Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty ôsmy (23. marec 2022)

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: TASR / AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že v ruinách ukrajinského mesta Mariupol je uviaznutých takmer 100.000 ľudí, kde čelia hladu a smädu, a neustálemu ruskému bombardovaniu. Dianie sledujeme online:

  • Ruské jednotky pokračovali 22. marca na Ukrajine v ostreľovaní hlavného mesta Kyjev a jeho okolia
  • Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov.
  • Od začiatku ruskej invázie mohlo byť na Ukrajine zabitých už okolo 10-tisíc ruských vojakov, uviedol nemenovaný západný predstaviteľ, ktorý toto číslo označil za "rozumný odhad"

Naživo z Ukrajiny: 


Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia:

Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia (Zdroj: MIL.IN.UA)


ONLINE

21:56 Izrael zabránil tomu, aby si Ukrajina zakúpila sofistikovaný špionážny softvér Pegasus, ktorý vyvinula izraelská firma NSO Group. Izraelské úrady sa totiž obávali reakcie Ruska. Informoval o tom v stredu denník The Guardian s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje informované o celej záležitosti.

21:53 Starosta Černigov ukázal, ako vyzerá mesto po „oslobodení“ ruskými jednotkami.

21:28 Zelenskyj požiadal Bidena, aby opatrenie odložil, pretože povedal, že Abramovich by mohol byť sprostredkovateľom v rusko-ukrajinských rokovaniach, uviedol Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje.

20:43 Nemecké ministerstvo obrany plánuje dodať Ukrajine ďalších 2000 protitankových zbraní, tzv. pancierových pästí. Uviedla to v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na informovaný zdroj.

Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko odchádza 16. marca 2022 z nemeckého Husumu. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.
Zobraziť galériu (13)
Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko odchádza 16. marca 2022 z nemeckého Husumu. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.  (Zdroj: TASR/AP/DPA/Frank Molter)

20:26 V Kyjeve pri ruskom ostreľovaní prišla o život novinárka pracujúca pre ruský server The Insider. Oznámil to sám portál, ktorý sa v Rusku z rozhodnutia úradov musí označovať hanlivou nálepkou zahraničného agenta.Oxana Baulinová podľa serveru práve fotila trosky po ostreľovaní Podilskej štvrti ukrajinského hlavného mesta ruskými vojskami, keď sa miesto stalo terčom nového raketového ostreľovania.

20:25 Basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú prvýkrát od jej zadržania navštívil v moskovskom väzení zástupca americkej ambasády. Podľa neho je dvojnásobná olympijská víťazka a majsterka sveta v dobrom stave.

20:11  Rusko v stredu oznámilo, že vyhostí viacerých amerických diplomatov v reakcii na krok Washingtonu, ktorý koncom februára pre špionážne aktivity vyhostil 12 ruských diplomatov pôsobiacich pri OSN v New Yorku. Informuje o tom agentúra AFP.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (13)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

19:55 Vláda Spojených štátov na základe dostupných informácií vyhodnotila, že príslušníci ruskej armády sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov, oznámil v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP.

19:41 Guvernér ruskej centrálnej banky sa pokúsil odstúpiť pre vojnu na Ukrajine, Putin odmietol. Elvira Nabiullina, ktorá túto funkciu zastávala takmer 9 rokov, sa pokúsila odísť, keď Putin nariadil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenované zdroje.

19:39 Počet obetí ruského útoku na administratívnu budovu Charkovskej oblasti vzrástol na 24. Záchranári pokračujú v pátraní po telách pod troskami na mieste ostreľovania z 1. marca v centre Charkova, uviedol Jevhen Vasylenko, šéf štátnej pohotovostnej služby v Charkovskej oblasti.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/ДСНС України)

19:37 Žena zomrela pod paľbou v Kyjeve pri plnení redakčnej úlohy. Skazu natáčala po tom , čo ruskí vojaci ostreľovali okres Podolsk v hlavnom meste Ukrajiny a bola zasiahnutá raketovou paľbou. Informuje o tom portál Nexta.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu