Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý veliteľ spojeneckých síl NATO varuje: Putinovým cieľom nie je len Ukrajina, ale celá východná Európa!

Wesley Clark, vojenský analytik CNN, slúžil ako najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe Zobraziť galériu (3)
Wesley Clark, vojenský analytik CNN, slúžil ako najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (Zdroj: Youtube/CNN)

WASHINGTON - Bývalý veliteľ NATO sa vyjadril, že skutočným cieľom ruského prezidenta Vladimíra Putina je získať kontrolu nad východnou Európou a rozbiť NATO. Najlepším spôsobom, ako tomu zabrániť, je pomôcť Ukrajine poraziť Rusko. Vyzval preto USA, aby posilnili vojenskú pomoc Ukrajine, najmä čo sa týka dodávania bojových lietadiel.

Generál Wesley Clark, ktorý svojho času pracoval v štruktúrach NATO, varoval, že ruský prezident Vladimír Putin chce získať kontrolu nielen nad Ukrajinou, ale celou východnou Európou. Počas rozhovoru pre CNN bývalý americký generál so štyrmi hviezdami Wesley Clark okrem iného vyzval Západ, aby poskytol Kyjevu viac zbraní. "(Putin) chce získať Ukrajinu aj pobaltské štáty. Snaží sa o kontrolu nad východnou Európou. Pokúša sa rozbiť NATO a oslabiť Spojené štáty," povedal.

Clark, ktorý je vojenským analytikom CNN a v rokoch 1997 až 2000 slúžil ako najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, povedal, že Putin si želá "narušiť medzinárodný systém a "emocionálne a morálne odzbrojiť Západ".

Pentagon odmietol poslať Migy 

Clark vyzval USA a ich spojencov v NATO, aby posilnili vojenskú pomoc Ukrajine, najmä bojovými lietadlami. Pentagon s tým už skôr nesúhlasil, keďže odmietol poľský plán dodať Kyjevu lietadlá MIG-29 . "Ukrajina je v súčasnej dobe jedno veľké bojisko. Pokiaľ v tomto priestore dokáže poraziť Rusov, všetko sa zmení," povedal. "Z tohto dôvodu je preto najlepším spôsobom ochrany NATO ako aj medzinárodného systému poskytnutie takej pomoci, o akú Ukrajina žiada."

Stíhačka typu MiG-29
Zobraziť galériu (3)
Stíhačka typu MiG-29  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Ako ďalej poznamenal, zatiaľ čo americké vojenské kampane za posledných 50 rokov zahŕňali pomoc krajinám, "ktoré neboli pripravené bojovať", Ukrajina sa už v stave vojny nachádza. "Teraz tu máme krajinu 'prvého sveta'. Ich vojaci majú rovnaké kvalitné vzdelanie ako tí naši. Po technickej stránke sú na tom rovnako ako my. Dodávame im moderné zbrane, ktoré môžu a hlavne vedia použiť do 24 hodín," ozrejmil Clark.

Ako odraziť postup na Donbase? 

Generál vo výslužbe uviedol, že ruské sily sa budú ďalej snažiť dobyť mesto Dnipro (bývalý Dnepropetrovsk) na východnej Ukrajine, aby odrezali ukrajinské jednotky v oblasti Donbasu. Moskva uznala na tomto území dve separatistické územia za nezávislé republiky. Na prerušenie ruského postupu by Ukrajina potrebovala "ťažkú bojovú techniku" nad rámec toho, čo doteraz dodávali USA, "Potrebujú tanky, mobilné delostrelectvo a hlavne veľa munície. Okrem toho sú tu potrebné aj dostatočné dodávky paliva a rýchle opravy na poškodených vozidlách. To pre nich nemáme," povedal s odkazom na protitankové strely Javelin a protilietadlové strely Stinger.

Boje na Donbase pokračujú.
Zobraziť galériu (3)
Boje na Donbase pokračujú.  (Zdroj: SITA/AP)

Vojna na Ukrajine pokračuje už 39. deň. Pri bojoch a bombardovaní miest zahynulo už najmenej 1417 ukrajinských civilistov a zranených je viac ako dvetisíc. Čísla uvádza OSN, ktorá poukazuje na to, že skutočné počty sú pravdepodobne oveľa vyššie.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaUkrajina v krízeWesley Clark
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu