Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozivá PROGNÓZA pre ukrajinskú ekonomiku: Šialený prepad! O nič lepšie nedopadne ani Rusko

Ukrajinská ekonomika v tomto roku rapídne klesne Zobraziť galériu (3)
Ukrajinská ekonomika v tomto roku rapídne klesne (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinská ekonomika v tomto roku klesne o 45,1 percenta, pretože ruská invázia uzavrela podniky, znížila vývoz a znemožnila hospodársku činnosť v rozsiahlych častiach krajiny. Vyplýva to zo správy, ktorú v noci na pondelok zverejnila Svetová banka). Tá tiež predpokladá, že invázia vo východnej Európe a časti Ázie spôsobí väčšie ekonomické škody ako pandémia koronavírusu.

Hrubý domáci produkt Ruska má tento rok klesnúť o 11,2 percenta kvôli finančným sankciám, ktoré USA a ich západní spojenci pre inváziu na Ukrajine uvalili na ruské banky, štátne podniky a ďalšie inštitúcie. Svetová banka vo svojej aktualizovanej správe nazvanej "Vojna v regióne" uvádza, že ekonomika regiónu východnej Európy, ktorý zahŕňa Ukrajinu, Bielorusko a Moldavsko, klesne tento rok o 30,7 percenta. Dôvodom je šok spôsobený vojnou a narušením obchodu.

Hrozivá PROGNÓZA pre ukrajinskú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výhľad rastu v strednej Európe, ktorá zahŕňa Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko a Rumunsko, banka znížila na 3,5 percenta z pôvodných 4,7 percenta. Odôvodnila to prílivom utečencov, vyššou cenou komodít a zhoršením dôvery, ktoré poškodzuje dopyt. Na Ukrajine je podľa odhadov zatvorená viac ako polovica podnikov. Tie, ktoré zostali otvorené, pracujú s výrazne nižšou kapacitou než je bežné. Odstrihnutie dopravy z Čierneho mora spôsobilo zhruba 90-percentné zníženie vývozu obilia. 

Vojna znemožnila ekonomickú aktivitu vo veľkej časti Ukrajiny a narúša pestovanie poľnohospodárskych plodín a zber. Odhady škôd na infraštruktúre na začiatku marca predstavovali sto miliárd dolárov, čo boli zhruba dve tretiny ukrajinského HDP v roku 2019. Odvtedy sa však ešte výrazne navýšili, pretože vojna pokračuje a spôsobila ďalšie škody.

Hrozivá PROGNÓZA pre ukrajinskú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Rozsah poklesu ukrajinskej ekonomiky podlieha vysokej miere neistoty, pretože nie je jasné, ako dlho bude vojna ešte trvať a aká bude jej intenzita. Svetová banka už vyčlenila pre Ukrajinu zhruba 923 miliónov dolárov v pôžičkách a grantoch a pripravuje ďalší balíček pomoci v objeme viac ako dve miliardy. Pomoc pomohla Ukrajine vyplatiť mzdy a penzie a uhradiť splátky štátneho dlhu, a to napriek drastickému zníženiu daňových príjmov, uviedla agentúra Reuters.

Viac o téme: EkonomikaUkrajinaHDPSvetová bankaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu