo použiť chemické látky počas svojej ofenzívy s cieľom dobyť obliehané ukrajinské mesto Mariupol. Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

"Nie som v pozícii potvrdiť, či Moskva už použila chemické zbrane v Mariupole, avšak máme dôveryhodné informácie o tom, že ruské sily môžu použiť rôzne prostriedky, vrátane slzotvorného plynu zmiešaného s chemickými látkami, ktoré by zneškodnili ukrajinských bojovníkov a civilistov," uviedol Blinken. Dodal, že USA si tieto informácie vymieňajú s Ukrajinou.

20:40 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sľúbil v utorok v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Rakúsko bude Ukrajinu ďalej "politicky a humanitárne podporovať".

Karl Nehammer a Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (17)
Karl Nehammer a Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Telefonát nasledoval deň po tom, čo sa Nehammer ako prvý európsky líder po vypuknutí vojny stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Je pre mňa dôležité, aby som o svojich rozhovoroch okamžite informoval všetkých kľúčových predstaviteľov v tomto konflikte," uviedol Nehammer vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad v utorok večer.

20:30 Britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden spolu v utorok telefonovali a hovorili o zvýšení vojenskej a ekonomickej pomoci pre Ukrajinu, ako i potrebe ukončiť závislosť Západu od ruskej ropy a zemného plynu. "Lídri diskutovali o potrebe zvýšenia pomoci Ukrajine, a to vrátane vojenskej a ekonomickej, keďže ukrajinské sily sa pripravujú na ďalší ruský útok na východe krajiny," napísala vo vyhlásení kancelária britského premiéra.

20:10 Predstava, že Európska únia (EÚ) má vnútornú kapacitu na to, aby dokázala v krátkom čase dosiahnuť okamžité zastavenie vojnových operácií na Ukrajine, je nerealistická. Počas diskusie v TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Reagoval tak na vyjadrenia lídra Smeru-SD Roberta Fica. Ak by Únia takú kapacitu mala, už by ju podľa neho využila. „Potenciál ukončiť konflikt má Rusko a jeho prezident Vladimir Putin,“ uviedol Hrabko. 

20:00 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že ak by Rusko odložilo svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, Západ by Moskve zasadil zdrvujúci úder. 

Ruský prezident Vladimir Putin predniesol svoj prejav v dielni na montáž rakiet počas návštevy kozmodrómu Vostočnyj pri meste Tsiolkovsky
Zobraziť galériu (17)
Ruský prezident Vladimir Putin predniesol svoj prejav v dielni na montáž rakiet počas návštevy kozmodrómu Vostočnyj pri meste Tsiolkovsky  (Zdroj: SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

19:55 Popredného ruského opozičného aktivistu a hlasného kritika invázie na Ukrajine Vladimira Karu-Murzu odsúdili v Moskve na 15 dní väzenia pre obvinenia z neuposlúchnutia policajných príkazov, ktoré dostal, keď v pondelok večer vychádzal z domu. Informoval o tom v utorok jeho právnik Vadim Prochorov, ktorého citoval britský denník The Guardian.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu