Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty deviaty (13. apríl 2022)

Ukrajinský vojak v meste Mariupol' Zobraziť galériu (18)
Ukrajinský vojak v meste Mariupol' (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

KYJEV - Vojna na Ukrajine pokračuje. Ruské vojsko stále ostreľuje mestá a doplácajú na to najmä civilisti. Najhoršia situácia je v Mariupoľe, ktoré už niekoľko dní nemá vodu, elektrinu a vojaci bojujú aj s nedostatkom munície. Kremeľ svoje jednotky sústreďuje na východ Ukrajiny a čaká sa na mohutný útok. Vo včerajších večerných hodinách ukrajinská armáda zatkla "Putinovho kmotra", prezident Zelenskyj žiada jeho výmenu za ukrajinských zajatcov. Situáciu aj dnes sledujeme online:


Naživo z Ukrajiny

Už takmer 50 dní trvá krvavý konflikt na Ukrajine, najnovšie mrazivé zábery z obliehaných miest vháňajú slzy do očí. Upozorňujeme, niektoré zábery nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Už takmer 50 dní trvá krvavý konflikt na Ukrajine, najnovšie mrazivé zábery z obliehaných miest vháňajú slzy do očí (Zdroj: Profimedia.sk)


:

ONLINE

21:56 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu nazval vojnu na Ukrajine terorizmom. Zároveň zdôraznil, že všetci vojaci, ktorí spáchali vojnové zločiny, ale aj ich nadriadení, musia byť postavení pred súd. Informovala o tom agentúra Reuters. "Toto nie je vojna, to je terorizmus," povedal Duda počas tlačovej konferencie v Kyjeve po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a troch lídrov pobaltských štátov.

21:39 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyhlásil, že dosiahnutie "celkového prímeria na Ukrajine sa zdá nateraz nepravdepodobné". Podľa agentúry AFP tým naznačil, že OSN stále čaká na odpovede Ruska na konkrétne návrhy týkajúce sa evakuácie civilistov a poskytovania pomoci.

"Išlo o našu výzvu z humanitárnych dôvodov, ale zdá sa, že to nie je možné," povedal Guterres na tlačovej konferencii, kde predstavil správu o zisteniach a odporúčaniach týkajúcich sa globálneho vplyvu vojny na Ukrajine.

20:55 Rusko v stredu oznámilo, že uvalilo sankcie proti 398 členom amerického Kongresu ako odvetu za sankčné opatrenia Washingtonu súvisiace s Ukrajinou. Rusko dodalo, že ďalšie sankcie budú nasledovať. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v samostatnom vyhlásení uviedlo, že zaviedlo sankcie proti 87 členom kanadského Senátu, hornej komory parlamentu.

20:31 Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

20:30 Zadržaný proruský politik Viktor Medvedčuk plánoval utiecť z Ukrajiny do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. V stredu to oznámil riaditeľ Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) s tým, že tento plán bol zmarený. Informovala o tom agentúra Reuters.

20:02 Rusko v stredu vyhostilo zástupcu českého veľvyslanca v Moskve. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí ide o reakciu na marcové vyhostenie pracovníka ruskej ambasády v Prahe. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

20:00 Americký prezident Joe Biden v stredu zatelefonoval ukrajinskému partnerovi Volodomyrovi Zelenskému, aby ho informoval o pokračujúcej americkej podpore. Vo vyhlásení to uviedol Biely dom.

19:46 Taliansko nebude vetovať sankcie proti ruským energiám, ale chce, aby Európska únia zastropovala ceny zemného plynu. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to v stredu povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

19:42 Le Penová podporuje zblíženie medzi NATO a Ruskom. „Keď sa vojna medzi Ruskom a Ukrajinou skončí a bude vyriešená mierovou zmluvou, podporím realizáciu strategického rozvoja medzi NATO a Ruskom,“ povedala kandidátka na francúzsku prezidentku Marine Le Penová.

19:40 Ak budú útoky na ruskom území pokračovať, ruské ozbrojené sily zasiahnu rozhodovacie centrá, vrátane tých v Kyjeve, informuje ruské ministerstvo obrany.

19:16 Dve tretiny obyvateľov Kyjeva sa vrátili domov. Informoval o tom starosta Kyjeva Vitalij Kličko. 

19:14 Americké ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že ukrajinská armáda by mala do štvrtka dostať ďalšie kusy protitankového raketového kompletu Javelin. Okrem toho USA ešte tento týždeň dokončia dodávku 100 bezpilotných lietadiel typu Switchblade. Informovala o tom agentúra AP.

18:24 Ruská armáda sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá by sa mohla začať zrejme už do desiatich dní. V stredu to uviedol hovorca francúzskej armády Pascal Lanni, ktorého citovala televízia CNN.

"V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní, možno už o desať dní, by Rusko mohlo obnoviť svoje úsilie o dobytie Doneckej a Luhanskej oblasti rozsiahlou ofenzívou," povedal Lanni novinárom. Podľa neho by ruská armáda chcela zatlačiť ukrajinské jednotky až k rieke Dneper, pokiaľ jej to jej vojenské kapacity dovolia.

18:16 Guvernér Kurskej oblasti Roman Starovoit 13. apríla uviedol, že oblasť bola ostreľovaná ručnými zbraňami. Rusko opakovane obvinilo Ukrajinu z útoku na jej územie, čo Kyjev poprel.

18:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v stredu popoludní nové video, v ktorom varoval, že bez dodávok ďalších zbraní sa vojna stane "nekonečným krviprelievaním šíriacim biedu, utrpenie a skazu". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj vo videu po anglicky povedal, že Ukrajine sa darí brániť proti Rusku "oveľa dlhšie, než útočníci plánovali". Rusko však stále má kapacity zaútočiť "nielen na Ukrajinu", upozornil Zelenskyj. Podľa neho sa "ďalšími cieľmi Ruska stanú Poľsko, Moldavsko, Rumunsko a pobaltské štáty, ak sloboda na Ukrajine padne".

Preto Ukrajina potrebuje viac zbraní, aby "zachránili milióny Ukrajincov, ako aj milióny Európanov", apeloval Zelenskyj. "Potrebujeme ťažké delostrelectvo, obrnené vozidlá, systémy protivzdušnej obrany a bojové lietadlá," vymenoval potrebnú výzbroj. Zelenskyj ukončil videopríhovor slovami: "Sloboda musí byť vyzbrojená lepšie než tyrania. Západné krajiny majú všetko, aby sa tak stalo. Od nich závisí konečné víťazstvo nad tyraniou a množstvo zachránených ľudí."

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu