Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať eurá ani doláre, ale ruble

(Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Service via AP)

MOSKVA - Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať eurá ani doláre, platby sa chystá požadovať v rubľoch. Na videokonferencii, ktorú odvysielala štátna televízia, to dnes uviedol prezident Vladimir Putin. Opatrenie sa podľa neho týka krajín, ktoré Rusko nepovažuje za priateľské a ktoré proti Rusku zavádzajú tvrdé ekonomické sankcie, teda aj Spojených štátov, Kanady alebo Veľkej Británie. Štátny plynárenský gigant Gazprom dostal nariadené, aby týmto spôsobom upravil dodávateľské zmluvy. Rusko dodáva plyn aj do Českej republiky.

Dodávať plyn Moskva chce aj naďalej podľa plánu, zmeny sa dotknú iba meny na účely zúčtovania platieb, spresnil prezident. Zdôraznil, že zmrazenie ruských aktív na Západe v odvete za inváziu na Ukrajinu zničilo vzájomnú dôveru. Centrálna banka a ruská vláda teraz majú týždeň na to, aby určili spôsoby prechodu z platieb v cudzích menách na platby v rubľoch, povedal Putin.

Archívne video: Jan Lipavský o príprave sankcií EÚ voči Rusku z oblasti energetiky

Jan Lipavský o príprave sankcií EÚ voči Rusku z oblasti energetiky (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dôveru k Rusku stratili aj európske štáty. Niektoré z nich požadujú, aby Európska únia plyn z Ruska odoberať prestala, napríklad Nemecko je ale proti. Súčasne európske štáty hľadajú nových dodávateľov. Spojené štáty už dovoz ruského plynu zakázali.

Brusel sa chystá koordinovať spoločné nákupy plynu v mene členských štátov EÚ s cieľom posilniť energetickú bezpečnosť kontinentu a znížiť jeho závislosť na Rusku. EÚ pripravuje povinné plnenie plynových zásobníkov a spoločné nákupy plynu.

Rubeľ po začiatku invázie prudko oslabil, k euru aj doláru odpísal desiatky percent. Dnešné oznámenie ale ruskú menu prudko posilnilo, popoludní stál dolár zhruba 100 rubľov, zatiaľ čo ešte ráno sa kurz pohyboval okolo 105 rubľov. Krátko po začatí invázie stál dolár aj viac ako 130 rubľov, pred inváziou menej ako 80 rubľov.

Viac o téme: PlynRubeľRuskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu