Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE EÚ dala symbolické embargo na ruskú ropu, plyn a uhlie: Zelenskyj zverejnil VIDEO, že za ne platíme smrťou

Europarlament sa uzniesol, že už viac nechce podporovať profit Ruska na základe kupovania tamojších palív. Zobraziť galériu (2)
Europarlament sa uzniesol, že už viac nechce podporovať profit Ruska na základe kupovania tamojších palív. (Zdroj: Twitter.com/Dragoș Pîslaru)

BRUSEL - Stop peniazom pre Putinovú armádu a symbolické embargo. Práve takto dnes prebiehalo rokovanie v Európskom parlamente v Bruseli, kde sa štáty väčšinovo spojili, aby sa úplne odrezali od ruských palív. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtkovom uznesení v Štrasburgu vyzvali na dodatočné represívne opatrenia voči Rusku vrátane okamžitého úplného embarga na ruský dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu.

Ako prvý o tom informoval na sociálnej sieti belgický expremiér a europoslanec Guy Verhofstadt. "Žiadne európske peniaze pre Putinovu armádu," napísal Verhofstadt s fotografiou hlasovania v Europarlamente. Ide však zatiaľ o nezáväzný návrh, hoci predsedníčka parlamentu Roberta Metsola ho označila za „veľmi dôležitý moment“.

 

BREAKING - European Parliament want immediate full fossil fuel embargo ! No gas, no oil, no coal… NO European money for Putin’s army ! 🛑

Posted by Guy Verhofstadt on Thursday, April 7, 2022

Guľky, ktorými sa strieľalo v Buči, sme kúpili my, tvrdí Wiezik

Dnešné hlasovanie okomentoval aj slovenský europoslanec Michal Wiezik. "Je čas si to priznať. Guľky, ktorými sa strieľalo v Buči boli kúpené z našich peňazí. Od začiatku vojny na Ukrajine sme v rámci EÚ podnikli bezprecedentné kroky, poskytli či už humanitárnu, materiálnu pomoc, ale aj vojenskú pomoc vo výške 10 miliárd eur. Za ten istý čas sme však poslali Putinovi viac ako 27 miliárd eur za fosílne palivá. Našou absolútnou prioritou musí byť odpojenie Putinovho režimu od zdrojov, ktoré potrebuje na financovanie svojej ohavnej vojnovej mašinérie. Uhnúť v čase vojny je nemysliteľné," reagoval na dnešné hlasovanie europoslanec.

Europslanec Michal Wiezik (nominant SPOLU)
Zobraziť galériu (2)
Europslanec Michal Wiezik (nominant SPOLU)  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topky.sk (@topkysk)

Za bolo vyše 500 europoslancov

Za uznesenie sa vyslovilo 513 europoslancov, 22 bolo proti a 19 sa hlasovania zdržalo. Nové sankcie by podľa uznesenia EP mali byť sprevádzané plánom na zaistenie bezpečnosti dodávok energie pre EÚ, ako aj stratégiou na zrušenie sankcií v prípade, že Rusko podnikne kroky k obnoveniu nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a úplne stiahne svojich vojakov z územia Ukrajiny.

EÚ sa musí postaviť proti kriminálnemu režimu, zhodli sa viacerí europoslanci

Podobne o tom informoval aj rumunský europoslanec Dragoș Pîslaru. "Odhlasované za okamžitý zákaz všetkých fosílnych a jadrových palív a importu z Ruska," píše Pîslaru s tým, že EÚ už viac nesmie financovať kriminálny režim.

Video, ktoré malo prebudiť západ

Krátko po hlasovaní sa na instagrame Volodymyra Zelenského navyše objavilo video, ktoré svetu pripomína, že za ruské energie neplatíme ani eurami, ani rubľami, ale ľudskými životmi na Ukrajine. Zelenskyj týmto video naráža aj na to, že kúpou ruských palív sa financuje ďalší priebeh invázie na Ukrajine.

Niektoré zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov alebo slabšie povahy.

Sankcie musia byť zasadené do celej EÚ

Podľa európskych zákonodarcov existujúce sankcie musia byť v plnej miere a účinne implementované v celej EÚ. Navrhli zároveň vylúčiť Rusko zo skupiny G20 a iných multilaterálnych organizácií, ako sú UNHRC, Interpol, Svetová obchodná organizácia, UNESCO a ďalšie. Podľa poslancov by to bolo dôležitým signálom, že medzinárodné spoločenstvo sa nevráti k bežnému fungovaniu s agresorským štátom.

Parlament zároveň vyzval na vylúčenie bánk Ruskej federácie zo systému SWIFT, na zákaz vstupu s Ruskom spojených plavidiel do teritoriálnych vôd EÚ a zákaz ich kotvenia v prístavoch EÚ, ako aj zastavenie cestnej nákladnej dopravy z územia Ruska a Bieloruska do Únie. Poslanci tiež požadujú zhabanie majetku ruských úradníkov alebo oligarchov spojených s Putinovým režimom, ich zástupcov a bielych koní, ako aj tých, ktorí sú v Bielorusku spojení s režimom Alexandra Lukašenka.

Uznesenie v súvislosti so zapojením Bieloruska do vojny na Ukrajine požaduje, aby sankcie uvalené na Bielorusko boli rovnaké ako sankcie voči Rusku. Tým by sa odstránili medzery, ktoré Putinovi umožňujú využiť Lukašenkovu pomoc na obchádzanie sankcií.

Presvedčili ich aj zábery z miest a dedín na Ukrajine

Po záberoch zverstiev, ktoré ruské jednotky spáchali na Ukrajine – v Buči, Mariupole, Volnovache a ďalších mestách a dedinách – europoslanci zdôraznili, že voči páchateľom týchto vojnových zločinov musí byť vyvodená zodpovednosť. Za týmto účelom vyzvali na zriadenie osobitného tribunálu OSN pre zločiny na Ukrajine.

Viac o téme: EuroparlamentHlasovanieZastavenieGuy VerhofstadtRuské palivo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu