Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledné nezávislé médium v Rusku pozastavuje svoju činnosť: Prišiel list od cenzorského úradu

Laureáti Nobelovej ceny mieru za rok 2021 novinár, šéfeditor ruského denníka Novaja Gazeta pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov (uprostred) a filipínska žurnalistka, výkonná riaditeľka a editorka Rappler Maria Ressová (vľavo) Zobraziť galériu (2)
Laureáti Nobelovej ceny mieru za rok 2021 novinár, šéfeditor ruského denníka Novaja Gazeta pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov (uprostred) a filipínska žurnalistka, výkonná riaditeľka a editorka Rappler Maria Ressová (vľavo) (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ruský list Novaja gazeta, ktorého šéfredaktor Dmitrij Muratov bol ocenený Nobelovou cenou za mier, dnes oznámil, že po ďalšom úradnom vyhlásení prerušuje svoju prácu, a to až do konca "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Týmto súslovím Rusko oficiálne označuje vojnu, ktorú rozpútalo proti Ukrajine 24. februára. Muratov sa v nedeľu osobne nezúčastnil rozhovoru, ktorý poskytol ruským novinárom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, odpovedal na otázky, ktoré zazneli v zázname interview.

"Dostali sme ešte jedno varovanie od Roskomnadzoru. Pozastavujeme vydávanie novín na internete, na sociálnych sieťach a na papieri - do ukončenia 'špeciálnej operácie na území Ukrajiny'," uviedla redakcia na svojom webe.

Vojna na Ukrajine podľa prognózy zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hovorkyňa média uviedla, že redakcia nevie, kvôli čemu ju cenzorský úrad varoval. "Nevieme. Dokonca sme ešte nedostali prvé varovanie. Preto nevieme, čo sa tam píše. Odoslali sme správu o výpovedi do médií, ale nič sme neposlali, do rúk sme nič nedostali," povedala Naděžda Prusenkovová podľa BBC.

V predvečer ruského útoku na Ukrajinu komentátorka média varovala, že prvými obeťami vojny sa stanú pozostatky slobody v Rusku.

Novaja Gazeta, ktorú v roku 1993 Muratov spoluzakladal, je jedným z posledných nezávislých médií v Rusku. Noviny sú známe hlavne pre svoje vyšetrovania korupce alebo porušovania ľudských práv v Čečensku. Pracovala pre nich aj  uznávaná novinárka Anna Politkovská, ktorá bola v Moskve zavraždená v roku 2006, práve v deň narodenia ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na začiatku marca ruskí zákonodarci schválili zavedenie trestnej zodpovednosti za publikáciu toho, čo štátna moc v Rusku označuje za dezinformácie a klamlivé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy k sankciám, a to s možným odňatím slobody až na 15 rokov. Novaja gazeta neskôr oznámila, že stránky a sociálne siete posielali príspevky na tieto témy. "Nepochybujeme o tom, že bude kríza slobodná. Nemáme právo riskovať našich pracovníkov," uviedlo médium s tým, že naďalej bude informovať o dôsledkoch, ktorým Rusko čelí: rozširujúca sa hospodárska, znižujúca životná úroveň, problémy s prístupom k zahraničiu lékům a technologiem, pronásledování disidentů či protiválečných prejavov.

Laureáti Nobelovej ceny mieru za rok 2021 novinár, šéfeditor ruského denníka Novaja Gazeta pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov (vpravo) a filipínska žurnalistka, výkonná riaditeľka a editorka Rappler Maria Ressová
Zobraziť galériu (2)
Laureáti Nobelovej ceny mieru za rok 2021 novinár, šéfeditor ruského denníka Novaja Gazeta pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov (vpravo) a filipínska žurnalistka, výkonná riaditeľka a editorka Rappler Maria Ressová  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Muratov minulý týždeň oznámil, že sa chystá vydražiť svoju medailu Nobelovej ceny za mier, ktorú získal a výťažok venovať ukrajinským utečencom. Rusko okrem poskytnutia pomoci utečencom musí podľa novinárov bez ďalších prieťahov prerušiť boje, zaistiť fungovanie humanitárnych koridorov, výmenu zajatcov a prevoz padlých.

Muratov už predtým poskytol väčšiu časť finančnej odmeny, ktorú dostal spoločne s ocenením, rôznym charitamám. Stanica Rádio Svoboda v decembri informovala, že Muratov sa daroval v prospech dobročinných nadácií 30 miliónov rubľov (257 tisíc €) z celkovej sumy asi 40,2 milióna rubľov (342 tisíc €).

Viac o téme: Sloboda tlačeCenzúraMédiumRuskoNovaja GazetaVojna na UkrajineDimitrij Muratov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu