Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najcitlivejšie miesto východného krídla? Tu vraj leží Achillova päta Európy, takto nás môžu Rusi odrezať

Achillovou pätou Európy môže byť práve Suvalský priesmyk. Zobraziť galériu (2)
Achillovou pätou Európy môže byť práve Suvalský priesmyk. (Zdroj: Google Maps, TASR/AP Photo/Marienko Andrew)

VARŠAVA - Vo svetle nových udalostí na Ukrajine je nutné sa pozerať nie len po pláne B ale aj po plánoch C,D a ďalších. Možností, ako a či by mohli Rusi postupovať ďalej je veľa a jednou z nich je aj severná trasa, kde podľa niektorých leží tzv. Achillova päta Európy. Ide o Suvalský priesmyk (po poľsky Przesmyk suwalski, pozn. red.), ktorý leží na severovýchodnom krídle Poľska a tvorí tak strategický bod, kde by mohol v najhoršom prípade aj eskalovať konflikt medzi Ruskom a Západom.

Na túto možnosť upozorňuje poľský web Gazeta. Podľa amerických vojenských expertov práve tu môže byť Západ v konflikte s Ruskom. Počas posledného summitu NATO vyjadril v tejto súvislosti obavy aj litovský prezident Gitanas Nauseda. 

Jeho obavy citoval aj španielsky denník El Pais. Jeho slová spolu s početnými obavami viedol denník, aby toto miesto označil za tzv. európsku Achillovu pätu. 

V princípe sa totiž zahraniční experti zhodujú, že tento koridor, ktorý je jediným pozemným spojením pobaltských štátov s krajinami NATO a Európskou úniou, sa môže v budúcnosti stať bodom vzplanutia a zničenia vzťahov medzi Západom a Ruskom . Takýto 92-kilometrový úsek zeme, ktorý oddeľuje ruský Kaliningrad a Bielorusko, by mohol byť napadnutý v čase rastúceho napätia medzi Ruskom a NATO.

Čo by spôsobilo prípadné napadnutie priesmyku?

Viacerí odborníci majú obavy hlavne preto, že z geografického hľadiska ide o kľúčové miesto medzi pobaltskými štátmi ako Estónsko, Litva a Lotyšsko, pričom istý kus územia, kde je Kaliningrad patrí Rusku. Jedna z možností je, že by sa Rusko snažilo spojiť Kaliningrad a Bielorusko. Litva, Lotyšsko a Estónsko by tak logicky zostali odrezané od územia Poľska a ďalších krajín Európskej únie. Gazeta pripomína, že po vypuknutí vojny na Ukrajine je tento teoretický scenár v tamojších končinách čoraz reálnejší a začína vyvolávať čoraz väčšiu úzkosť. Tento hypotetický scenár však vznikol ešte pred konfliktom na Ukrajine.

Najcitlivejšie miesto východného krídla?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Google Maps)

Suvalský priesmyk je názov používaný v terminológii NATO. Je to označenie pre poľské oblasti pri hraniciach s Litvou, medzi ktoré patria Suwałki, Augustów či Sejny. Podľa pozemných síl USA ide o potenciálne najpálčivejšie miesto v Európe. Aspoň takýto postoj v roku 2015 prezentoval vtedajší veliteľ americkej armády v Európe generál Benjamin Hodges.

Snaha spojiť Kaliningrad s Bieloruskom

Americké spravodajské služby podľa Gazety už skôr upozornili na zlú infraštruktúru v oblasti a problémy s organizáciou, ktoré môžu brániť krajinám NATO v rýchlej reakcii v prípade náhlej hrozby, ktorá môže v regióne nastať. Spravodajské informácie už niekoľko rokov hovoria o tom, že Rusi a Bielorusi prejavujú záujem o spojenie s Kaliningradom po súši. Takéto rozhodnutie však môže byť prijaté až v prípade vyhlásenia konfliktu proti členským štátom NATO.

Viac o téme: NapätieRuskoNATOPoľskoZápadKaliningradSuvalský priesmyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu